Welsh Stamboek maakt zich op voor Centrale hengstenkeuring

0
1972
Fronarth Defoe
Fronarth Defoe. Foto: Vivian Hesen

Titelverdediger Fronarth Defoe is in topvorm

De Centrale Hengstenkeuring staat voor de deur. Over twee dagen, op vrijdag 8 februari, komen 114 nieuw te keuren hengsten in de eerste bezichtiging. Op zaterdag is de tweede bezichtiging en dan komen ook de stamboekhengten in de baan. Fronarth Defoe danste vorig jaar naar het Algemeen Dagkampioenschap. Deze smaakmaker komt in Ermelo zijn titel verdedigen. “Hij is weer in topvorm”, belooft zijn eigenaar Maarten Koele van Stoeterij Turfhorst.

Het programma op vrijdag begint om 8.30 uur met de sectie B-hengsten in vijf groepen, gevolgd door de sectie A-hengsten in vier groepen. Dan volgt een showblokje. Voor de middagpauze worden dan nog twee sectie C-hengsten en vier Welsh Cob-hengsten in de baan verwacht.

Om 13.00 uur komt een groep driejarige Welsh Partbred-hengsten voor de hengstenkeuringscommissie. Na een showblokje komen de nieuw te keuren NWR-hengsten in vijf groepen in de keuringsbaan.

Het programma buiten, de beoordeling van de doorverwezen hengsten op de harde bodem, begint om 13.00 uur.

Op zaterdag 9 februari begint het programma wederom om 8.30 uur. Het eerste uur staat in het teken van de stamboekhengsten in de secties B, A, C en D, gevolgd door een showblokje. Dan is het de beurt aan de WPBR en NWR stamboekhengsten.

NWR-kampioenschap

Het NWR-kampioenschap staat gepland om 10.20 uur. Hier verdedigt Jonker’s Jayden zijn titel. Hij werd vorig jaar niet alleen sectiekampioen, maar ook reserve dagkampioen. Hij komt niet alleen zelf naar de CHK, maar er zijn ook vier zonen van hem ingeschreven voor de derde bezichtiging. Jayden zal zeker concurrentie krijgen. Bijvoorbeeld van de ‘Hengst met Beste Draf 2018’; Furioso V.H. Enkershof of de verrichtingstopper 2018; Liandro.

Na de huldiging van de nieuwbenoemde juryleden is de tweede bezichtiging van de op vrijdag doorverwezen sectie B-hengsten, gevolgd door het sectie B-kampioenschap. Wie volgt kampioen Maarlen’s Romeo en reservekampioen Spring Star’s Kimro op?

Fokker van het Jaar

Dan is voor de middagpauze de huldiging van de nieuwe Fokker van het Jaar. Het afgelopen jaar heeft Ronald Vrolijken van Stal Coelenhage deze titel gedragen. Wie-oh-wie zal het zaterdag worden geëerd voor zijn of haar fokkerijprestaties?

Om 13.00 uur volgen eerst drie zadelrubrieken met in de eerste rubriek de nieuwe NWR-stamboekhengsten onder het zadel. Dan volgt de huldiging van de nieuwe predicaathengsten en een monsterknechten-race.

Tweede bezichtiging en kampioenschappen

Om 14.05 uur is de tweede bezichtiging van de sectie A-hengsten, gevolgd door het kampioenschap sectie A. Volgens zijn eigenaar is de kampioen van vorig jaar; Amity’s Ocean King, in absolute topvorm en wordt een titelverdediger om rekening mee te houden. Maar ook reservekampioen 2018 Pinewell Jeronimo laat zich niet op de kop zitten. En wat te denken van de vele overige deelnemers die hun beste hoefje voor gaan zetten.

Dan is het de beurt aan de Welshpony’s van Cob-type (sectie C) en en de Welsh Cobs. Van iedere sectie volgt eerst de tweede bezichtiging, gevolgd door het kampioenschap. Fronarth Defoe wordt een grote kanshebber voor de titel in de sectie C en Shamrocklake Oliver Twist komt de titel verdedigen in de sectie D.

Na de tweede bezichtiging van de Welsh Partbreds is het WPBR-kampioenschap. Hier doet onder meer de kampioen van vorig jaar, Beukenoord’s Arena, een gooi naar de titel.

Dan volgt de tweede bezichtiging van de NWR-hengsten. De jury kiest uit de drie aangewezen hengsten drie subliem dravende hengsten, waarbij het publiek doormiddel van decibellen beslist welke van de drie de ‘Hengst met de Beste Draf 2019’ wordt.

Algemeen Dagkampioen

De hengstenkeuring sluit omstreeks 17.15 uur af met het Algemeen Dagkampioenschap. Welke sectiekampioen voldoet het meest aan de eisen van zijn sectie en wint de titel? Welke hengst er ook wint, het wordt in ieder geval prachtig … komt dat zien!

Bekijk hier het programma

Lees hier alles over de hengstenkeuring

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in