Prijsverhogingen in paardensector als gevolg van droogte

1
978
gras

Door de aanhoudende droogte was het afgelopen jaar een uitzonderlijk slecht jaar voor de gehele landbouwsector. Volgens het KMI was deze droogte de meest intense sinds 1976.

De opbrengst van granen, stro en maïs werd door de droogte flink beïnvloed. Deze daalde namelijk met 35%. De opbrengst van gras daalde zelfs nog meer, namelijk met 50%.

Grote impact

De impact voor de paardenhouderij is groot. Het beschikbare ruwvoer is met de helft verminderd. Bovendien is er een daling in de stro-opbrengst door de afname van de graanproductie. Het gevolg is dat voorraden inkrimpen en dat paardenhouders stro moeten zoeken in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje. Dat brengt enorme transportkosten met zich mee.

Granen zijn nodig voor het paardenvoer. Doordat de prijs van deze granen steeds stijgt, stijgt de prijs van paardenvoeders mee. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar is de kostprijs van tarwe maïs, haver, etc. met 15% gestegen.

Gehele paardensector

De hogere kosten voor de (professionele) paardenhouders hebben effect op de gehele paardensector. Zo worden bijvoorbeeld de huren door pensionstallen verhoogd.

Bron: Persbericht

1 REACTIE

  1. Hi there to every one, the contents existing at this site are actually amazing for
    people experience, well, keep up the good work fellows.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here