CHK 2024: voorbeschouwing NWR

0
179
Sloot's Sir Thor
Sloot's Sir Thor

Centrale Hengstenkeuring 2024, voorbeschouwing sectie NWR
Voor de NWR liefhebbers worden het drukke dagen. Er zijn maar liefst 36 driejarige hengsten
aangemeld voor de CHK en 2 vierjarigen, allen (tenminste de fokkers en eigenaren) hopend op een
doorverwijzing naar het verrichtingsonderzoek. Een grote groep jongeren waar 12 vaders
verantwoordelijk voor zijn, in samenwerking met 26 predicaatmerries en 12 stamboekmerries. We
lopen de deelnemers groepsgewijs langs, dat wil zeggen geclusterd onder vaders naam.

Sloot’s Sir Thor
Met 6 zonen mag hij zich topaanvoerder noemen bij de sectie NWR. Sir Thor is een zoon van Westerhuis Zorro die slechts zes NWPCS geregistreerde nakomelingen achterliet, zijn moeder is de bekende Speyksbosch Dorma, keur elite. In 2020 tijdens de CHK verkozen tot ‘hengst met de beste draf’ en een 2 e plaats tijdens het verrichtingsexamen. Dit jaar komt nu zijn eerste jaargang naar de keuring, drie zonen uit predicaatmerries en drie uit veulenboekmerries, allen variërend in de kleuren bruin, zwartbruin en donkerbruin.
Bijsterhof’s Charmeur, komt uit de keurmerrie Bijsterhof’s Destiny’s Child, meervoudig regionaal kampioene, in haar pedigree zien we het bekende bloed van de Orchard en Speyksbosch fokkerij. Zoals moeder Speyksbosch Destiny kroon preferent, die onder haar nakomelingen de preferente sport hengst Bijsterhof’s Daimond Dancer kent. Vader Orchard (G) Wildeman staat te boek als vader van de stamboekhengsten Spoorzicht’s Red Flyer sport, Leuns Veld’s Cassini en Bijsterhof’s Valencio.
Amalia’s Storm, zijn moeder is de keur preferente Brinckhoff’s Christel, meervoudig regionaal en nationaal kampioene. Zij is een dochter van Orchard Boginov, fokpremie sport elite, en in haar moeder zien we Arabisch volbloed via Sjapoer in combinatie met Vita Nova’s Hanassie.
Elmohoeve’s Stormy, een zoon van de stermerrie Amalia’s Margriet, dochter van Molenhorn’s Lucky Boy, met daarachter Wengelo’s Ricardo sport en de keur preferente Molenhorn’s Monica. In de moederlijn zien we o.a. Zeldenrust Lucy, bekend als de moeder van de stamboekhengst Hagelkruis Valentijn sport.
Lincoln van den Hout heeft als moeder Marly van den Hout, uit de combinatie De Goede Ree’s Alwin sport en de kroonmerrie Van den Hout’s Mariska. Mariska is o.a. moeder van de 2 e bezichtigingshengst Nero van den Hout.
Schadijkerhof Ronaldo, een hengst uit Schadijkerhof’s Lady, van de goed presterende sporthengst Pippin’s Pride A.T.. Dit is tot nu toe het enige veulen van Marly.
Dante Salvatore, een zoon van Harmony, een dochter van de bekende Nia Domo’s Bolero, prestatie preferent sport, en Harmonie H & C

Spoorzicht’s Jupiler sport
Op een gedeelde tweede plaats staat Spoorzicht’s Jupiler, samen met Westerhuis Mercury, met 5 zonen. In 2019 was de titel ‘hengst met de beste draf’ voor hem. Zoon van Speyksbosch Dickens sport en de keur preferente Orchard Royal Jubilee, beiden stammend uit een zeer predicaatrijke lijn. Jupiler ziet dit jaar nakomelingen uit de 2 e jaargang op de keuring.
Job, een vos hengst uit de kroonmerrie Reduster Janet, van Heidehof’s Don Diëgo sport excellent uit Orchard Crown Gold elite. Crown Gold zien we ook al eerder als grootmoeder.
Madam’s Marten, een bruine zoon van Madam’s Miss Mabel keur, van Kielshoop Honeyhill prestatie sport uit Madam’s Miss Mirella kroon preferent.
Bekelaar’s Victory, ook een bruine, uit Bekelaar’s Hillary keur preferent, zij is van Watermill Falcon sport uit Hagelkruis Winny. Hillary is ook moeder van de stamboekhengst Bekelaar’s Romero.
Heidehof’s Atlenta, een bruine zoon van de stamboekmerrie Heidehof’s Caroline, dochter van Marieton’s Jasper en Heidehof’s Nathalie preferent prestatie. Nathalie kennen we ook als de moeder van stamboekhengsten Heidehof’s Dylano en Heidehof’s Don Diëgo sport excellent.
Red Bull S, een bruine zoon van Memory sport, haar enige veulen tot nu toe. Memory is van Veenstra’s Grapjas sport uit Veenstra’s Desi sport ster, ook van Desi het enige veulen. De moeder van Desi, Harmony H & C, zien we ook bij twee andere deelnemende hengsten.

