De stammoeder: Sunrise

0
1321
Sunrise
Sunrise (Amstelhoeve's Anton x Friars Freelance) in 2004. Foto: Janneke de Rade

Alfred Askes gaf afgelopen weekend het estafette-stokje van de rubriek ‘De Stammoeder’ over aan Fré Kuper van Stal Cordial. Kuper beantwoordt vijf vragen over de Welsh sectie A stammoeder Sunrise. Fré Kuper: “Haar dochter Cordial’s Nina was voor ons wel heel speciaal. Zij gaf ons de goedgekeurde Hengst Cordial’s Torino. Ook een hoogtepunt was in 2004, toen we met Sunrise’s fokgroep naar de keuring in Stadskanaal zijn geweest en daarna naar de CMK te Kootwijk.”

CV

Naam: Sunrise
Welsh sectie: A
Kleur: Schimmel
Geboortedatum: 15 april 1988
Overleden op 28-jarige leeftijd in juli 2016
Vader: Amstelhoeve’s Anton
Moeder: Friars Gemini
Moedersvader: Friars Freelance
Fokker: J.H. Ebels, Tweede Exloërmond
Predicaten: Elite in 2006

Vijf vragen over Sunrise

1 Wat zijn haar belangrijkste resultaten?

  • 1988: Veulenkampioen Stadskanaal
  • 1990: Jeugdkampioen en 4e plaats CK
  • 1991: Beste 3-jarige Stadskanaal
  • 1992: 1a bij de 4-jarigen en Ster op de CK
  • 1993: 1a bij de 5-jarigen en later Reservekampioen sectie A, CK 4e plaats

2 Hoe en wanneer is ze bij jullie gekomen?

Fré: “Als jaarling in 1989 hebben wij Sunrise gekocht van onze vrienden Jan en Rika Ebels uit Tweede Exloërmond.”

3 Kun je in het kort wat vertellen over een aantal pony’s uit deze merrielijn?

Fré: “Sunrise bracht in totaal veertien veulens, waarvan veel eerste premie-veulens, vier veulenkampioenen en twee dagkampioenen. Cordial’s Amber, Nikita, Sharon en Da Vinci behaalden kampioenstitels (zie knop nakomelingen hierboven, red) en springen er uit. Cordial’s Nina springt er nog het meest uit. Van haar is Stamboekhengst Cordial’s Torino v. Pinewell Bucks Fizz. En later zijn van Cordial’s Torino weer twee stamboekhengsten goedgekeurd, namelijk Cordial’s Charino en Cordial’s Cooper en later de Stamboekhengst Singelwouds Nassau van Henk Wamelink die nu eigenaar is van Cordial’s Nina.”

4 Met welke hengsten combineert ze goed? En waarom?

Fré: “Churchwood President. Van hem zijn Cordial’s Nikita en Cordial’s Nina. Nikita werd veulenkampioen, Dagkampioen in Stadskanaal en stond 1a op de CK. Nina werd veulenkampioen, Jeugdkampioen en Beste 3-jarige op de CK. En Vechtzicht’s Cymro Bach. Van hem is Cordial’s Amber die veulenkampioen werd en Kampioen sectie A in Stadskanaal. Deze pony’s hebben veel successen behaald. Nikita en Amber de laatste jaren in Duitsland.”

5 Wat maakt Sunrise zo speciaal?

Fré: “Als stammoeder gaf ze veel ras en beweging aan haar nakomelingen, waarvan Cordial’s Nina voor ons wel heel speciaal was. Zij gaf ons de goedgekeurde Hengst Cordial’s Torino. Deze hengst gaf heel veel mooie nakomelingen en twee goedgekeurde hengsten (Cordial’s Charino en Cordial’s Cooper). Ook een hoogtepunt was in 2004, toen we met haar fokgroep naar de keuring in Stadskanaal zijn geweest en daarna naar de CMK te Kootwijk. Wat ook leuk is om te vermelden is dat Cordial’s Torino, Cordial’s Charino en Cordial’s Cooper samen met Cordial’s Concorde en Cordial’s Cornet in het vierspan lopen bij Rob en Dieneke Dijkhuis.”

De fokgroep in Stadskanaal

Naam: Fré Kuper
Stalnaam: Cordial
Aantal jaren dat je Welsh-pony’s fokt: Vanaf 1989, dus totaal 32 jaar.
Doe je de fokkerij onder deze stalnaam samen? Met wie?: Met mijn vrouw en dochter, Gini en Karen Kuper.

Estafette

Welke fokker geef je nu graag het woord over zijn Welsh stammoeder?

Fré Kuper: “Gebroeders Sloof van Stal Spoorzicht.”