Mijn weg naar de hengstenkeuring… Deel 3

0
2060
Blue Dyfa's Jaimy Foto: Nynke Leen

In Oktober heb ik besloten om mijn weg naar de hengstenkeuring op te schrijven.
In mijn blog serie ga ik jullie meenemen in een voor mij vreemde wereld, de NWPCS hengstenkeuring! Want als sporter en hobby fokker hoor je daar toch niet thuis was altijd mijn gedachtegang. Maar ik hoop dat ik jullie kan overtuigen om het toch ook te proberen! Want het kost je wat jaren van je leven maar wat is het een gave ervaring! Ik deel uiteraard ook de tips die ik heb gekregen! Ik denk dat iedereen de uitkomst van ons avontuur kent. En anders komt dat vanzelf naar boven, misschien nog wel leuker!

Twijfel en spanning

En dan is het alweer de laatste week, vooral de week van de twijfel. Twijfel of Jaimy goed genoeg zal zijn en of ik er genoeg aan heb gedaan. De dekhengstenshop van het NWPCS heb ik wel 100x door gescrold, want wat is er precies goedgekeurd qua types en afstamming. Dan nog foto’s maken van Jaimy en ieder onderdeel apart beoordelen en bekijken.

Zal zijn hals mooi genoeg zijn? Beweegt hij goed genoeg? Is hij goed genoeg in conditie? Ieder onderdeel heb ik wel 10x bekeken en beoordeeld in deze laatste week. De twijfel werd steeds groter en de nachtrust steeds minder!

Wassen maar!

Donderdag was het zover, wassen en schrobben maar! Nynke Leen kwam helpen met wassen, Nynke heeft mij overgehaald om toch naar de hengstenkeuring te gaan en ze wilde dan wel graag komen wassen. Nou geen probleem! Emmers warm water slepen en boenen maar. Jaimy is gelukkig een hele schone pony maar je verbaasd je erover hoeveel zand er tussen de manen kan zitten.

Nynke Leen aan het wassen

Met zijn 2en zijn we zeker wel 30 minuten aan het wassen geweest. Daarna Jaimy lekker warm ingepakt en hebben we zijn benen ingesmeerd met witte pasta en stalbandages erom heen. Dit doe ik altijd om de pasta goed in te laten trekken, na 2 uur haal ik de bandages er weer af en dan zijn er spierwitte benen over. Manen staart en de hakken spray ik altijd helemaal in met antiklit na het wassen, mochten ze dan nog over hun hakken heen poepen borstel je het er zo af.

Een paar uur later is Jaimy helemaal opgedroogd, hoody om en een schone dikke deken erop zodat hij ook goed schoon de nacht door komt. Hij mag natuurlijk niet de hele nacht met een natte deken blijven staan. Zijn staart en manen zijn goed uitgekamd en zijn staart heb ik gelijk ingevlochten. Tevens doe ik het kleine vlechtje achter zijn oren vast in zodat deze mooi plat gaat liggen. En dan ga je de laatste nacht in voor de hengstenkeuring en dan kan je niks meer doen behalve hopen dat Jaimy schoon blijft.

Keuringstas checken

Vrijdag ochtend, gelukkig moesten wij niet zo vroeg vertrekken dus nog tijd om alles te checken. Wij hebben altijd een wedstrijd en een keuringstas hier zit in: Make up mat zwart en highlighter, een kalk blok, een rammelbakje, heel veel flessen met bodyshine, olie, borstels, een poetshandschoen, een schaar en babydoekjes.
Hierna Jaimy checken of alles nog schoon is en dan zijn transport dekens om doen. Transportbeschermers gebruik ik niet bij pony’s die het nog niet gewend zijn.

Deel van de familie

Onderweg in de auto is er genoeg tijd om te kletsen en nog meer zenuwen te krijgen. Mijn moeder begint over het feit dat er misschien wel interesse is voor Jaimy en wat we dan doen. Ik wil er niet over nadenken maar zeg wel als er iemand een heel gek bedrag gaat noemen dan kan ik Jaimy toch niet voor mezelf houden. Jaimy hoort echt bij onze familie dus eigenlijk willen we er beide niet over nadenken maar om nou een pony te hebben staan voor het hebben is ook niks voor mij. Misschien begon mijn moeder er over omdat we beide dachten dat we hier toch eigenlijk niks te zoeken hebben.

Foto Nynke Leen

Toen we eenmaal aan kwamen was er geen plek meer op het verharde parkeerterrein wij moesten dus in het gras parkeren heerlijk rustig. Op naar het secretariaat nummers halen en een catalogus. Even rond kijken of Davy Wormgoor er wel was en toen kwamen we ook Richard Dekkers tegen en gelijk Richard gevraagd voor wat hulp want wanneer moet ik Jaimy nou klaar maken en wat hulp met de Make up was ook zeer welkom! De zenuwen werden inmiddels steeds erger! Op naar de trailer om de finishing touch te doen….. Lees volgende week verder!