Elitehengst Vechtzicht’s Hywel overleden

0
2763
Vechtzicht's Hywel op de Royal Welsh 2005
Vechtzicht's Hywel op de Royal Welsh 2005.

De elite Welsh sectie A-hengst Vechtzicht’s Hywel is op 25-jarige leeftijd overleden. Dat meldde familie Zoet van Ysselvliedt Stud gisteren 12 januari 2020 op Facebook.

Vechtzicht’s Hywel groeide uit tot een invloedrijke Welsh Mountain hengst die over de hele wereld zijn sporen naliet. “Zijn kampioensschap op de Royal Welsh geeft ons tot op de dag van vandaag nog kippenvel”, zegt Harold Zoet op Facebook.

‘Een zwarte dag op de Ysselvliedt & Sarum Stud’

Hywel, die in 2005 Male Champion en Reserve Section A Champion werd op de Royal Welsh Agricultural Show, stierf op de Sarum Stud van familie Franklin in Groot-Brittannië. “Onze speciale dank gaat uit naar Annie en Steward Franklin die tot en met de laatste minuten van zijn leven zo goed voor Hywel hebben gezorgd. Ook familie Dobber zijn we dankbaar voor het voorrecht dat hij als veulen bij ons mocht komen. En Colin Tibbey danken we voor het heel professioneel in de internationale spotlights zetten van Hywel”, aldus Zoet.

Vechtzicht’s Hywel

Schimmelhengst Vechtzicht’s Hywel zag op 23 mei 1995 het levenslicht bij zijn fokkers familie Dobber in Breukelen. Als zijn ouders staan Springbourne Claret (v. Penual Mark) en Vechtzicht’s Hylight (Vechtzicht’s Lightfeet x Springbourne Caregan) te boek. Als veulen kwam hij in handen van familie Zoet.

Over de hele wereld liet Hywel zijn sporen na en zeker ook bij het NWPCS. De zoon van Springbourne Claret werd goedgekeurd als stamboekhengst en verdiende verschillende kampioenschappen op de Centrale hengstenkeuring. Hij werd verschillende malen sectiekampioen en in 2003 en 2007 ook algemeen dagkampioen.

Dochters

Hywel liet ook ontelbaar veel kwaliteitsvolle nakomelingen achter. Bekende bij het NWPCS geregistreerde dochters zijn onder meer de elitemerrie Oldenzijlster Anthia, de kroon, preferente sportmerrie Winalsa-Hiems’s Henriétte, de kroon, preferente De Evertshoeve’s Angali, de kroonmerrie Lowland Dawn, de keurmerries Nebus Kaylin, Vollenhof’s Gwynneth, Clayland’s Pleasure, Singelwoud’s Estelle, Kielshoop Butterfly of Rose, Kielshoop Marilene, Reitdiepster Heidi, Vughterheide’s Dream of Samé, Eindegooi’s Farrah en Ysselvliedt’s Nurlaila en een heleboel stemerries.

Zonen

De voor het stamboek goedgekeurde zonen van Hywel zijn Marrenk’s Monty, Marrenk’s Wesley, Ysselvliedt’s Shy Rebel, Ysselvliedt’s Silver Line, Winalda Hiem’s Henschel, Meedenblik Fabris, Oldenzijlster Action Man, Vechtzicht’s Classic Popstar en Ysselvliedt’s Irresistible. Daarnaast behaalden veel van zijn zonen de tweede bezichtiging en worden nakomelingen van hem ingezet als basisboekhengst en/of als dekhengst bij een ander stamboek. Vechtzicht’s Classic Design behaalde vorig jaar het sterpredicaat.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1815247035275265&set=a.281163665350284&type=3&theater

Bron: Ysselvlied Stud