Shabon en Big Spender luiden NWPCS veulenseizoen 2021 in

0
1162
eerste veulens 2020 Schimorteras Shabon en Warmtebrons Big Spender

Met twee in de (vroege) ochtend van vrijdag 29 januari geboren én geregistreerde hengstveulens, luidt het NWPCS het veulenseizoen 2021 in. Het gaat om de NWR Schimortera’s Shabon en de Welsh B Warmtebron’s Big Spender.

Schimortera’s Shabon

“Dat wordt spammen”, schrijft Marian Ronda op haar Facebook. Onze eerste, eigengefokte Shadok-zoon is geboren. Hij zal nog vaak langskomen.”

Ronda is de fokker van Schimortera’s Shabon, een zoon van de stamboekhengst Anjershof Shadok (v. Jonkers’ Jayden) en de stermerrie Boszicht’s Bonita (Verona’s Bo-Gi x Coelenhage’s Purioso). Als vierjarige werd Bonita kampioen op de regionale keuring in Heteren.

Shabon zag het levenslicht op 29 januari 2021 om 2.15 uur. Fokkers, familie Ronda, zijn ook de eigenaren van dekhengst Anjershof Shadok die door dochter Kasia in de dressuur wordt uitgebracht. Het stel werd vorig jaar onder meer tweede in de Pluvinel jonge talenten competitie voor vierjarige pony’s. Vorig jaar werden de eerste veulens van deze jonge valkhengst geboren.

Warmtebron’s Big Spender

Enkele uren later kwam het tweede NWPCS geregistreerde veulen van dit jaar levend ter wereld. “Vanmorgen om half acht, toen we gingen voeren, was Mona Lisa nog gewoon aan het eten, maar we zagen al wel dat het niet lang meer zou duren. We zaten rond half 9 te ontbijten en toen zagen we op de camera dat ze ging liggen en gelijk begon te persen. We liepen snel naar stal en toen we aankwamen, was het veulen er al. Het was een super snelle bevalling”, vertelt Tineke van der Weerd.

Warmtebron’s Big Spender is een zoon van de stamboekhengst Spring Dreams Romance (v. Stougjeshoeve Escudo) en de kroonmerrie Warmtebron’s Mona Lisa (Warmtebron’s Hielke x Warmwell Pageboy). De in 2008 geboren Mona Lisa behaalde al vele kampioenschappen, waaronder het dagkampioenschap op de regionale keuring in Heteren in 2011. Big Spender is haar achtste veulen.

“We dekken normaal nooit zo vroeg in het jaar, maar omdat we de hengst Spring Dreams Romance vorig jaar op de hengstenkering verkocht hadden en Mona Lisa bij thuiskomst hengstig bleek te zijn, hebben we haar dit keer zo vroeg laten dekken. Big Spender is negentien dagen over tijd geboren, maar dat is een heel normale draagtijd voor zijn moeder”, vertelt Tineke van der Weerd.

Ze voegt toe: “Romance is inmiddels verkocht naar Amerika.”

Veulen registreren

De geboorte van uw veulen kan aangemeld worden via Mijn Welsh. Dit dient u binnen 14 dagen na de geboorte te doen. De dekking is in de meeste gevallen zichtbaar als u in het Dashboard op ‘Veulen registreren’ klikt. Dit is alleen van toepassing wanneer u met een NWPCS gekeurde hengst hebt gedekt. Meldt u een veulen aan van een niet-NWPCS gekeurde hengst, dan stuurt u de originele dek-inseminatie overeenkomst van het betreffende stamboek per post op naar het NWPCS-stamboekkantoor. De gegevens van het stamboekkantoor vindt u hier.

Mocht u vragen hebben over de aanmelding van uw veulen, dan kunt u contact opnemen met het stamboekkantoor: klik hier

Als het veulen aangemeld is, ontvangt u een bevestigingsmail met daarin de gang van zaken rond het schetsen en chippen van het veulen.