Snelle actie noodzakelijk bij red bag delivery

0
708
welshveulen

Het fokken van Welsh-pony’s is een mooie, maar ook een spannende tijd voor fokkers, vooral tijdens het veulenseizoen. Het is altijd een prachtig gezicht om een gezond veulen te zien dat naast zijn moeder loopt. Helaas kunnen er soms complicaties optreden tijdens de bevalling, waaronder een zogenaamde red bag delivery. In dit artikel leggen we uit wat dit inhoudt en wat de fokker kan doen in zo’n situatie.

Als fokker van pony’s is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle mogelijke complicaties die zich kunnen voordoen tijdens de geboorte van een veulen. Eén van de ernstige complicaties die kan optreden tijdens de bevalling is een red bag delivery, ook wel bekend als een ‘rode zak’ bevalling.

Wat is een red bag delivery?

Red bag delivery

Een red bag delivery is een complicatie die optreedt wanneer de foetus in de baarmoeder een onvoldoende bloedtoevoer heeft. Normaal gesproken breken de vliezen en komt het veulen ter wereld met het vruchtwater. Bij een red bag delivery komt het veulen ter wereld met de placenta nog om zich heen als een rode zak. Dit kan leiden tot zuurstofgebrek en andere complicaties voor het veulen.

Wat te doen bij een red bag delivery?

Als een fokker vermoedt dat een veulen wordt geboren via een red bag delivery, moet hij snel handelen. Het eerste wat hij moet doen, is de dierenarts bellen om hem op de hoogte te stellen van de situatie.

Vervolgens moet hij de zak zo snel mogelijk openmaken, zonder het veulen te beschadigen. Als het veulen nog in de zak zit, moet de fokker de zak openen en het veulen zo snel mogelijk uit de zak halen. Zorg daarom altijd voor een scherp, steriel mesje in de EHBO-kit.

Als het veulen niet ademt, kan de fokker het stimuleren door het veulen droog te wrijven en te schudden. Indien nodig kan de fokker het veulen ook mond-op-mond beademing geven. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen om het zuurstofgebrek te minimaliseren en zo het risico op complicaties te verminderen.

Preventie

Een red bag delivery kan niet altijd worden voorkomen, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die een fokker kan nemen om het risico op deze complicatie te verminderen. Het is belangrijk om de dracht van de merrie regelmatig te controleren en op te letten voor tekenen van problemen, zoals abnormale vaginale afscheiding of vaginale bloeding.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de merrie voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om de groei en ontwikkeling van het veulen te ondersteunen.

Bron: Welsh Stamboek