De Welsh pony

De Welsh pony is een zeer veelzijdig ponyras dat zes verschillende fokrichtingen kent waardoor we met recht kunnen zeggen dat het hier gaat om een familiepony bij uitstek. Het is een ideale rijpony voor zowel grote als kleine kinderen terwijl volwassenen uitstekend een Welsh Cob kunnen berijden, maar ook voor het aangespannen werk zijn de Welsh pony’s een ideale keuze.

Sectie A

De Welsh Mountain, niet groter dan 1.21,9 meter
De sectie A wordt ook wel Welsh Mountain Pony genoemd en staat aan de basis van de hele Welsh fokkerij. Een sobere, intelligente pony met een uitstekend karakter dat omschreven kan worden als temperamentvol maar zeer eerlijk. Zowel geschikt als rijpony voor de allerkleinste kinderen als ook voor de iets grotere kinderen die iets meer willen. In de aangespannen sport zijn de sectie A pony’s niet meer weg te denken en spelen een belangrijke rol op internationaal niveau.

Rasbeschrijving sectie A

Sectie B

De Welsh pony, niet groter dan 1.36,9 meter
De algemene beschrijving van de pony’s in de sectie A van het stamboek is van toepassing op pony’s in de sectie B. De sectie B pony kan gezien worden als een kwaliteitsvolle rijpony met body, goede rijtypische bewegingen en veel ponyuitstraling. Maar niet alleen geschikt voor rijden onder het zadel, ook in alle takken van de aangespannen sport doen deze pony’s het goed.

Rasbeschrijving sectie B

Sectie C

De Welsh pony van het Cob type, niet groter dan 1.36,9 meter
De sectie C pony heeft zich door de invloed van de Welsh Cob ontwikkeld tot een robuuste pony met veel rasuitstraling. Een veelzijdige pony die zoveel door kinderen als volwassenen gereden kan worden en ook in de aangespannen sport veelvuldig gebruikt wordt. Een moedige, sterke pony met met veel uithoudingsvermogen. Kortom, een echte allrounder.

Rasbeschrijving sectie C

Sectie D

De Welsh Cob, vanaf 1,37 meter, geen bovengrens in de stokmaat
De Welsh Cob is een indrukwekkende verschijning met zijn robuuste lichaam en imponerende bewegingen, gecombineerd met veel Welsh uitstraling en temperament. Temperament wat zich uitermate goed laat leiden en daardoor biedt de Welsh Cob veel mogelijkheden in de sport, zowel onder het zadel als aangespannen. De ideale metgezel voor een volwassene met een voorkeur voor pony’s.

Rasbeschrijving sectie D

Sectie NWR

Nederlandse Welsh Rijpony
De NWR pony is een rijpony op Welsh grondslag, niet minder dan 25 % Welsh (sectie A of B) bloed; bij een geringer percentage Welsh bloed dan 100 % is uitsluitend Engels, Arabisch of Anglo-Arabisch volbloed toegestaan.
Stokmaat voor merries minimaal 1.38 m, voor hengsten minimaal 1.38 m, maximaal 1.569 m. Streefmaat: de in de sport gehanteerde D-maat, bij voorkeur 1.46 -1.48 m
Een prachtige sportpony die zowel in de basissport als op hoog internationaal niveau grote bekendheid geniet.

Rasbeschrijving sectie NWR

Sectie WPBR

Rijpony op Welsh grondslag
De WPBR pony is een rijpony op Welsh grondslag, vergelijkbaar met het Welsh Part Bred Register van het moederstamboek in Groot-Brittannië, het moederstamboek kent geen rasbeschrijving.
Stokmaat: Geen vereiste, de streefmaat voor de WPBR ligt tussen de 1,27m en de 1,569m waarbij de kwaliteit van de pony profileert boven de stokmaat van de pony.
Binnen deze sectie zijn alle kruisingen met Welsh pony toegestaan, mits in de afstamming van de pony minimaal 12,5 % Welshbloed voorkomt. In de fokkerij ligt de nadruk op de gebruikseigenschappen waarbij wel gelet wordt op voldoende Welsh uitstraling. De WPBR is zeer breed inzetbaar in de sport.