CHK 2024: Voorbeschouwing sectie A

0
170
Blue Dyfa's Jaimy CHK
Blue Dyfa's Jaimy Foto: Will Smeets

De tijden veranderen. Als we de lijst bekijken van nieuwe aanmeldingen, vallen een aantal
zaken op
.
1) Op één na zijn alle hengsten driejarigen
2) Alle hengsten zijn op het vasteland van Europa geboren.
3) 14 van de 24 hengsten hebben een vader die stamboekhengst is.
4) 6 hengsten hebben als vader de helft van de aanvoer gebracht. Deze hengsten zijn alle 6 stamboekhengst.

Om dit goed te begrijpen zijn er twee ingrijpende zaken gebeurd: per 1 januari 2021 werd de drempel om te importeren uit het moederland beduidend hoger door Brexit. Vandaar waarschijnlijk de verminderde invoer van imports.
Verder was de wereld in 2020 in de greep van Covid-19, waardoor er ook minder merries zijn gedekt in dat jaar (en de jaargang 2021 wat kleiner was). Dan is het opvallend dat we toch weer een aantal van boven de 20 hebben.

24 hengsten, dit jaar alle 24 uit de vaderlijn van Coed Coch Glyndwr, waarvan er 21 van de 24 via Coed Coch Madog komen. Hiervan komen 9 van de 24 via Revel Jeeves, waarvan 1 via Pendock Legend en 7 via Penual Mark. De lijn van Nantdywyll Barcud Ap Bargen levert een hoge contributie met 5 nazaten in vaderlijn. 3 hengsten komen uit de Blackhill Picalo lijn.

Er zijn 6 hengsten die twee zonen hebbben geleverd. De hengsten komen uit 16 verschillende merriestammen. De grootste leverancier is de Brunslow lijn van Coed Coch Sirius, Revel Hey Lady en Revel Hibiscus. De tweede grootste is de Springbourne C lijn van Belvoir Columbine. Dan 2 hengsten uit de Betty of Plowden lijn (Snowdon) van Hendre Pwsi en 2 hengsten uit de Cnewr Starlight lijn (Boreas). Last but not least, twee hengsten uit de lijn van Fraser (Forest), waaruit ook Revel Spring Song en Revel Twilight. Ik zal de hengsten behandelen in alfabetische volgorde van hun vaders (zo staan ze traditioneel in de catalogus), te beginnen bij de driejarigen

Heuvelrug Happy Jobinian van Afan Scottie uit Heuvelrug Happy Morn ster. Volle broer van stermerrie Heuvelrug Happy Feet, beste driejarige op de RK en 2 e plaats op de CK. Vader Afan Scottie heeft als tweejarige zijn rubriek op de Royal Welsh show gewonnen en werd reserve male champion. Stammerrie Brunslow (Revel H/Coed Coch S).

Singels Bobo van Airborne Montgomery uit Singels Belleberry. De eerste jaargang van Montgomery en uit een mooie moederlijn. Grootmoeder Bengad Bunchberry keur preferent heeft al eerder stamboek hengsten geleverd. Belleberry is van Springbourne Capricorn dus een volle zus van Singels Beekberry. Moederlijn Beacons Silver Spray

Blackblaze Charmer van Blackblaze Honeyhilver uit Blackblaze Crystal keur. Blackblaze Crystal was als tweejarige regionaal jeugdkampioene. In de verdere moederlijn vinden we nationale en Royal Welsh kampioenen zoals Vechtzicht Cindy C, Vechtzicht Crystal, Revel Caress, Revel Choice en Vardra Charm. Moederlijn Nance O’r Bryn

Bluedyfas Archie van Blue Dyfa’s Jaimy uit Ruja’s Anna kroon. De eerste jaargang van Blue Dyfa’s Jaimy. Een zeer predikaatrijke moederstam, 5 e generatie in Nederland. Originele moederlijn Forest Tosca/Lark.

Bluedyfas Nikai van Blue Dyfa’s Jaimy uit Noa van de Es. De tweede van de eerste jaargang. Moedersmoeder Welshrijks Glorie is keur. Moederlijn loopt via Boreas Kyra terug op Cnewr Starlight.

