Even bellen met… Anne Brinkman

0
2267
Anne Brinkman Hammers
2de prijs in de fokgroep 2019 Kootwijk Foto: Theo Ten Brinke

Dieke Slingerland probeert iedere week even te bellen met een Welshfokker, -gebruiker en/of -liefhebber voor de rubriek ‘Even bellen met …’ Met wie ze belt, hangt af van wat er op dat moment actueel is.

Voor even bellen met… heb ik deze week een oproep geplaatst op Facebook! Want wat is het soms lastig, van wie willen jullie nu juist een interview lezen. Daarvoor doen we het natuurlijk! Gelukkig kreeg ik een heel leuk berichtje van Anne Brinkman. Anne Brinkman is de kleindochter van Henk Hammers senior. Afgelopen jaar won de sectie B fokgroep van Hammers de 2de prijs op de CMK.

Hoe ben je in de Welsh wereld beland?

Mijn opa was sectie B fokker, wij gingen natuurlijk mee naar de keuringen en kwamen altijd bij hem thuis. Opa en Oma wonen naast ons daarom was ik altijd al betrokken bij de fokkerij.

Nu je opa is overleden wil jij het overnemen?

Ja dat klopt, nadat mijn opa vorig jaar is overleden maak ik de hengstenkeuzes en de voorbereidingen richting de keuring neem ik over. De pony’s staan nog bij mijn oma thuis en nog op hun naam.

Stammoeder Alexia

Waar baseer je de hengstenkeuze op?

Wij kijken elk jaar wat er op de hengstenkeuring is. We kijken naar de kampioen, maar zeker ook naar de bloedlijnen. De bloedlijnen moeten vrij zijn van onze eigen fokkerij en dat is soms nog wel moeilijk.
Mijn opa ging nooit zo ver reizen die koos altijd wat hengsten in de omgeving uit, maar ik ben best bereid om een stukje te rijden met de trailer.

Waar hebben jullie dit jaar bij gedekt?

Wij zijn dit jaar bijvoorbeeld met Astrid naar Warmtebron’s Hielke geweest. Hier hebben wij gekeken naar de nakomelingen en Hielke is natuurlijk een bewezen hengst. Dit jaar had Astrid ook een veulen van Hielke aan de voet en deze lijkt heel goed. Alleen hopen we volgend jaar op iets minder wit ? Dai H. is drachtig van de kampioenshengst Woldbergs Rossini.

Dai H
Foto: VIvian Hesen

Wat trok jou aan in de welshjes?

Ze hebben een super karakter, ze willen altijd voor je werken en zijn heel makkelijk in de omgang. Zelf ben ik te lang om er op te rijden maar wellicht in de toekomst ga ik er mee mennen. Maar dat zal pas na mijn studie zijn. De nakomelingen van onze pony’s zien we wel allemaal terug in de sport als goede kinder pony’s dat is ook heel belangrijk.

Hoeveel pony’s hebben jullie op dit moment?

Wij hebben nu 5 pony’s mijn oma heeft de pony’s bij huis staan daarom lopen er niet zoveel. Ik hoop dat ik straks na mijn studie de fokkerij over kan nemen. Mocht dat lukken dan worden het er vast meer.

Je bent nog best jong volgens mij?

Ja klopt ik ben 20 jaar en studeer nog volop! Maar een toekomst in de welsh zie ik wel zitten! De afgelopen jaren heb ik wel verandering gezien in de keuringsbaan. Er zijn steeds minder jongeren die fokken dat is wel echt jammer! Daarom wil ik graag door met de fokkerij van mijn opa.