Fokker van het Jaar : de genomineerden

0
4453
Genomineerden Fokker van het Jaar 2019

De genomineerden voor de verkiezing Fokker van het Jaar zijn bekend. Per sectie is een fokker(sduo) genomineerd, namelijk Sjef Versleijen (A), Henk & Tineke van der Weerd (B), Willy Buyzer & Ilse van der Plaat (C/D), Hub Kuijpers (NWR) en Henk & Dini Lamberts-Dolfing (WPBR). Vanaf volgende week tot maandag 3 februari 2020 kunt u via een poll op deze website stemmen op uw favoriet. Hieronder stellen we de genomineerden alvast nader aan u voor.


Sectie A

Sjef Versleijen (Challenge)

Sjef Versleijen stal Challenge

Sjef Versleijen doet met zijn Challenge pony’s al jaren mee in de top van de Nederlandse sectie A fokkerij. Zijn fokproducten blijven in de keuringsbaan niet ongezien, en regelmatig gaat er een Challenge pony met een titel vandoor. Zijn vader fokte destijds Welsh B pony’s die op de keuringen al aan de top meegedraaid. Als klein mannetje liep Sjef destijds al mee op de keuringen, echter ging zijn belangstelling toen al meer uit naar de richting sectie A. Eind jaren zeventig schakelde zijn vader over naar trekpaarden Nadat zijn vader in 1997 overleed, hebben Sjef en zijn vrouw Frieda rond 1999-2000 besloten om toch weer de vertrouwde Welshjes op te zoeken. Deze nieuwe start bracht ook een nieuwe stalnaam, namelijk stal “Challenge”. Het begon destijds met een tweetal pony’s maar al snel groeide dit aantal gestaagd. Ook de keuringsresultaten bleven niet uit en begonnen in een stijgende lijn omhoog te lopen. Sjef vertelt dat hij op de keuringen altijd goed de ogen en oren open hield om te kijken wat voor type pony het meest bij hen paste. Zo kwamen hij vaak bij Vechtzicht en Springbourne gefokte pony’s uit en met de aanschaf van diverse pony’s uit deze mooie bloedlijnen is hij zijn fokkerij op gaan bouwen.


Sectie B

Henk en Tineke van der Weerd (Warmtebron)

Henk en Tineke van der Weerd stal Warmtebron

Het koppel Henk en Tineke van der Weerd vinden we in het Gelderse plaatsje Oldenbroek waar za al z’n 20 jaar onder de naam stal “Warmtebron” sectie B pony’s fokken. De hengst die voor hen de fokkerij en hun stalnaam op de kaart wist te zette was Warmtebron’s Hielke (v. Den Bramels Rio elite). Zijn moeder Wheemhoeve’s Nikita (ster, keur,kroon, preferent en elite) is inmiddels 23 jaar en verwacht in maart van dit jaar haar 20ste veulentje. Hielke was de eerste zelfgefokte hengst die door fam. van der Weerd op de CHK voorgesteld werd, hij presteerde het tot de Beste 3-jarige sectie B hengst en ontving tevens de bronzen medal uit handen van een jurylid die het moederstamboek vertegenwoordigde. Tineke vertelt dat Hielke een hengst met een gouden karakter is. Dit bewees hij onder andere door als 5 jarige “aangekleed” als Hielke Klinkhamer voor de Kameleon op de internationale show te Kootwijk mee liep. Daarna fokten de fam. van der Weerd nog 4 stamboekhengsten en een aantal goede predicaatrijke merries.


Sectie C/D

Willy Buyzer & Ilse van der Plaat (Altingshof)

Willy Buyzer

Willie Buyzer is al jaren bezig met het fokken van Welsh Mountain pony’s en Cobs en showde in het verleden zeer succesvol de schimmel sectie A merrie Vleuterweide’s Pleunie. Pleunie was indertijd in eigendom van D. Alting uit Meerkerk en fokte onder de naam Altingshof. Omdat Willie hem altijd hielp met de pony’s en ze ze ook voor hem klaar maakte en showde, kreeg Wilie na zijn overlijden in 2005 de mooie Vleuterweide’s Pleunie in haar bezit en mocht ze de stalnaam Altingshof voortzetten. Hierna is zij een aantal jaar niet in de showring aanwezig geweest maar heeft dit in 2017 weer opgepakt.