Spoorzicht's Jupiler
Spoorzicht’s Jupiler

Westerhuis Mercury
Mercury is een zoon van Steerwolde’s V.I.P. sport uit de elite merrie Westerhuis Stardust, die ook moeder is van de stamboekhengst Westerhuis Zorro. Steerwolde’s V.I.P. kent onder zijn nakomelingen nog een stamboekhengst namelijk Westerhuis Cupido. Van Mercury gaan vijf zonen naar de keuring, allen uit de 1 e jaargang, allen donkerbruin.
Roosdonckens Metallic, een zoon van Vlagberg’s Iron Springs keur, zij is een dochter van Brouwershaven Diamond Hit uit de kroonmerrie Eindershof Vivian.
Vlagberg’s Fore, een zoon van Eindershof Carmen kroon preferent, van Aester el Nino elite prestatie uit Kleef’s Sabine keur preferent, daarachter Kleef’s Remona elite prestatie. Carmen is moeder van de stamboekhengsten Vlagberg’s Bowden en Vlagberg’s Carway sport, ze is een halfzus van voornoemde Vivian via moeder Sabine.
Zelders Cooper, een zoon van Kooihuster Marwina keur preferent, in haar jonge jaren kampioene tijdens de CMK 2013. Marwina is een dochter van Heitrak’s Marvin elite prestatie sport uit meervoudig kampioene Aester Lowinda kroon preferent, Lowinda is o.a. moeder van de
stamboekhengst Kooihuster Melle.
Siepke’s Mercy, een hengst uit de keurmerrie Van den Hout’s Julia, dagkampioene Heteren 2017, vader Vlagberg’s Carway sport en uit Silvia van den Hout ster. Carway is o.a. vader van de stamboekhengst Castenrayseweg Charmeur.
Heide’s Berg Lesley, een zoon van de stermerrie Heide’s Berg Amalia, van de wel bekende Orchard Red Prince elite sport en uit Fleuramo’s Ananke ster.

Westerhuis Mercury foto Vivian Hesen
Westerhuis Mercury foto Vivian Hesen

Nieuwmoed’s Milord sport
Met 4 deelnemende zonen staat Milord op een gedeelde derde plaats, samen met Hulst Moonlight en Jonkers’ Jayden. Nieuwmoed’s Milord is in 2020 ingeschreven als stamboekhengst na een succesvol verrichtingsonderzoek met een 3 e plaats, ook voor hem dus nakomelingen uit zijn eerste jaargang. Drie predicaatmerries en een stamboekmerrie tekenen hier voor het moederschap.
Jonkers’ Jurre, een voskleurige zoon van Jonkers’ Simone keur sport, dochter van Orchard Boginov, fokpremie sport elite, en de kroon elite prestatie merrie Janet. Simone heeft al een stamboekzoon namelijk Jonkers’ Jayden sport preferent, en Janet is moeder van stamboekhengst Jonkers’ Metyo.
Jachtlust’s Secret, bruine zoon van de stermerrie Orchard La Loi Lux, dochter van Heitrak’s Marvin, elite prestatie sport, en Orchard Perestrojka, elite kroon prestatie. Kortom, in de moederlijn super fokkende pony’s. La Loi Lux zelf is al moeder van stamboekhengst Liandro en Perestrojka is natuurlijk de moeder van Orchard Boginov.
Camsterhoven’s Mylow, een zwarte hengst, zoon van Sloot’s Lady Olga ster sport, zij komt uit de combinatie van Nia Domo’s Bolero en Speyksbosch Dorma die al eerder genoemd werd als moeder van Sloot’s Sir Thor. Het is het 2 e veulen van Lady Olga.
Heide’s Berg Stanly, een bruine nakomeling van de stamboekmerrie Blommerschot’s Ultimate, haar 4e hengstveulen, zelf nog geen predicaten maar haar ouders en grootouders hebben die zeker wel. Haar vader is Nia Domo’s Bolero preferent prestatie sport en haar moeder is Kleef’s Simone, kroon preferent prestatie.

