Mijn weg naar de hengstenkeuring… Deel 4

0
1564
Blue Dyfa's Jaimy
Foto: Will Smeets

In Oktober heb ik besloten om mijn weg naar de hengstenkeuring op te schrijven.
In mijn blog serie ga ik jullie meenemen in een voor mij vreemde wereld, de NWPCS hengstenkeuring! Want als sporter en hobby fokker hoor je daar toch niet thuis was altijd mijn gedachtegang. Maar ik hoop dat ik jullie kan overtuigen om het toch ook te proberen! Want het kost je wat jaren van je leven maar wat is het een gave ervaring! Ik deel uiteraard ook de tips die ik heb gekregen! Ik denk dat iedereen de uitkomst van ons avontuur kent. En anders komt dat vanzelf naar boven, misschien nog wel leuker!

Opmaken maar

Dan is het zover, Richard Dekkers heeft Jaimy helemaal opgemaakt want door de zenuwen durfde ik het zelf niet zo goed. Zelf heb ik Jaimy nogmaals gepoetst en zijn manen en staart uitgekamd. Op dit moment bekijken we Jaimy nog eens kritisch van top tot teen. Richard wordt behoorlijk enthousiast en zegt het is wel echt een mooie pony! Maar Richard geeft ook aan dat je de pony’s in de groep samen moet bekijken om een eerlijk beeld te krijgen.

Op naar de voor ring, even een flink stuk over het terrein stappen hierbij kijkt Jaimy zijn ogen uit! Wat is er veel te zien en wat lopen er veel mensen! De spanning stijgt bij mij nog steeds, zelfs nu ik het opschrijf komt die spanning weer terug! In de voor ring komen Davy en Yorick Wormgoor naar mij toe om te helpen. Op dit moment stond Jaimy nog met zijn deken om en beide waren best voorzichtig enthousiast! Nu deken eraf en hop de ring in met zijn groep.

Blue Dyfa's Jaimy
Foto: Vivian Hesen

Zenuwen

Dit moment vergeet ik echt nooit meer! Ik loop gelijk naar boven op de tribune en sta helemaal te shaken, want hoe zal het hem vergaan in de groep? Valt hij genoeg op? Het enige wat ik kon doen was kijken naar Jaimy! Op dit moment stond mijn telefoon op trillen en die bleef maar trillen zo erg dat ik dacht dat ik het zelf was haha…

Schijnbaar viel Jaimy niet alleen bij mij positief op, maar hadden meer mensen hem gezien! Ik kreeg berichtjes of hij te koop was en complimenten dat hij zo mooi was en echt opviel, hier had hij nog geen pas laten zien dat hij ook nog goed kon bewegen. De eerste geïnteresseerde kwamen ook gelijk op hem af, maar nee hij is niet te koop en blijft bij mij en nee hij is ook niet te huur.

Berichten en complimenten

Zijn individuele presentatie ging heel goed hij gedroeg zich super en ik kreeg complimenten dat hij zo fijn kon bewegen en mooi constant was, dat ik hier extra op getraind heb kwam dus duidelijk naar voren. Wederom veel berichtjes en complimenten dat hij zo stoer was en er goed uit ziet en nog goed kon bewegen ook!

Blue Dyfa's Jaimy
Foto: Vivian Hesen

Weer terug met de groep in de baan en ik stond echt te trillen op de tribune, wat een spanning! Het moment dat ik hoorde dat Jaimy in de ring mocht blijven ben ik gelijk weg gelopen. Ik was zo trots en blij dat alle spanning eruit kwam! Ik heb als een klein kind staan huilen van geluk! Wat ik niet wist en niet zag was dat Jaimy nog even een flinke show gaf tijdens de ere ronde. ? Zelfs een rondje extra omdat hij zo lekker ging vertelde Davy heel enthousiast!

Veterinaire keuring

Op naar de veterinair, om heel eerlijk te zijn wist ik niet wat er precies van ons verwacht werd. Hoewel het netjes vermeld stond in het vraagprogramma had ik hier gewoon niet op gerekend. Gelukkig hebben Richard Dekkers en Martijn de Vreeze mij uitgelegd waar ik heen moest! Eerst even meten en precies zoals thuis 1.18!

