CHK 2024: Voorbeschouwing WPBR

0
71
Hendi's Arrow, CHK 2019
Hendi's Arrow, CHK 2019 Foto: Vivian Hesen


Maar liefst 20 nieuw te keuren hengsten in de WPBR. Wat voor mij vooral opvalt is dat we 3 nakomelingen hebben van Cassanova du Bois. Maar daarnaast zien we ook 2 nakomelingen van kampioenshengst Hendi’s Arrow. Van Jonkers Jayden staan ook 2 nakomelingen op het programma. Maar wat mij misschien nog wel meer opviel is de invloed van Orchard Boginov welke als moeders vader geregeld terug naar boven komt en nog steeds veel invloed heeft.

De hengsten behandel ik op alfabetische volgorde van de vaders:

• Raven van Anjershof Shadok uit de merrie Bunbury Catalina. De 2de jaargang van Anjershof Shadok welke zelf al een sportpredicaat heeft behaald. En al een 2de bezichtigingshengst heeft gegeven. Moeder Bunbury Catalina is een sectie B merrie welke zelf geïmporteerd is en hier succesvol is geweest met Anna van Munster in de first ridden en young handler rubrieken.

• Camelot V.D. Ponderosahoeve van Cassanova du Bois uit de merrie Sammy van de Ponderosahoeve. Sporthengst Cassanova du Bois is geen onbekende zeker in de fokkerij, naast een stamboekzoon heeft hij ook vele predicaat dochters gegeven, waaronder ook de reserve dagkampioene van de Centrale Merriekeuring 2023. Sammy van de Ponderosahoeve is een bij het NRPS geregistreerde stermerrie en heeft daar al de stermerrie Elisa Rose v.d. Ponderosahoeve gegeven.

Casanova du Bois
Casanova du Bois

• Pippin’s Pomme Padour A.T. van Cassanova du Bois uit de merrie Orchard Orange Pippin. Moeder Orchard Orange Pippin bracht het als jaarling al tot jeugdkampioen en deed dit later als volwassenen opnieuw. Daarnaast heeft Orange Pippin zichzelf ook bewezen als moederdier met vele succesvolle nakomelingen. Zoals de pony’s Pippin’s Playboy A.T. en Pippin’s Pride A.T. , deze waren met Kimberly Pap zeer succesvol tot op hoger niveau. Van beide kanten zit deze jonge hengst vol met sportgenen.

• Rifei’s Valentino van Cassanova du Bois uit de merrie Haandpoal’s Rianne. Moeder Haandpoal’s Rianne is een sectie B merrie en is in het bezit van het sterpredicaat. Vader van Haandpoal’s Rianne is de goedgekeurde hengst Equus Raspoetin van wie Heidepeel’s Constantijn bijvoorbeeld een opvallende nakomeling is met zeer veel goede sportprestaties, o.a. tijdens de Hippiade dressuur.

• MR. Duke van Dating AT uit de merrie Dream of Heiligenberg. Dating AT werd kampioen van de Westfaalse hengstenkeuring voor rijpony’s in 2014, uit de 1e keuringsjaargang van de dubbele federale kampioen Dimension AT, die zijn zoon al in 2010 als kampioenshengst liet zien hoe het moest. Moeder Dream of Heiligenberg is tevens in Duitsland geregistreerd. Deze hengst is dus helemaal Duits gefokt.

• Nevada van FS Numero Uno uit de merrie Samba de Lavinia. Met een totaal van 36 gekeurde zonen mag er wel gesproken worden van een vaderdier in FS Numero Uno. Daarnaast heeft hij meer dan 30 staats- en premiemerries. En presteert hij zelf ook succesvol onder het zadel. Moeder Samba de Lavinia is in Duitsland geregistreerd. Moedersvader Wengelo’s Ricardo heeft vele succesvolle nakomelingen waaronder 5 goedgekeurde hengsten en 7 2de bezichtigingshengsten.

• Sunne D’Arbanville van Hendi’s Arrow uit de merrie Orchard Esther. Bij Hendi’s Arrow zien we hele goede resultaten in de keuringsbaan, van veulenkampioen tot reserve dagkampioen op de hengstenkeuring. Op iedere hengstenkeuring waar hij was mocht hij een (reserve) kampioenslint in ontvangst nemen. Moeder Orchard Esther is een keur en preferente merrie met 3x een sterdochter en 1 keurmerrie. Moeders vader Orchard Boginov werd als 3 jarige al hengst met de beste draf. Hij presteerde tijdens de hengstenkeuring zeer bijzonder door maar liefst 5 maal kampioen te worden. Boginov komt uit een fokfamilie die bewezen heeft tot de top van Nederland te behoren. Boginov heeft al meerdere goedgekeurde hengsten in zowel binnen als buitenland gebracht. In 2012 is Boginov preferent verklaard. Orchard Boginov heeft al op 6-jarige leeftijd het Sport predikaat behaald

Orchard Boginov foto: Janneke de Rade

• Keizerskroon Moonlight van Hendi’s Arrow uit de merrie Keizerskroon Highlight. Keizerskroon Highlight is een kroonmerrie welke als 3 jarige reserve dagkampioen werd op de keuring in Hellendoorn. En als vader van de moeder zien wij Pippin’s Pride A.T., een hengst met vele successen in zowel de sport als in de fokkerij.

• Harvey V.D. Ponderosahoeve van Hendi’s Arrow uit de merrie Cissy. Hendi’s Arrow hebben wij hier boven al besproken. Moeder Cissy heeft als veulen een 1ste premie behaald op de regionale keuring. Cissy komt uit de stermerrie Maxima. De volle zus van Cissy keur merrie Lissy. Lissy heeft zelf al verschillende kampioenschappen behaald zoals veulenkampioen, jeugdkampioen en sectie kampioen.