Nieuwmoed’s Milord Foto: Will Smeets

Hulst Moonlight
Hulst Moonlight is een zoon van Houdringe’s Raspoetin, die als vader Leuns Veld’s Lord elite prestatie sport heeft, en uit de stermerrie Hulst Amber. Hij ziet ook vier zonen uit zijn eerste jaargang op het toneel verschijnen, drie uit stamboekmerries en eentje uit een stermerrie.
De Weyerds Perfect Design, een zwarte zoon van de stermerrie Coelenhage’s Perfect Match, dochter van Wengelo’s Ricardo sport en Coelenhage’s Pamela ster.
Meganhoeve’s Brave Devil, een zwartbruine zoon van de stamboekmerrie Castenrayseweg Blac Dancer, een van haar drie hengstveulens. Haar vader is de al vaker genoemde Nia Domo’s Bolero, haar moeder is de bekende elite stermerrie Castenrayseweg Julia. Julia is moeder van o.a. de stamboekhengst Castenrayseweg Mr. Sensation WNE.
It’s a Wise Guy, een donkerbruine hengst van de stamboekmerrie Emma, vader Woldhoeve’s Bart sport en moeder Evita STB van Vita Nova’s Hanassie.
Fleetwood Mac MK, een bruine zoon van Harmonie H & C , vader Winston sport en moeder Sonjahof’s Melodie kroon. Van Harmonie komt ook een kleinzoon naar de keuring.

Hulst Moonlight foto: Vivian Hesen

Jonkers’ Jayden preferent sport
Ook van Jonkers’ Jayden komen er vier zonen, allen bruin, naar de keuring, de 8 e jaargang inmiddels. Zelf tweemaal sectiekampioen zag hij vorig jaar zijn zoon Hania’s Memphis sectiekampioen worden, daarnaast heeft Jayden nog drie stamboekzonen.
Hania’s Xavi, een volle broer van Memphis, zijn moeder is Reduster Chantal preferent ster. De ouders van Chantal zijn Wengelo’s Ricardo sport en Orchard Crown Gold elite.
Sonjahof’s Berend, een hengst uit Sonjahof’s Le Bimba sport ster, zij komt uit de combinatie Voorwijk’s Unique preferent ster met Orchard Red Prince elite sport, meervoudig kampioen en vader van vier stamboekhengsten.
Kuikhornster Marvin, uit de stamboekmerrie Kuikhornster Paola, van Noaberhoeve’s Andor en stamboekmerrie Kuikhornster Angela.
Kuikhornster Zoro, komt uit voornoemde Angela, zij is een dochter van Bokkesprong Czardas preferent prestatie en stamboekmerrie Kuikhornster Desiree.

Jonkers' Jayden, foto Vivian Hesen
Jonkers’ Jayden, foto Vivian Hesen

Nijebert’s Marc sport
Marc is een zoon van Heidehof’s Dylano, die van Kooihuster Samme is, moeder is de stermerrie Zerona, van Orchard Red Prince elite sport en Speyksbosch Varona elite sport. Marc heeft al een stamboekzoon genaamd Amalia’s Marcus. Er komen dit jaar twee zonen van Nijebert’s Marc naar de keuring, beiden bruin van kleur.
Siepke’s Mon Ami V, komt uit de keurmerrie Siepke’s Annabel, regionaal sectiekampioene en reserve, zij is van Vlagberg’s Carway sport en uit de kroonmerrie Siepke’s Yvette kroon. Sloot’s Sir Zeus, heeft als moeder Speyksbosch Dorma keur elite, meervoudig regionaal kampioene, nationaal jeugdkampioene en moeder van Sloot’s Sir Thor. Dorma is van de al vaker genoemde Heitrak’s Marvin uit Speyksbosch Donna elite ster, moeder van o.a. Speyksbosch Dickens sport.

Beauty W sport
Beauty W, een zoon van Orchard Boginov fokpremie elite sport uit de preferente stermerrie Brinckhoff’s Serah, dochter van Sjapoer ox. Hij laat nu twee zonen zien uit zijn 3 e jaargang nakomelingen, beide hebben de vos kleur.
Rocky, een zoon van de stamboekmerrie Kolstein’s Pleasure, hij is haar 2 e veulen. Pleasure is een dochter van Leuns Veld Xantos uit de kroon preferente merrie Westerhuis Suprise, in haar jeugd aantal keren regionaal kampioene.
Albrecht’s Hoeve Mister Sato, is een zoon van de stamboekmerrie Castenrayseweg Saartje, dochter van Bokkesprong Casjmier. Saartje is o.a. moeder van de nationaal en internationaal succesvolle para mennen pony Albrecht’s Hoeve Lars, met aan de leidsels eerst Francisca den Elzen en nu de Amerikaanse Tracy Bowman.

