De stammoeder: Berkenhorst Blanche

0
1811
Berkenhorst Blanche met veulen
Berkenhorst Blanche met veulen

Melissa Mol gaf vorige week het estafette-stokje van de rubriek ‘De Stammoeder’ over aan Alfred Askes van stal de Wheemhoeve. Askes beantwoordt vijf vragen over de Welsh sectie B stammoeder Berkenhorst Blanche. “Met haar en haar nafok (en dan vooral via haar dochter Wheemhoeve’s Marissa) heeft mijn vader Jans Askes samen met ons het voornaamste deel van de Wheemhoeve-fokkerij opgebouwd”, aldus Alfred Askes.

CV

Naam: Berkenhorst Blanche
Welsh sectie: B
Kleur: Palomino
Geboortedatum: 5 mei 1988
Vader: Woldberg’s Bart
Moeder: IJsselvliedt’s Beatrix
Moedersvader: Tethworth Icarus
Predicaten: Elite, Kroon

Vijf vragen over Berkenhorst Blanche

1 Wat zijn haar belangrijkste resultaten?

  • 1990 Jeugdkampioen Stadskanaal
  • 1993 Kampioen Stadskanaal
  • 1994 Kampioen Stadskanaal
  • 1997 Reservekampioen Stadskanaal
  • 1999 Reservekampioen Ommen

2 Hoe en wanneer is ze bij jullie gekomen?

Alfred: “Mijn vader Jans Askes kocht haar als jaarling op de keuring in Hengelo. Hij is gek van palomino’s; mooi geel met spierwitte manen. Eerder had hij al haar moeder IJsselvliedt’s Beatrix proberen te kopen, maar die was voor ons te duur. Blanche’s fokker verkocht op die keuring alles wat hij had aan familie Postma kocht. Mijn vader vroeg of hij Blanche mocht overnemen, maar in eerste instantie kon dat niet. Postma wilde haar voor de afstammelingenkeuring van Woldberg’s Bart zelf aanhouden. Mijn vader beloofde hem om de merrie klaar te maken voor die keuring en haar er brandschoon op te zetten. Toen kon hij haar overnemen. Met die merrie hebben we een stam opgebouwd en zij en haar nafok hebben ons een kast vol bekers opgeleverd.”

3 Kun je in het kort wat vertellen over een aantal pony’s uit deze merrielijn?

Berkenhorst Blanche is de oma van stamboekhengst Wheemhoeve’s Marko (foto).

Alfred: “Blanche bracht zelf tussen 1991 en 2010 zeventien veulens. Daarna is ze naar een klein meisje gegaan als rij- en knuffelpony. Ze is moeder van de stamboekhengsten Wheemhoeve’s Robbin en Wheemhoeve’s Icarus. Wheemhoeve’s Marissa is voor ons misschien wel de meest waardevolle merrie geweest. Die heb ik helaas vorig jaar op 22-jarige leeftijd in moeten laten slapen. Marissa werd meervoudig kampioen en verdiende onder meer de titel reserve dagkampioen in Stadskanaal in 2004. Ze is een dochter van ‘t Hogeland’s Ferdinand en ze bracht ons de drie stamboekhengsten Wheemhoeve’s Nijinski, Zifron en Marko. Daarnaast behaalden nog eens drie zonen de tweede bezichtiging. Ook de stamboekhengsten Wheemhoeve’s Gamekeeper en Stella Calvin (beide van Marko) gaan terug op Berkenhorst Blanche. Ze is vooral een hengstenmoeder, met veertien zonen en drie dochters. Inmiddels hebben we ook weer een nieuwe Blanche die via haar vaderlijn terug gaat op Berkenhorst Blanche. Dit is de nu zevenjarige keurmerrie Wheemhoeve’s Blanch, een dochter van Marko uit een sterdochter van Eyarth Tacoma. Zij is ook zo mooi geel met witte manen. Onlangs werd haar vierde veulen geboren; Wheemhoeve’s Cliffhanger, een zoon van Woldberg’s Rossini. Berkenhorst Blanche en haar dochter Marissa zijn erg belangrijk voor onze Welsh-fokkerij, niet alleen voor de mooie keuringsresultaten die we met hen en de nafok al hebben behaald, maar vooral omdat het zulke fijne kinder- en sportpony’s zijn.”

Wheemhoeve’s Marissa (dochter van Berkenhorst Blanche) met Jans Askes als voorbrenger. Foto: Janneke de Rade

4 Met welke hengsten combineert ze goed? En waarom?

Alfred: “Van Blanche kwam altijd een goeie. Daar kon je bij wijze van spreken een ezel op zetten. Op de keuring kregen we wel vaak te horen dat ze meer breedte en diepte zou mogen hebben. Maar haar rijtypische eigenschappen en karakter vonden we altijd belangrijker dan die vijf minuten keuring. Blanche had een gouden karakter en daar staan de Wheemhoeve-pony’s ook om bekend. Dat je er met goed vertrouwen kinderen op kan laten rijden, dat is het voornaamste.”

5 Wat maakt Berkenhorst Blanche zo speciaal?

Alfred: “Alles wat je met Blanche deed, was een 10. Ze was mooi, had een super lief karakter en was winterhard. Echt alles was speciaal aan haar. Toen ze 20 was en niet meer drachtig wilde worden, is ze naar een klein meisje gegaan als rij- en knuffelpony. Ook Marissa was zo’n pony. Eigenlijk zoals alle Wheemhoeve-pony’s altijd lief en mak. Mijn vader spande haar voor de kar en reed er Sinterklaas mee. De pony’s die hier gefokt worden, zijn altijd erg geliefd voor de sport.”

Naam: Alfred Askes (52)
Stalnaam: De Wheemhoeve
Aantal jaren dat je Welsh-pony’s fokt: “Sinds 1972, dus 48 jaar.”
Doe je de fokkerij onder deze stalnaam samen? Met wie?: “Mijn vader Jans Askes is ermee begonnen en ik loop er al vanaf dat ik heel jong was tussen. Het is een echte familie-aangelegenheid. Mijn zoon Jorn brengt nu de pony’s voor op keuringen. Mijn broer Bert fokt ook met een merrie. Daarnaast kwamen er altijd meiden over de vloer om de pony’s te rijden en knuffelen en soms ook om op keuringen te helpen. Hedwig van der Spoel was een buurmeisje die hier al van jongs af aan kwam. Ze was mijn rechterhand op stal en hielp altijd op keuringen. Nu is een zelf moeder, maar op de hengstenkeuring is ze er altijd en springt ze ook altijd bij als ik haar hulp vraag. Wat we het hoogst in het vaandel hebben met deze hobby is vriendschap. Geen gezeur en jaloezie, maar gezellig met elkaar genieten van de Welshpony’s.”

Estafette


Welke fokker geef je nu graag het woord over zijn Welsh stammoeder?

Alfred Askes: “Fré Kuper van Stal Cordial. Samen met zijn gezin fokt hij Welsh sectie A pony’s met ‘Cordial’ als stalnaam. Zeer goede pony’s en eigenlijk lees je daar veel te weinig over.”