Silvester van de Vogelweide 500e veulen van 2022

0
768
Silvester van de Vogelweide en zijn moeder Nilantshoeves Freelanthe
Silvester van de Vogelweide en zijn moeder Nilantshoeves Freelanthe. Foto: privé

Het Welsh sectie B hengstveulen Silvester van de Vogelweide (v. Woldberg’s Rossini) is het 500e bij het NWPCS geregistreerde veulen van 2022. Deze bruine zoon van Nilantshoeve’s Freelanthe (v. Warmtebron’s Fifty-Fifty) werd geboren op 12 juni 2022 en door zijn fokkers, Vogelzang Stal 26, op 21 juni aangemeld.

“Onze pony’s staan allemaal op de naam van Audrey Vogelzang maar ze zijn van ons bedrijf, Vogelzang Stal 26”, begint David Dekker. “Audrey en Inge Vogelzang hebben samen een manege, pension- en handelsstal en een kleinschalige fokkerij. Ik ben de man van Inge en regel de fokkerij.”

Nilantshoeve’s Freelanthe

“Silvester’s moeder Nilantshoeve’s Freelanthe is een aantal jaren geleden door ons aangeschaft, in eerste instantie voor de manege. Ze pakte het werk goed op en vanwege haar goede gedrag en instelling hebben we besloten om met haar te gaan fokken. Wij fokken al jaren met KWPN’ers maar het is voor ons de eerste Welshmerrie waar we mee fokken dus het was allemaal nieuw qua hengsten. Voor het eerste veulen kwamen we uit bij de hengst Lord Markham, daar hebben we nu een hele mooie valk jaarlingmerrie van (Ruby Rainbow van de Vogelweide) zij staat bij ons op de wei. In principe blijft alles bij ons tot dat het drie jaar oud is en beleerd kan worden. Dan kijken we wat we er mee gaan doen.”

Woldberg’s Rossini

“Voor het tweede veulen kozen we voor Woldberg’s Rossini omdat deze stoere hengst veel uitstraling heeft een erg goede beweging en een fijn karakter. Wij vinden Freelanthe ook een erg mooie merrie dus het alleen nog maar nóg mooier worden. En dat heeft gebleken, want ze is bevallen van een super mooi hengst veulen met veel ras en beweging; misschien wel iets voor de hengstenkeuring. Inmiddels is Freelanthe weer gedekt en dit keer door Pytron’s Brenin.

Keuring Schoonebeek

“We hebben Freelanthe en Silvester opgegeven voor de keuring aankomend weekend in Schoonebeek. Dit zal voor ons de eerste keuring worden waar we aan mee gaan doen. Silvester is een erg leuk, energiek en leergierig veulen en geeft graag een showtje weg in de wei.”

“Omdat wij de Welshpony’s en de Welsh-fokkerij erg leuk vinden hebben we de laatste tijd meer Welshpony’s gekocht. We hebben een aantal erg leuke jonge merries gekocht en twee jaar geleden een erg mooi hengstveulen. Die hengst willen we komend jaar aanbieden op de hengstenkeuring en inmiddels zijn twee van onze eigen merries drachtig van deze hengst en is de laatste merrie gedekt”, besluit David Dekker.

Veulen registreren

De geboorte van uw veulen kan aangemeld worden via Mijn Welsh. Dit dient u binnen 14 dagen na de geboorte te doen. De dekking is in de meeste gevallen zichtbaar als u in het Dashboard op ‘Veulen registreren’ klikt. Dit is alleen van toepassing wanneer u met een NWPCS gekeurde hengst hebt gedekt. Meldt u een veulen aan van een niet-NWPCS gekeurde hengst, dan stuurt u de originele dek-inseminatie overeenkomst van het betreffende stamboek per post op naar het NWPCS-stamboekkantoor. De gegevens van het stamboekkantoor vindt u hier.

Mocht u vragen hebben over de aanmelding van uw veulen, dan kunt u contact opnemen met het stamboekkantoor.

Als het veulen aangemeld is, ontvangt u een bevestigingsmail met daarin de gang van zaken rond het schetsen en chippen van het veulen.