Stalnamen, hoe zit dat ook alweer?

0
23
pasgeboren veulen
Pasgeboren veulen. Foto: Annet Piek

Na ongeveer 11 maanden wachten is dan eindelijk dat lang verwachtte veulentje geboren. Misschien is dit wel je eerste Welsh veulentje, of wellicht de eerste waar je een stalnaam aan wilt gaan geven. Daarom zetten wij even op een rijtje hoe dat ook alweer werkt.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van een stalnaam:

Voor fokkers en gebruikers is het direct duidelijk en makkelijk op te zoeken waar een pony vandaan komt.

Zodra je pony verkocht is en op bijvoorbeeld wedstrijden voorbij komt weet je ook gelijk dat het jou fokproduct is welke er wellicht met de 1ste prijs vandoor gaat.

Zodra je stalnaam bij het NWPCS geregistreerd staat, staat deze naam automatische ingevuld bij het aanmelden van een veulen.

En misschien het leukste voordeel, hoe gaaf ziet het eruit in mijn welsh als al je fokproducten beginnen met dezelfde naam.

Waar moet je op letten bij het aanvragen van een stalnaam?

Het gebruik van een stalnaam is strikt persoonlijk, deze mag je dus enkel gebruiken als je hier schriftelijke toestemming voor hebt.
Zorg ook dat er een eventuele erfgenaam duidelijk is voor het gebruik van de stalnaam

Bij het aanvragen van een stalnaam controleren wij deze in het Central Prefix Register, dat kan je ook zelf doen via deze link.

Er zal bij de aanvraag van een stalnaam worden gecontroleerd of deze niet al in gebruik is bij het NWPCS of in Engeland bij het WPCS (moederstamboek). Tevens mag de gevraagde stalnaam niet teveel overeenkomsten vertonen met een reeds bestaande stalnaam.

Een stalnaam registreer je voor onbepaalde tijd. De registratie komt alleen te vervallen als de houder van de stalnaam dit schriftelijk aangeeft.

Ook zal de stalnaam worden geregistreerd bij het Central Prefix Register in Engeland.

Het gebruiken van leestekens of spaties is niet toegestaan.

De aanvraag zal ook door het Central Prefix Register worden beoordeeld. Zij maken de definitieve beslissing of de opgegeven stalnaam opgenomen kan worden.

Gebruik van de stalnamen

Bij het registreren van de veulens is het tevens heel belangrijk om de stalnaam altijd op dezelfde manier in te vullen. Mocht het niet consistent gebeuren dan is het vinden in “Mijn Welsh” een stuk lastiger.

U vraagt bijvoorbeeld een stalnaam aan op de naam Vriesdijks en deze wordt goedgekeurd.

Het is dan ook niet de bedoeling dat 1 van de deze stalnamen gebruikt wordt: Vriesdijk, Vries dijk, Vriesdijk’s of Vries Dijk’s

Mocht je dit wel doen, dan is het namelijk moeilijk te vinden in “Mijn Welsh”

Zijn er nog vragen over bovengenoemde procedure of wil je hulp bij het invullen van het formulier dan kun je terecht op het stamboekkantoor.