Legendarische Kooihúster Teake overleden

0
2361
Kooihúster Teake
Kooihúster Teake is tot nu de enige pony in Europa die aan de Europese kampioenschappen in zowel springen (1997) als dressuur (2005) heeft deelgenomen.

Kooihúster Teake, zoon van Vita Nova’s Hanassie en de kroon, elite merrie Kooihúster Ytsje (v. Burtsye Orpheus), is op 32-jarige leeftijd in Frankrijk overleden. Met het overlijden van deze tophengst is opnieuw een hoofdstuk gesloten van de zeer succesvolle Kooihúster-fokkerij van wijlen Schelte en Jante van der Burg.

Kooihúster Teake was ook in Duitsland, Frankrijk en België als dekhengst goedgekeurd. Teake stak met kop en schouder uit boven de Europese ponyfokkerij: hij is tot nu de enige pony in Europa die aan de Europese kampioenschappen in zowel springen (1997) als dressuur (2005) heeft deelgenomen.

Na zijn goedkeuring bij het NWPCS heeft Teake een paar jaar bij Frans Kanters ter dekking gestaan die hem onder de naam Take it Easy ook in de sport uitbracht. Bij het NRPS is Teake’s dochter Anne van Klaverborch een zeer invloedrijke fokmerrie. Zij is moeder van vier goedgekeurde hengsten Kasanova van Klaverborch, Khadiboj van Klaverborch, Kalido van Klaverborch en Kyoto B.R. Kanters fokte met Teake de in Duitsland met hoge cijfers goedgekeurde hengst Were Di’s Aron.

Fokkerij en sport

Teake zelf was ook in Duitsland succesvol, niet alleen in de fokkerij maar ook op springwedstrijden. De familie Van Bussel heeft de hengst teruggehaald naar Nederland en is door dochter Ellen met succes uitgebracht op internationale springwedstrijden. In 1997 maakten ze samen deel uit van het Nederlandse EK-team. De opvallende hengst is vervolgens door de springfamilie Whitaker aangekocht voor zoon Robert.

In 2000 is Kooihúster Teake aangekocht door het Franse syndicaat Syndicat Linaro. In Frankrijk is hij met succes uitgebracht in de dressuur en ingezet voor de fokkerij, o.a. ook via Haras National, onder de naam Teake it Easy SL.

Uiteindelijk werd hij in 2005 geselecteerd voor het Franse EK-dressuurteam en was in hetzelfde jaar Frans nationaal kampioen Z2.

Succesvolle nakomelingen

Verschillende van zijn nakomelingen hebben in Frankrijk uitzonderlijke prestaties geleverd, waaronder de kampioenspony Virtuose Teakitina. Deze merrie heeft vele (inter-)nationale successen behaald in eventing. Een andere merrie, d’Opale des Vents, was lid van het Franse dressuurteam in 2011. Dat laat andermaal zien hoe sterk Teake zijn sportgenen in combinatie met een fantastisch karakter door heeft gegeven.

De laatste jaren van zijn leven heeft Teake doorgebracht op de stoeterij Haras de Cordemais. Hij leeft voort in vele succesvolle nakomelingen.

Tekst: Jan S. Jukema