Anjershof Shadok sport
Anjershof Shadok, ingeschreven als stamboekhengst in 2019, zoon van Jonkers’ Jayden en Anjershof Joanna kroon. Joanna, succesvol op de keuringen, o.a. nationaal beste driejarige, dochter van Kielshoop Honeymill en Anjershof Romy kroon preferent prestatie. Romy is van Anjershof Rocky elite prestatie sport en uit Orchard Miss Martine elite kroon. Romy is een volle zus van stamboekhengst Anjershof Romeo. Rocky staat ook in de boeken als vader van de stamboekhengsten Molenhorn’s Pasja, Morgenland’s Andor en Oosteind’s Ricky. Twee zonen van Anjershof Shadok verschijnen dit jaar op de keuring.
Schimortera’s Shabon, driejarige bruine zoon van de stermerrie Boszicht’s Bonita, van Verona’s Bo- Gi preferent die niet zoveel toelichting nodig is en uit de stamboekmerrie Boszicht’s Nikita.
Elmohoeve’s Valegro, een vierjarige palomino, hij behaalde vorig de 2 e bezichtiging en gaat nu voor een herkansing. Zijn moeder is Orchard Red Ruby, van Molenhorn’s Lucky Boy en uit Orchard Wielkanoc kroon preferent, de welbekende moeder van Orchard Red Prince.

Coelenhage’s Handsome King
Handsome King is stamboekhengst sinds 2019 en levert nu twee voskleurige zonen aan uit zijn 1e en 2e jaargang. Vader van hem is King William, die nog twee stamboekhengsten op zijn lijstje heeft staan namelijk Coelenhage’s Happy Hour en Orchard Copyright ©. Moeder is de stermerrie Compagnon’s Hannah van Rhodin Hedde, zij is ook de moeder van Happy Hour en dat maakt hem een volle broer van Handsome King.
Tip Top’s True King A.T., de driejarige zoon van de keurmerrie Turfhorst Tip Top, dochter van Pippin’s Pride A.T. sport en de veulenboekmerrie Brynoffa Thalia. Tip Top is de moeder van de kroonmerrie Tip Top’s Truus A.T., nationaal sectiekampioene van 2023. Pippin’s Pride A.T. is o.a. vader van de stamboekhengst Oosting Alexander sport. Drilshof Casper, de vierjarige zoon van de stermerrie Spoorzicht’s Coolbest, dochter van Speyksbosch Dickens sport en de keur preferente Brinckhoff’s Cristel die we ook al zagen als moeder van Amalia’s Storm. Dickens wordt in deze voorbeschouwing ook vaker genoemd, bijvoorbeeld als vader van Spoorzicht’s Jupiler sport.

Orchard Copyright ©
Copyright is geboren uit de combinatie King William, hierboven al genoemd, en de bekende Orchard Swetlana elite kroon prestatie, dochter van Wester Aikema Norbert en de ook al eerder genoemde. Orchard Perestrojka elite kroon prestatie. Swetlana is meervoudig kampioene en moeder van o.a. Orchard (G) Wildeman. Er komt een (1) zoon van hem naar de keuring.
Orchard Copyrighter, een bruine zoon van de stermerrie Orchard Jus, dochter van Vlagberg’s Carway sport en de keurmerrie Orchard JR Anna Palowna. Laatstgenoemde is moeder van o.a. de stamboekhengsten Orchard Bellingcat en Orchard E.T., een de internationale sportpony Orchard NL.

Steerwolde’s V.I.P. sport
V.I.P. is een zoon van Hagelkruis Valentijn sport, die ook vader is van o.a. de stamboekhengsten Oosting Amigo, Kielshoop Honeybee’s Valentino en Valerio sport. Zijn moeder is Wester Aikema’s Nicolien elite kroon, van Downland Folklore elite prestatie en uit de ster preferente Heidehof’s Ninette, moeder van Wester Aikema’s Norbert. En Downland Folkore is natuurlijk een legende.
Een (1) zoon van V.I.P. aangemeld voor de keuring.
Moonshine, een zwarte zoon van Debbie Emelwerth, dochter van Bodo preferent sport en de stamboekmerrie Sunday. Bodo is o.a. vader van stamboekhengst Klein Roderijs Cocktail prestatie sport en Leuns Veld’s Winston.

Geschreven door: Anja Rozema