• Popeye HD van Hulst Moonlight uit de merrie Tinder. Hulst Moonlight gaat zijn eerste jaargang laten zien op de Centrale Hengstenkeuring. Merrie Tinder zagen wij nog niet eerder op de keuring maar zij komt van Dating AT uit de merrie Bijsterhof’s Ginger. Bij de nakomelingen van Bijsterhof’s Ginger zien wij ook de goedgekeurde hengst Gin Power.

• Parzantos van Jonkers’ Jayden uit de merrie Veenstra’s Zanthe. Jonkers’ Jayden is een dekhengst met een mooie erelijst in zijn nakomelingen. Met 3 stamboekzonen waaronder verrichtingskampioen Hania’s Memphis. Maar ook vele stermerries, een keur- en een kroonmerrie. Veenstra’s Zanthe is preferent en stermerrie, was veulenkampioen, won als jaarling het jeugdkampioenschap in Tolbert, en het jaar daarop was ze beste 3-jarige.

• Cor van Jonkers’ Jayden uit de merrie Ilona. De merrie Ilona heeft een mooie erelijst op haar naam staan: veulenkampioen op de regionale keuring, veulenkampioen en reserve sectiekampioen op de centrale merriekeuring. Beste 3 jarige en sectiekampioen op de regionale keuring en later ook beste 3 jarige op de centrale merriekeuring.

• Luxor van Le Matsjo uit de merrie Rosaly. Le Matsjo werd in 2001 goedgekeurd als dekhengst bij het NRPS. Le Matsjo heeft zelf in de sport Z2 dressuur en Z springen gelopen en was als 4-jarige kampioen bij de jonge hengsten. Veel van zijn dochters zijn ster of keur en enkele van zijn zonen werden goedgekeurd bij het NRPS. Een groot aantal afstammelingen behaalde het sportpredicaat waarvan het grootste gedeelte in de dressuursport. Moeder Rosaly is een keur preferente merrie bij het NRPS.

• PRÆST’S Lechamp van Meedenblik Linfield uit de merrie Carletti. Meedenblik Linfield is goedgekeurd op de hengstenkeuring in Rheinland en bij het wpbr tevens was hij beste 3 jarige. Dit is de eerste jaargang die wij gaan zien op de hengstenkeuring. Moeder Carletti is een Duits geregistreerde merrie. Moeders vader FS Calimero heeft in het Deense team bijgedragen aan een zilveren medaille op het Europees kampioenschap.

Nieuwmoed’s Milord foto: Will Smeets

• Mr. Blue Sky van Nieuwmoed’s Milord uit de merrie Night Watcher van de Keienberg. Nieuwmoed’s Milord presenteert zijn eerste jaargang met nakomelingen. Zelf schreef hij in 2023 nog het reserve sectiekampioenschap op zijn naam. Night Watcher van de Keienberg is bij het NRPS geregistreerd en heeft daar het keur predicaat behaald en de ABOP test met succes afgerond.

• Mynavarino van Nieuwmoed’s Milord uit de merrie Bandita. Bandita is een NRPS keurmerrie die de ABOP test met succes heeft afgerond. Moeders vader Orchard Boginov is zoals al eerder besproken een van de belangrijkste stempelhengsten die het Welsh Stamboek rijk is.

• Smidshoeve’s Alladin van Nightfever II uit de merrie Bjirmen’s Tjitske. Deze combinatie bracht al eerder de stermerrie Smidshoeve’s Filine. Nightfever II heeft bij de pony’s op het hoogste niveau gesprongen en verschillende EK’s gelopen. Moeder Bjirmen’s Tjitske is een preferente merrie welke al eerder een 2de bezichtigingshengst bracht.

• Turfhorst La coste van Turfhorst Andrew uit de merrie Turfhorst Larone. Turfhorst Andrew heeft als vader Coelenhage’s Purioso. Met een snelle blik tel ik bij Coelenhage’s Purioso al ruim voldoende punten voor het preferent predicaat dat zegt wel genoeg over zijn succesvolle fokkerij. Turfhorst Larone is zelf in het bezit van het ster predicaat en bracht al eerder 2x een 2de bezichtigingshengst. En als moeders vader zien wij weer de succesvolle Orchard Boginov.

• Krack’s Palladin van Veenstra’s Krack uit de merrie Lûna Weering. Veenstra’s Krack bracht eerder al de goedgekeurde hengst Dancer van het Singel. Moeder Lûna Weering bracht al eerder een ster merrie. Lûna Weering stamt zelf af van de bij het NRPS goedgekeurde hengst Le Matsjo.

• Rooskamps Classic King HH van Westerhuis Mercury uit de merrie Cladwddcoch Royal Celebration. Westerhuis Mercury gaat zijn eerste jaargang laten zien op de centrale hengstenkeuring. Westerhuis Mercury was de verrichtingstopper van zijn jaargang. Moeder Cladwddcoch Royal Celebration is een sectie B merrie welke geïmporteerd is naar Nederland. Queenie is een dochter van de overleden hengst Bronheulog Georgio. Op de Bronheulog stud wordt op dit moment nog gefokt met Bronheulog Georgio zijn volle zus Bronheulog Gemma.

• Bij de 4 jaar en oudere zien we O’Atje A.T. HSL RM welke vorig jaar ook aangeboden is geweest een palomino hengst. Een nakomeling van Oosting Alexander uit een merrie van Goldstar Du bois. Vader Oosting Alexander is een zoon van Pippin’s Pride A.T. , goedgekeurde hengst en FEI pony. Als moeder zien we de merrie Angel’s Abigail AT, voorlopig keur bij het NRPS.