Mijn weg naar de hengstenkeuring… Deel 2

0
2087
Blue Dyfa's Jaimy foto: Nynke Leen

In Oktober heb ik besloten om mijn weg naar de hengstenkeuring op te schrijven.
In mijn blog serie ga ik jullie meenemen in een voor mij vreemde wereld, de NWPCS hengstenkeuring! Want als sporter en hobby fokker hoor je daar toch niet thuis was altijd mijn gedachtegang. Maar ik hoop dat ik jullie kan overtuigen om het toch ook te proberen! Want het kost je wat jaren van je leven maar wat is het een gave ervaring! Ik deel uiteraard ook de tips die ik heb gekregen! Ik denk dat iedereen de uitkomst van ons avontuur kent. En anders komt dat vanzelf naar boven, misschien nog wel leuker!

Trainen maar!

En dan is het zover, ik heb de keuze gemaakt om Jaimy zelf klaar te maken. Maar waar begin je mee? Eerst een deken op om zijn kleur mooi te houden. Ook zorgen dat het licht langer aan blijft zodat hij korter in het haar blijft. En dan trainen maar! Omdat ik mijn eigen trainingsmethode voor het opleiden van jonge pony’s heb, ben ik die gewoon gaan volgen. Allereerst zijn we begonnen met het longeren aan een halster.

Het laten wennen aan een bit was de volgende stap en hierna zijn we door gegaan naar het longeren met een bijzet. Bij het gebruik van de bijzet leert hij vast druk op het bit accepteren. Daarna zijn we begonnen met de dubbele longeerlijn, deze gebruik ik altijd het liefst, omdat je op die manier het hele lijf makkelijk traint! Uiteraard zijn er nog steeds genoeg mensen die niet longeren voor een hengstenkeuring, maar ik wil een sportpony die leert zijn hele lijf te gebruiken. Daarom heb ik bewust voor deze manier van opleiden gekozen.

De bijzet training

En toen wou hij niet meer eten.. En wat nu?

Tijdens het trainen ben ik ook bewust opzoek gegaan naar de juiste voeding, wij voeren onze rijpaarden brok voor drachtige merries dit ben ik ook aan Jaimy gaan voeren. Door de hoeveelheid eiwitten is het ook zeer goed voor de ontwikkeling van zijn spieren. Onbeperkt hooi en 2 scheppen brok om mee te beginnen.

Maar dan komt het moment dat Jaimy geen hooi meer wil eten, we hebben van alles geprobeerd. Gras brokken en luzerne onder andere maar hij wilde niets meer! Uiteraard was zijn gebit gecontroleerd en dit was allemaal in orde. Dat was best een stress periode, hij wilde nog wel zijn gewone brokken maar daar worden ze niet dik van! Maar gelukkig na zo’n 3 weken begon hij weer rustig wat hooi te eten! Inmiddels begon de tijd wel wat te dringen om hem wat meer in conditie te krijgen!

Hulp inschakelen

Tussendoor stuurde ik vaak foto’s naar Yorick en Davy Wormgoor. Jaimy was nog wat jeugdig en daar maakte ik mij behoorlijk zorgen over. Davy vertelde mij dat ik vooral moest werken aan hem voller krijgen dan werd het allemaal wel beter. Maar hoe krijg je een pony voller die slecht eet, trainen zal je denken maar zonder voldoende te eten kan het ook niet omgezet worden in spieren. Dus ik bleef mezelf vooral zorgen maken over zijn conditie.

Tussendoor kwam ook Jaimy zijn vriendinnetje nog helpen! Feline Zomer is pas 9 jaar en heel erg gek met Jaimy.

Gelukkig heb ik tussendoor voor even bellen met… nog contact gehad met Henk Roel Krol. Tijdens dit gesprek hadden wij het uiteraard ook over de hengstenkeuring en Henk Roel wilde wel even komen kijken of Jaimy geschikt was.

Gelijk een afspraak gemaakt en Jaimy is uitgebreid bekeken en Henk Roel gaf mij als tip om een ander voer ook eens te proberen, dodson & horrell build & glow. Een flinke dure brok om te testen bij een moeilijke eter! Uiteindelijk toch gekocht en uiteraard at Jaimy het niet haha! Maar met lijnzaadolie erover wilde hij het gelukkig wel eten. Inmiddels had ik ontdekt dat Jaimy alles eet met lijnzaadolie.

Stapje verder in de training

Henk Roel gaf mij ook nog de tip om Jaimy wat voor een sleepje te zetten, daar worden ze sterker van! Dus dit heb ik ook gedaan maar eigenlijk gaf Jaimy aan dat hij wel wat meer uitdaging zocht! Normaal betuig ik ze niet voor de zomer waarin ze 3 worden, maar Jaimy was zo makkelijk dus toch maar de wagen erachter gehangen dit hebben wij overigens maar 3x gedaan. En dat ging ook gewoon heel makkelijk en zo kon ik hem fijn trainen en kreeg hij ook wat extra kracht!

Jaimy eerste keer voor de wagen

Toen kwam ook het moment dat zijn manen er af moesten! Jaimy had mooie lange en dikke manen maar ja dat is niet gewenst dus het moest eraf! En ik denk dat Davy hem ook niet zal willen voorbrengen anders ?.

Dit heb ik mijn zus laten doen, manen trekken is niet mijn beste kant en mijn zus kan het heel erg goed. De laatste 2 weken voor de hengstenkeuring zijn we bezig met de puntjes op de i, de kaak scheren, oren scheren en alvast wat voorwasjes. En dan is het 6 februari… volgende week gaat het verder!