Reisverslag: juryleden Van Beek en Beekman Down Under [3]

0
1307
Gerrit van Beek en Ad Beekman met de overall champion section A Troon Eclipse
Gerrit van Beek(links) en Ad Beekman met Troon Eclipse, de overall champion section A van the Great Lakes All Welsh Show 2019

De 20e Internationale Welsh Show in Australië werd op 23 en 24 november 2020 gehouden in Sydney. NWPCS-jurylid Ad Beekman van de Lintelo Stoeterij werd gevraagd om te komen keuren. Zodoende reisde hij eind november 2019, samen met Gerrit van Beek van de Singels Welsh A-fokkerij, af naar Down Under. Na de show huurden de twee Welsh-liefhebbers een auto om door de omgeving te toeren, verschillende Welsh-stoeterijen te bezoeken en wijn te proeven. Ze namen een kijkje op de Victorian All Welsh Show en reisden door naar Nieuw Zeeland om op de show van the Great Lakes All Welsh Club te keuren en stoeterijen te bezoeken. Met enige vertraging is hier het laatste deel (van 3 delen) van het reisverslag.

Deel 3: ‘Gerrit van Beek zit z’n hele leven al aan de ring’

Vanuit Australië reisden Ad Beekman en Gerrit van Beek eind 2019 af naar Nieuw Zeeland. Daar keurden beiden op de show van the Great Lakes All Welsh Club en bezochten enkele Welsh stoeterijen. “Er waren veel rubrieken op de show, omdat pony’s vaak voor meerdere rubrieken werden ingeschreven. Zelfs als twee dieren dezelfde vader hadden, werden ze samen al als fokgroepje ingeschreven”, aldus Beekman.

Beekman en van Beek vlogen in drie uur van Melbourne naar Auckland waar het bovendien twee uur later was. “Nu hadden we precies twaalf uur tijdsverschil met Nederland”, zegt Beekman. En we liepen lekker in zomerkleding.”

Beekman zou gaan jureren op de show in Nieuw Zeeland en daar was Gerrit van Beek later ook als jurylid bij gevraagd. “De keuring van de Great Lakes All Welsh Club was er een beetje doodgebloed. Nu zat er een een geheel nieuw organisatiecomité dames. Ze hadden een oproep geplaatst op de website van de internationale show in Australië om de juryleden van daar ook te vragen op hun show te komen jureren. Ik heb gehoor gegeven aan de oproep. Met pijn en moeite hebben ze een show in elkaar geknutseld en kregen allemaal tegenslag in de aanloop; er waren afzeggingen van juryleden en linten werden te laat geleverd …”

‘Hij Weet precies hoe hij moet jureren’

Hij vertelt verder: “Op het laatst zochten ze dus weer juryleden en zodoende vroegen ze me of Gerrit van Beek kon jureren. Nou is hij geen jurylid, maar jureren, dat kan hij als de beste. Hij zit zijn hele leven al aan de ring en weer precies hoe het moet. Hij showt zelf intensief in Nederland, dus hier is het moeilijk met het jureren te combineren voor hem. Maar het jureren in Australië ging hem goed af. Hij deed het echt leuk!”

Als een trein

Hoewel het moeite had gekost voor het nieuwe comité om een show op poten te zetten, liep de show als een trein. “Het verliep vlot en iedereen was tevreden. Over alle deelnemers werd iets gezegd, ook over de als laatste geplaatsten. We hebben mooie kampioenen kunnen kiezen en echt heel veel linten uit kunnen reiken. Iedere rubriek had een extra lintje voor de pony met het mooiste hoofd. Dat hoefde dus niet perse de als eerste geplaatste in de rubriek te zijn.”

Er waren ook veel rubrieken. “Zo waren er bijvoorbeeld menrubrieken waarbij een pony drie keer hetzelfde proefje liepen en dan eerst gekeurd werden op ‘turnout’, dan werd beoordeeld welke pony het best ging en dan werd gekeurd welke menner het meest correct bezig was. En dan kwam het ook voor dat een tweede menner nog eens met dezelfde pony mee deed.”

Gerrit van Beek: ‘Geweldige ervaring’

Als we Gerrit vragen over zijn ervaring als jurylid op de Great Lakes All Welsh Show geeft hij aan het voor hem een geweldige ervaring was. Hij heeft mooie pony’s in de ring gezien. Het viel Gerrit op dat pony’s voor vele rubrieken meededen tijdens de show. Het kon dus zo zijn dat een pony meerdere keren in de ring voorbij kwam. De pony’s werden niet alleen beoordeeld op exterieur maar ook de pony met het mooiste hoofd. Dezelfde pony werd ook aangeboden in de rubriek waar alle pony’s en handlers (kinderen) verkleed waren.

Na de show werden Ad en Gerrit door Kevin Townsend van Drayton Stud meegenomen voor een aantal bezienswaardigheden. Waaronder Lake Taupo, het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Het is een ondergelopen krater met heldere water, rotsachtige inhammen en magische uitzichten.

Ad Beekman memoreert aan het tweedaagse bezoek aan zijn oude kennis Kevin Townsend. Townsend was jarenlang voorzitter van het Welsh Stamboek in Nieuw Zeeland. “Ik heb hem ruim dertig jaar geleden ontmoet en met hem afgesproken dat we langs zouden komen als ik eens in Nieuw Zeeland was. Hij had twee dagen voor ons vrijgemaakt. Hij is in het dagelijks leven buschauffeur voor schoolkinderen en wij mochten een keer meerijden. Dat was een geweldige ervaring. Allemaal gezellige, spontane Maori kids die van de busreis een feestje maakten.”

Troon Stud

Gerrit van Beek vertelt verder: “Na het bezoek aan Lake Taupo. Zijn we door gereden naar de Troon Stud, de geboorteplek van Troon Eclipse de Overall Champion Section A van de Great Lakes Show.” De heren kregen er een gastvrij onthaal en hebben daar mooie sectie A’s en Cobs gezien.

Troon Eclipse

Gerrit van Beek: “We bezochten ook een aantal andere stoeterijen, waaronder de Dunn Stud van Louise Dunn. Op de Dunn stud worden sectie A’s gefokt.”

Kers op de taart

Gerrit van Beek: “Daarna gingen we door richting de Brecon Bach Stud van Maureen en Kevin Fitzgerald met onder meer de hengst Sharland Park Playboy. Bij deze stoeterij zie je echt de stempel van de jaren van Three B in Nieuw Zeeland. Dit bezoek was echt een kers op de taart van alles wat we in onze reis gezien hebben.”

Na dit stoeterijbezoek was er een einde gekomen aan de Australië en Nieuw Zeeland trip, van Ad Beekman en Gerrit van Beek en was het tijd voor de terugreis. De heren vlogen via Auckland, Bali en Dubai weer terug richting Schiphol waar ze werden opgewacht door het thuisfront.

Tekst deel 3: Daniëlle Carrière en Denise Methorst

Lees ook:

Deel 1: Jureren op de 20th International Welsh Show Australia
Deel 2: ‘Je kijkt als Welshliefhebber je ogen uit in Australië’