Altingshof Lincoln Lux van Colne Tibo uit Altingshof Princess Linsey. Ook Colne Tibo levert twee zonen in deze jaargang. Grootmoeder Vleuterweide’s Pleunie was ooit nationaal reservekampioene. De stam loopt via nationaal merriekampioen Hendre Pwsi terug naar Betty of Plowden

Abervalley Clever Clay van Colne Tibo uit keurmerrie Abervalley Cherish Clever Girl keur. Moederlijn heeft veel toppers geleverd. De moeder was zelf al twee maal regionaal reservekampioene en eenmaal veulenkampioen. Verder nog predikaatmerries tot aan Springbourne Cleo, nationaal reserve kampioene. Moederlijn gaat via Belvoir Columbine terug op stammerrie Black Bess of Cwmeglar.

Dargale Velvet Foto Vivian Hesen

Spoorzicht’s Harley van Dargale Velvet uit stermerrie Shorebrooks Hawai ster. Ook Dargale Velvet brengt twee zonen. Shorebrooks Hawai is uit keurmerrie en drievoudig hengstenmoeder Shorebrooks Heaven en die weer uit Nationaal kampioene Vechtzichts Helena. Stammerrie Brunslow (Revel H/Coed Coch S).

Spoorzicht’s Charming van Dargale Velvet uit keurmerrie Shorebrooks Cheers keur. De tweede Velvet is uit de regionaal dagkampioene Shorebrooks Cheers. Loopt via predikaatmerries en Baledon Morning Cloud terug op de Revel Twilight/Forest lijn van stammerrie Fraser.

Eindegoo’s Phanos van Eindegooi’s Pretty Charmer uit keur-preferente merrie Eindegoois Philene. Ook deze komt weer uit een zeer predikaatrijke stam, teruglopend op nationaal kampioene Hendre Pwsi, stammerrie Betty of Plowden.

De Weyerd’s Hello Sensation van Heniarth Question uit De Weyerd’s Hello Showstar. Showstar was sectiekampioene in 2012 en is een dochter van Vechtzichts Henol en kleindochter van Revel Hibiscus. De vader van Showstar is Vollenhof’s Hynod, zoon en kleinzoon van (inter)nationale kampioenen Ysselvliedts Helena en Springbourne Heyday. Deze hengst is een volle broer van de vorig jaar eerst geplaatste De Weyerd’s Hello I’m Incredible en heeft dezelfde grootmoeder als nationaal dagkampioene 2023. Stammerrie Brunslow (Revel H/Coed Coch S).

SDMV Levi Blue van Islyn Ffrwydryn uit Dukeshill Pinata. Moeder is een dochter van Royal Welsh kampioen Ceulan Calon Lan. In de verdere moederlijn de beste fokmerrie Bengad Plum, teruglopend op een Bryniau moederlijn die als stammerrie Judy heeft.

Islyn Ffrwydryn
Islyn Ffrwydryn CHK 2021 foto Vivian Hesen

SDMV Leonardo Blue van Islyn Ffrwydryn uit stermerrie Nantdywyll Lowri ster . De moeder is een volle zus van Nantdywyll Telor, die toppers heeft gefokt voor de Colne stoeterij en van Nantdywyll Capten, die best fokte in de Verenigde Staten. Interessant genoeg werden zowel vader als moeder uit Coed Coch stammen gefokt, maar zijn ze toch weinig verwant.

Windhoek’s Yago Ylias van Kastanjehof Chip uit Windhoek’s Jasmijn. Wederom een zoon van Kastanjehof Chip, die onlangs naar Frankrijk is vertrokken. Zijn moeder komt uit de bekendste Windhoek stam, die terugloopt op Cathlu of Spalding. Stammerrie Cwmowen Nellie.

Marco TG van Oldenzijlster Axel uit Raideboord’s Minke een erg lang lopende Nederlandse moederlijn, nog teruglopend op Dyrin Gillian, die sommigen van u wel van foto’s kennen. Een volle zus van deze hengst is keurmerrie, wat betekent dat er zeker wel fok in de lijn zit. Stammerrie Twilight (Criban)

Rotan’s Mambo Jambo van Oosterslags Satchmo uit stermerrie Rotan’s Sugarcube ster. Combinatie van beste pony’s aan vaders en aan moederszijde. Grootmoeder Shamrock Sugar Step is ster- preferent. Loopt via Revel South Wind terug op Revel Spring Song. Stammerrie Fraser (Forest)

Brugse Zot SV van Paaskamp’s Lemiers uit stermerrie ‘t Roetsenest Barones. Moeder Barones is veulenkampioene geweest en later vlot ster geworden. Van de hengst Springbourne Glide uit nationaal jeugdkampioene en volwassen regionaal kampioene ’T Roetsenest Hebe, dochter van Springbourne Caerwyn x Revel Hibiscus. Combinatie met Lemiers geeft een lichte lijnteelt naar Springbourne Glide en Revel Jeeves. Stammerrie Brunslow (Revel H/Coed Coch S).

