Welsh K-hengst Elando (30) overleden

0
1567
Elando
Elando. Foto: Janneke de Rade

Op maandag 2 november is de Welsh K (huidige NWR) hengst Elando (Elan xx X Bryn Bach) op 30-jarige leeftijd overleden.

Elando

Elando is geboren op 3 juni 1990. Zijn fokker W. Kessels te Heijen combineerde het jaar daarvoor zijn preferente sectie B merrie Lamiera (v. Bryn Bach) met de Engels volbloed Elan (v. Wiesenklee xx).

H.J. de Wilde uit Wirdum kocht Elando als vierjarige. Liselore Werkman-Bras is vanaf 2016 eigenaresse van de bruine, maar kent hem al veel langer. “Ik ben Elando gaan rijden toen hij vier was. Hij was toen net afgewezen tijdens het verrichtingsonderzoek in verband met een hoefzweer. De Wilde heeft hem bij ons op manege Biessum gestald en daar heeft hij tot zijn dood gestaan.”

Sportpredicaat

Elando werd Z2 dressuur bij de paarden en dat leverde hem tevens het sportpredicaat op. Na een karaktertest (waar hij een 8 voor scoorde), werd hij alsnog als NWPCS stamboekhengst ingeschreven.

Elando

De nakomelingen van Elando, preste(e)r(d)en net als hijzelf, goed in de sport. Liselore: “Ik kom nog regelmatig nakomelingen van hem tegen. Bij ons in de maneges in Delfzijl en in Veendam lopen er ook nog twee ruinen van hem.”

30 jaar

In 2016 nam Liselore Elando van De Wilde over. “Hij was dus toen al 26 jaar. Toen reed ik hem nog recreatief, maar de laatste jaren was hij met pensioen. In 2014 is PPID geconstateerd en hoewel hij goed op de medicijnen reageerde merkte ik wel dat hij vooral het laatste jaar hard achteruit ging. Op 2 november heb ik hem dan ook, met heel veel pijn in mijn hart, moeten laten inslapen.”

ElandoIn januari 1994 stapte een dappere, brutale, maar vooral zeer knappe Welsh K hengst mijn leven binnen, om er op…

Geplaatst door Liselore Werkman-Bras op Dinsdag 3 november 2020