Zomereczeem bij Welsh Pony’s: Effectieve bescherming en verzorging

0
345

Zomereczeem is een ware nachtmerrie voor zowel pony als eigenaar. Deze hardnekkige huidaandoening veroorzaakt intense jeuk en kan leiden tot kale, beschadigde plekken. Gelukkig zijn er effectieve manieren om je pony te beschermen en te verzorgen.

Wat is zomereczeem?

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd, is een allergische reactie bij paarden, veroorzaakt door het speeksel van bepaalde muggen zoals zandmuggen en knutten (Culicoides spec.). Deze insecten zijn het meest actief in vochtige, warme, windstille gebieden en tijdens de schemering. Ze bevinden zich vooral rond waterrijke gebieden en prefereren plekken waar de huid zacht is en de haren loodrecht op de huid staan, zoals de manenkam, staartwortel en buiknaad.

Symptomen en gevolgen

De eerste tekenen van zomereczeem zijn vaak jeuk en wrijving. Pony’s gaan schuren tegen objecten in een poging de jeuk te verlichten, wat leidt tot haarverlies, verdikking van de huid en soms zelfs open wonden. Deze beschadigde huid kan vervolgens ontstoken raken, wat extra ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Preventie en behandeling

Preventie begint met het minimaliseren van blootstelling aan de Culicoides muggen. Dit kan door gebruik te maken van eczeemdekens die de pony’s huid beschermen tegen insectenbeten. Daarnaast is het belangrijk om stallen schoon te houden en regelmatig door te luchten en de weides goed te onderhouden. Laat de pony’s bij voorkeur grazen tussen 09:00 uur en 16:00 uur, gezien de muggen dan het minst actief zijn.

Bij een uitbraak van zomereczeem is het essentieel om de huid van je pony goed te verzorgen. Hier komt de Itch Stop Plus Spray van Excellent Horse om de hoek kijken. Deze huidspray is speciaal ontwikkeld om de gevoelige huid te verzachten en te verzorgen. De unieke samenstelling van kruiden en bloemenextracten biedt verlichting bij insectenbeten en zonnebrand. Door de spray tweemaal daags aan te brengen op de aangetaste plekken, zoals de manen, staart en onderbuik, help je de huid herstellen en verminder je de jeuk.

Ondersteun van binnenuit

Sommige paarden zijn gevoeliger voor zomereczeem vanwege een storing in hun algehele lichaamstoestand, waardoor ze vatbaarder zijn voor allergische reacties. Een gezonde omgeving en voeding rijk aan vitaminen zijn essentieel, maar soms is extra ondersteuning nodig. De Itch Stop Feed Oil van Excellent Horse is een ideale aanvulling. Deze olie, rijk aan essentiële omega-3 en omega-6 vetzuren, vitamine E en C, helpt de huid van binnenuit te verzorgen en te herstellen. Dagelijks een kleine hoeveelheid over het voer zorgt voor een glanzende vacht en een gezonde huid, waardoor je pony minder gevoelig wordt voor allergische reacties.

Risicogroepen

Hoewel zomereczeem elk paardenras kan treffen, zijn sommige rassen, zoals IJslanders en Arabieren, relatief gevoeliger voor deze aandoening. Zelfs kruisingen met deze rassen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van zomereczeem. De eerste verschijnselen worden meestal zichtbaar rond de leeftijd van drie jaar. De kleur van het paard en het geslacht spelen hierbij geen rol.

Conclusie

Zomereczeem is een uitdagende aandoening, maar met de juiste preventieve maatregelen en verzorging kun je je pony de zomer door helpen zonder al te veel ongemak. Een combinatie van bescherming tegen muggen, externe huidverzorging met producten zoals Itch Stop Plus Spray en interne ondersteuning met Itch Stop Feed Oil biedt de beste kans op een jeukvrije zomer voor jouw Welsh Pony of Cob. Zorg voor een gezonde omgeving en een uitgebalanceerd dieet om de weerstand van je pony te versterken en zomereczeem effectief te bestrijden.

Artikel: Hofman Animal Care