En op naar de longeer cirkel, dit thuis oefenen is hiervoor echt heel belangrijk want correct longeren is nog niet zo eenvoudig! Even aan het hoofdstel laten stappen en draven beide kanten op en voelen of beide ballen aanwezig waren. Nog even terug op de trailer voor we op het straatje moesten. En wederom wachten bij het straatje, het wachten duurde langer dan het stukje draven haha. We kregen geen commentaar dus op naar huis om morgen weer terug te komen!

Foto: Kim Renders

Stormde van de regen

Zaterdag gingen wij pas in de middag weer terug naar de hengstenkeuring. Inmiddels was het programma best wel uitgelopen maar dat hoort toch vaak bij keuringen. Weer samen met Richard Dekkers Jaimy klaar gemaakt maar nu stormde het van de regen! We hebben hem dus op de trailer klaar gemaakt, en snel door naar de voor ring.

Ik was alleen vergeten een regendeken met hals mee te nemen! Gelukkig had ik een goede transportdeken welke geen regen doorliet maar een tip voor de volgende keer, zorg voor een regendeken met hals in de auto! ?

Tranen in mijn ogen!

De 2de bezichtiging is eigenlijk hetzelfde als de 1ste bezichtiging nu was ik net zo zenuwachtig maar ik kon meer van het moment genieten! Alsnog met tranen in mijn ogen gekeken hoe Jaimy door de baan ging! Misschien genoot ik nog wel het meest van het applaus en zijn reactie op het applaus.

Blue Dyfa's Jaimy
Foto: VIvian Hesen

Wederom een spannend moment en wachten of hij nog een ronde verder mocht! En ja hoor hij mocht nog een ronde! Terug naar de voorring en wachten op dit moment kwam de spanning zo hoog! Ik heb wel 100 rondjes met Jaimy gelopen in de hoop dat het minder zal worden maar nee hoor niks hielp! Toen mochten we eindelijk weer de baan in met alle pony’s welke een ronde verder waren.

Op dit moment liepen er nog 8 pony’s en eigenlijk wist iedereen dat er nog zeker 2 pony’s af zouden vallen. Maar welke pony’s dit waren is altijd nog de vraag. Opstellen voor de uitgang en zodra de jury commentaar gaf viel de pony af, gelukkig bleven ze bij Jaimy stil! Hij mocht dus nog even in de baan blijven met nog 5 andere pony’s!

Tranen van blijdschap en trots

Op dit moment vertelde de jury dat alles goedgekeurd werd! Ik was zo blij en stond te huilen van geluk zo trots en blij was ik! Yorick Wormgoor vloog me om de nek hij was zo blij voor me echt zo leuk! Maar eerst moesten de pony’s nog geplaatst worden, en na wat verplaatsen en schuiven mocht Jaimy op de 3de plaats opstellen.

Omdat de pony’s boven Jaimy beide Engels gefokt waren was Jaimy de hoogst geplaatste Nederlands gefokte pony. Achteraf thuis kwam ik er achter dat dit betekende dat Jaimy de Dyoll Starlight troffee had gewonnen. Deze moet nog thuis gestuurd worden omdat de winnaar van vorig jaar hem niet op tijd had ingeleverd hier wachten we dus nog even op.

Foto: Vivian Hesen

En dan ga je met je eigen goedgekeurde hengst naar huis, zonder dat wij een grote fokkerij hebben met maar een paar merries hebben we besloten hem openbaar ter dekking te zetten zodat hij toch alle mogelijkheden krijgt. Inmiddels is het 3,5 week na de hengstenkeuring en is het DNA onderzoek gedaan en de laatste rekeningen zijn betaald. En op naar volgend jaar weer!

Hoe dit verhaal ging eindigen had ik niet in de hand maar dat ik het vast ging leggen stond wel vast. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om ons verhaal te lezen, en mochten jullie vragen hebben of wat meer willen weten laat gerust een reactie achter.