Ilse van der Plaat

Inmiddels is ook dochter Ilse al enkele jaren niet meer weg te denken uit de keuringsbaan. Vooral in de sectie C en D waren zij de afgelopen jaren van vaste waarde in de keuringsbaan en deden dit niet zonder succes. Ze fokte en showde vooral succesvol sectie D pony’s. 5 jaar na het laatste Cob veulen Altingshof Whispering Why Chloë fokte de dames weer een Cob veulen, Altingshof Kind Of Magic. Hij werd op de R.K. in Heteren al veulenkampioen sectie D en deed dit dunnetjes over op de C.K. waar hij en reserve sectie D kampioen en nationaal veulenkampioen sectie D werd. Zo wisten Willie en Ilse twee jaar op rij een nationaal veulenkampioen te fokken in 2018 in de sectie C Altingshof Liberty Coco (Glebedale Razamataz) en in 2019 in de sectie D Altingshof Kind of Magic (Shamrocklake Oliver Twist)


NWR

Hub Kuijpers (Castenrayseweg)

Hub Kuijpers

Hub is al 50 jaar een gepassioneerd Welsh pony fokker en woont aan de Castenrayseweg (vandaar de stalnaam Castenrayseweg’s) in Oirlo. Hub fokte met maximaal drie merries per jaar wat hem een ware erelijst aan resultaten heeft opgeleverd. De reeks van vele bekende sport- en keuringspony’s die het levenslicht gezien hebben aan de Castenrayseweg te Oirlo is dan ook groot te noemen.
Zijn fokkerij begon met de 29 jaar oud geworden merrie Karin waarmee Hub acht veulens van de hengst Naivnyi fokte. Hub had toen al oog om een goed gemodelleerd sportveulen te fokken met veel uitstraling.
Nadat Karin niet meer drachtig kon worden heeft Hub de brave merrie aan een manege voor kinderen met een beperkingen geschonken die nog lang van haar hebben kunnen genieten.
Vervolgens werd de merrie Jacobspeel’s Cecile (V. Bokkesprong Czardas) aangeschaft. Met deze prachtige vos merrie beleefde Hub gezellige keuringen met goede resultaten. Vervolgens werd de zwarte merrie Steffie aangekocht, wederom een Bokkesprong Czardas, dit bleek een schot in de Roos. Zij bracht in combinatie met Bokkesprong Casjmier de preferente en inmiddels 22 jarige stammoeder Castenrayseweg’s Julia en heeft in totaal 19 veulens gebracht. Julia werd veulenkampioen en destijds tijdens de keuring in Wanroij beste 3 jarige. In combinatie met Leuns Veld’s Lord bracht ze een reeks goede nakomelingen waaronder een FEI pony en een in Duistland goedgekeurde hengst.


Welsh Partbred

Henk en Dini Lamberts – Dolfing (Hendi’s)

Henk en Didi Lamberts

De stal naam Hendi’s is een afkorting van de namen van het echtpaar Henk en Dini Lamberts – Dolfing. De fokkerij van Henk en Dini begon met twee Welsh sectie A pony’s, een merrie van de Elite/Keur hengst Nachtegaal’s Captiain genaamd Miranda en een twee jarig hengstje.
Henk is ook altijd actief in het verenigingsleven geweest, zo heeft hij zitting gehad in de ledenraad maar is ook bestuurlid geweest in afd. Noord.
De overgang van de A pony’s naar de eerste NWR werd gemaakt in 1999 op de RK te Stadskanaal. Daar zag Henk een mooi veulenhoofdje over de achterkant van de trailer steken, het bleek Sonjahof Udillia, een dochter van de henst Bokkesprongs Czardas te zijn. Udillia behaalde op volwassen leeftijd een aantal kampioenschappen op de regionale keuringen en werd uiteindelijk bekroond met het Kroon predicaat.
Omdat er nogal wat problemen waren binnen de NWR wat bloedverwantschap betreft, besloten Henk en Dini naar meer bloedverversing te zoeken, echter buiten de NWR. Zo kwamen ze bij de in het stamboek opgenomen WPBR hengst Power and Paint waarmee indertijd aan huis gedekt werd. De ster/preferente merrie Wester Aikema’s Carolien werd in 2015 met hem gedekt wat resulteerde in de keur merrie Hendi’s Beauty Lady. Dat dit een schot in de roos bleek bewees het eerste veulen van deze merrie, Hendi’s Arrow genaamd. Als veulen werd hij in 2016 al veulenkampioen op de RK te Tolbert. Afgelopen jaar werd hij voorgesteld op de CHK waar hij werd bekroond als stamboekhengst en tevens Sectie Kampioen in ontvangst mocht nemen.
5 jaar geleden fokte Henk en Dini de nationaal NWR veulenkampioen, tot toen werd degene die de veulenkampioen had gefokt ook automatisch genomineerd voor fokker van het jaar, helaas voor Henk en Dini werd de nominatie vanaf toen anders geregeld. Maar uiteindelijk zijn deze twee rasechte en gepassioneerde Welsh fokkers nu toch genomineerd en hebben een mooie lijst fokresultaten opgebouwd.