NWPCS maakt inteelt- en verwantschapspercentages voor NWR-pony’s bekend

0
564
Foto Theo ten Brinke

Het NWPCS (Nederlandse Welsh Pony en Cob Stamboek) zet zich actief in voor het behoud van genetische diversiteit binnen de fokkerij van Welsh pony’s. In het fokplan 2020 is binnen de sectie NWR afgesproken om onderzoek te doen naar inteelt en verwantschap. In samenspraak met de foktechnische commissie NWR/WPBR is dit onderzoek de afgelopen periode uitgevoerd. Ook experts vanuit Wageningen University & Research waren hierbij actief betrokken.

In “Mijn Welsh” worden nu bij NWR-pony’s het verwantschapspercentage getoond. Ook kunnen fokkers gebruik maken van tools in “Mijn Welsh” om zelf de inteelt- en verwantschapspercentages van potentiële nakomelingen binnen de sectie NWR te berekenen. In de keuringscatalogi staan de verwantschapspercentages voortaan vermeld. NWPCS-voorzitter Richard Dekkers: “Om in de toekomst een gezonde populatie te behouden is het fijn als NWR-fokkers instrumenten hebben om de verwantschap waar mogelijk naar beneden te brengen. Een gezonde populatie is immers onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Ik ben heel blij dat deze instrumenten nu voorhanden zijn”.

Het NWPCS heeft de afgelopen periode tijdens een groot aantal bijeenkomsten in het land en via het Welsh Magazine uitleg gegeven aan de fokkers over de instrumenten. Ook is er inmiddels een webpagina beschikbaar met nadere uitleg: Inteelt Verwantschap – Welsh (nwpcs.nl)