Oliebron’s Hyano eerste NWPCS-veulen van 2020 en verrassing voor zijn fokker

0
1849
Blackblaze Cassiano inzetje Oliebrons Hyano
Blackblaze Cassiano met als inzetje zijn pasgeboren zoon Oliebron's Hyano

Het Welsh A-hengstveulen Oliebron’s Hyano is het eerste bij het NWPCS geregistreerde veulen van 2020. De zoon van Blackblaze Cassino en Vechtzicht Hystar werd geboren op 14 januari en kreeg het levensnummer 202000001. “Ja dit veulen was wel enigszins een verrassing”, zegt Arjen Holties die het hengstje mede fokte met Ton & Ria Schoorlemmer.

“Het drachtig krijgen van de merrie verliep vrij moeizaam”, legt Holties uit. “Derhalve liep ze een hele tijd bij de hengst Blackblaze Cassiano in de wei. Maar goed, op een gegeven moment had Cassiano meer klanten en kwam Hystar op een gegeven moment op stal om haar te beleren. We hadden de hoop op het dragend krijgen van de merrie haast wat opgegeven.”

‘Toch maar even checken’

“Uiteindelijk liep Vechtzicht’s Hystar een paar keer voor de wagen toen er bij mede-fokkers Ton en Ria de dierenarts kwam om een aantal merries te controleren op dracht. We besloten om Hystar toch maar even te checken, alvorens ze verder zou worden doorgereden. En toen bleek ze dus dragend. Gelukkig! Het was echter wel gokken wanneer het veulen zou komen. Het leek er nog niet echt op dat de merrie ieder moment kon gaan bevallen. De merrie liep nog buiten, de winter was immers zacht. Toen mijn vader ’s morgens rond 5:45 uur naar het werk reed, lag het veulen erbij!”

“Het is voor ons het eerste veulen uit deze merrie. Hystar is een van de laatste nakomelingen van good old Vechtzicht’s Hylight. Het geboren hengstveulen kan erg lekker lopen heeft enorm veel uitstraling. We zijn er erg blij mee!”

‘Hyano is een extra speciaal veulen, gezien we lang op hem hadden gehoopt!’

“De hengstenkeuze is voor komend jaar nog in overleg, maar ik zou zelf graag een merrieveulen uit dezelfde combinatie fokken. Hyano is een extra speciaal veulen, gezien we lang op hem hadden gehoopt!”

Veulen registreren

De geboorte van uw veulen kan aangemeld worden via Mijn Welsh. Dit dient u binnen 14 dagen na de geboorte te doen. De dekking is in de meeste gevallen zichtbaar als u in het Dashboard op ‘Veulen registreren’ klikt. Dit is alleen van toepassing wanneer u met een NWPCS gekeurde hengst hebt gedekt. Meldt u een veulen aan van een niet-NWPCS gekeurde hengst, dan stuurt u de originele dek-inseminatie overeenkomst van het betreffende stamboek per post op naar het NWPCS-stamboekkantoor. De gegevens van het stamboekkantoor vindt u hier.

Mocht u vragen hebben over de aanmelding van uw veulen, dan kunt u contact opnemen met het stamboekkantoor: klik hier

Als het veulen aangemeld is, ontvangt u een bevestigingsmail met daarin de gang van zaken rond het schetsen en chippen van het veulen.