Redzemaheerds Sjaak van Rotan’s Camelot uit Frisia’s Cleo Gold. Grootmoeder is keur-preferente merrie Shamrocklake Cleopathra, die zelf een dochter is van Ceulan Cariadog uit de nationaal kampioene en keur-elite merrie Springbourne Chorus. Moederlijn gaat via Belvoir Columbine terug op stammerrie Black Bess of Cwmeglar.

Rotan’s Camelot

Oosterslag’s Camello van Rotan’s Camelot uit kroonmerrie Flevozicht’s Gerjanne. Flevozicht’s Gerjanne is ook bekend als moeder van de stamboekhengst Oosterslag’s Satchmo. Grootmoeder Flevozicht’s Barbera is keur-preferent. Diens moeder was de sterk Rhydyfelin gefokte Nachtegaals Tracey-Ann, die in haar tijd veel hoofden deed keren. Verdere Moederlijn Twyford M/Lady Greylight. Stammerrie Puss.

Sante von der Waldesruh van Springlane Symphone uit stermerrie Ysselvliedt Silhouette. Silhouette van Vechtzicht’s Hywel, als veulen kampioene op de CK en als 7-jarige regionaal kampioene. Ze komt uit de ster-preferente Ysselvliedt’s Shirley, die ook al regionaal kampioene was. De lijn loopt terug op een oude Snowdon (Walnut) lijn die teruggaat op stammerrie Wern Pickle.

Sharonahoeve Classic Power van Vechtzicht Classic Design uit keurmerrie Challenge Pansy. Pansy komt uit de Springbourne/Churchwood “P” lijn, waaruit ook stamboekhengsten als Churchwood President en Challenge Patton komen. Moeder van Challenge Pansy is de stermerrie Rhydgwillim Patience, die uit de stermerrie en regionaal kampioene Churchwood Picture kwam. Diens moeder is de Royal Welsh kampioene Churchwood Promise. Algemeen beeld is een overwegend Springbourne gefokte hengst met een vleugje Friars en Dyfed bloed. Stammerrie Revel Forest Bay.

Tervake Vanguard van Voermanhof Nicolas uit Coelenhage’s Wennol. Wennol is als jaarling 3 e geplaatst op de CMK. Grootmoeder is Friars Rocky Waters, die ook moeder is van de bekende Centannial Ramona Waters. Een zoon van Ramona Waters, Centannial Ramos viert successen als fokhengst in het moederland. Vader Nicolas staat in België, maar heeft goede fokresultaten geboekt in Nederland en in het verenigd koninkrijk. Lijnteelt naar Penual Mark met kwart Revel en Friars bloed. Stammerrie Cui Wild Night.

Kompas Garant van Zwanehoef Jupiter uit Kompas Mandy. Mandy komt uit de Kompas lijn die voortkomt uit Boreas Yucca. Grootmoeder Kompas Yvana is Ster. Vader Zwanegoef Jupiter is een zoon van de stermerrie Vikariëns Jerusha die regionaal veulenkampioen, jeugdkampioen en beste driejarige is geweest. Vadersvader Caeglas Elfryn brengt mooie Wilcrick en Bryn lijnen bij elkaar. Stammerrie: Cnewr Starlight.

Dan is er nog 1 oudere hengst.

  • Vechtzicht Classic Design is een 6-jarige hengst die op herhaling komt. Hij is een van de laatste zonen van Vechtzicht Hywel elite, met in de achtergrond hengsten als Vechtzicht Harmony en Friars Divine Spirit. Grootmoeder Holstud’s Cuckoo was nog regionaal kampioene. Classic Design is een ¾ broer van de stamboekhengst Vechtzicht Classic Popstar. Moederlijn gaat via Belvoir Columbine terug op stammerrie Black Bess of Cwmeglar.

Geschreven door: Joost van Gestel