Mijn weg naar de hengstenkeuring… Deel 1

0
2629
Jaimy veulen
Blue Dyfa's Jaimy als veulen

In Oktober heb ik besloten om mijn weg naar de hengstenkeuring op te schrijven.
In mijn blog serie ga ik jullie meenemen in een voor mij vreemde wereld, de NWPCS hengstenkeuring! Want als sporter en hobby fokker hoor je daar toch niet thuis was altijd mijn
gedachtegang. Maar ik hoop dat ik jullie kan overtuigen om het toch ook te proberen! Want het kost je wat jaren van je leven maar wat is het een gave ervaring! Ik deel uiteraard ook de tips die ik heb gekregen! Ik denk dat iedereen de uitkomst van ons avontuur kent. En anders komt dat vanzelf naar boven, misschien nog wel leuker!

Dragend gekocht

Voor even bellen met… heb ik al veel verschillende fokkers mogen spreken. En heel veel vertelde mij dat de meesten al bij de hengstenkeuze wisten of het een pony kon worden voor de hengstenkeuring. Dat ging bij ons toch echt wat anders!
Elcon Polly Pocket hebben wij dragend gekocht bij Jos en Jet Snijders. Zij was drachtig van Penboeth Axle, geen stamboekhengst dus voor mij nog totaal onbekend! Niet omdat Penboeth Axle een onbekende hengst was, maar vooral omdat ik amper verstand had van bloedlijnen.
Uiteraard heb ik foto’s van Axle opgezocht en hij sprak mij wel heel erg aan!

Toen was het zover, Polly was uitgerekend op 26 april mijn verjaardag en daar was een bloedmooi palomino hengst veulen met 4 hoge witte benen en een bles. Eerst heb ik staan huilen want ik wilde liever een merrie natuurlijk. En een beetje gek zei ik nog, dan moet het wel een goedgekeurde hengst worden!

2de premie veulen

Uiteraard was ik onwijs trots op Jaimy mijn eerste veulen met mijn stalnaam ervoor, dus heel enthousiast opgegeven voor de regionale keuring in Tolbert. Ik kreeg vaak complimenten over hem en omdat hij heel veel ras heeft hoopte ik dat hij daardoor heel erg op zal vallen. Maar helaas was het tegenovergestelde waar. Jaimy kreeg een 2de premie en helaas was het commentaar niet heel positief.

En wat doe je dan met een 2de premie veulen? In principe vertelt een jury je dat hij niet opfok waardig is voor een keuring. Maar ik was heel gek met die pony! Dan houden we hem maar aan en castreren we hem wel als hij 2 jaar oud is.
Jaimy groeide op met een grote fanclub! Veel mensen waren wel gecharmeerd van hem. Jaimy was altijd mijn model dus ik plaatste vaak foto’s en steeds meer mensen waren verliefd op hem! Als ik terug kijk heeft hij heel veel lelijke fases gehad maar in mijn ogen was hij altijd al speciaal.

Hier 6 maanden oud

Castreren of toch niet?

Normaal castreren wij de hengsten op 1,5 jarige leeftijd maar op die leeftijd zat ik in dubio want ik kon hem natuurlijk ook nog een jaar extra geven. Uit eindelijk niet gecastreerd en het toch nog even aangekeken.

In september de beslissing genomen om hem uit de hengstenweide te halen en te kijken hoe hij is in de omgang en of hij mooi door ontwikkeld. Eenmaal thuis was hij nog net zo lief en makkelijk als hij als veulen al was. En hoewel hij heel jeugdig was, zag ik toch wel potentie in hem, en castreren kan altijd nog. Toen kwam ik bij toeval Davy Wormgoor tegen op een veiling van ons veulen en heb ik de stoute schoenen aangetrokken om hem om advies te vragen en gelijk gevraagd of hij hem dan wel wou voorbrengen! En zo begon ons avontuur! Mocht je benieuwd zijn hoe het verder gaat, dat kan je lezen in deel 2 volgende week!

1 jaar en hij kreeg al hele lange dikke manen!