Tot 1958 kende men in Nederland geen Welshpony’s, het enige ponyras wat voet op Nederlandse bodem had gezet was de Shetlandpony. Er was natuurlijk een groot verschil tussen de grote werk- en rijpaarden en de kleine Shetlander en steeds vaker ervoer men het gemis van een wat grotere pony, zowel voor het werk als de sport.
Enthousiast geworden door foto’s die zij gevonden hadden, gingen twee paardenliefhebbers contact zoeken met de Welsh Pony & Cob Society in Wales, waarna een bezoek aan verschillende fokkers aldaar volgde. Dat was in die tijd een veel grotere onderneming dan tegenwoordig, maar gelukkig resulteerde het in de import van een paar Welsh pony’s en dat was het begin van wat later een bloeiende vereniging zou worden.
Na een experimentele fase, waarin veel mensen zeer sceptisch keken naar deze pony’s, nam het enthousiasme toe en op 15 mei 1959 werd het Nederlands Welsh Pony Stamboek opgericht. De Welsh pony kreeg meer en meer bekendheid doordat er een zeer actief PR- beleid gevoerd werd en het nieuwe stamboek groeide voorspoedig.
Revel Zipp, de eerste geregistreerde Welshpony in Nederland |
Goudelsje zet voet op Nederlandse bodem |
Een instructiedag in 1969 | Voorop Goudhaantje, ambassadeur van het eerste uur |
In 1974 bestond het Nederlands Welsh Pony Stamboek 15 jaar en dat werd op grootse wijze gevierd.Ter gelegenheid van dit derde lustrum was toen de Holland Welsh Show tot stand gekomen, een show die getoond werd tijdens het Concours Hippique te Nunspeet, de Dag van het Paard te Duindigt en tijdens de Centrale Keuring in park ‘Berg en Bos’te Apeldoorn.De totale groep van 112 pony’s en kinderen vanuit alle provincies in Nederland, vergezeld van 4 vaandeldragers met Nederlandse en Welsh vlaggen hebben gezorgd voor een folklore, waaruit duidelijk werd, o.a. door de klederdrachten uit de provincies en Wales, dat de Welsh pony helemaal “in” was, en bekend in heel Nederland!
Het volgende lustrum dat gevierd kon worden was in 1984, het zilveren jubileum.
In 1994 onderging het stamboek een naamsverandering, vanaf dat jaar luidt de naam: Nederlands Welsh Pony & Cob Stamboek, en is ook de gehele structuur aangepast zoals we die ook nu nog kennen. En tot op heden is het NWPCS nog steeds één van de grootste ponystamboeken van ons land, en is de Welsh pony niet meer weg te denken uit de Nederlandse paarde- en ponywereld. Maar ook internationaal staan de Nederlandse Welsh pony’s goed bekend, behalen goede show- en sportresultaten, en worden geëxporteerd over de hele wereld.
In 2009 werd er opnieuw een lustrum bereikt, het vijftigjarig bestaan, en dit is op grootse wijze gevierd!
Hoogtepunt van het jubileumjaar was het driedaagse Welsh Event, gehouden op 20-21-22 augustus in Kootwijk, een combinatie van centrale merriekeuring, sportdag en internationale show. Een evenement dat zich mocht verheugen in veel deelnemers en veel publiek, en waar er voor iedereen ontzettend veel te genieten viel!
Hoogtepunt van het jubileumjaar was het driedaagse Welsh Event, gehouden op 20-21-22 augustus in Kootwijk, een combinatie van centrale merriekeuring, sportdag en internationale show. Een evenement dat zich mocht verheugen in veel deelnemers en veel publiek, en waar er voor iedereen ontzettend veel te genieten viel!