DPC: Onyx Emelwerth tweemaal hoogste score

0
297
Raiza Hendrix en Onyx Emelwerth
Raiza Hendrix en Onyx Emelwerth

De regen die zaterdag 22 juli 2023 tijdens de vierde Dutch Pony Championship-selectie in Tolbert naar beneden kwam, mocht de pret niet drukken. De Welshpony Onyx Emelwerth (v. Despacito AT) liep tweemaal naar de hoogste score – zowel bij de pilot rubriek van 18+ deelnemers als de normale vierjarige rubriek.

Bij de 18+ pilot waren er top drie-noteringen voor Welshpony’s: één maal de nummer één- en tweemaal nummer drie eerste plek en twee derde plekken:

  • 1 Raiza Hendrix met de 4-jarige ruin Onyx Emelwerth behaalde 87,5 punten.
  • 3 Jody Bakker met de 4-jarige ruin Dancer van het Singel behaalde 80,5 punten.
  • 3 Judy Leeuwis met de 5-jarige merrie Amalia’s Sloofke behaalde 80,5 punten.

Onyx is de nieuwe pony van Willisha Holzken, die de NWPCS-ruin pas vorige week op stal kreeg. Zelf startte ze HC in de vierjarige rubriek, waarbij haar punten dus niet officieel meetelden, maar het resultaat mocht er zijn: 89 punten. In de pilot rubriek waarbij de pony’s werden voorgesteld door 18+ deelnemers, greep hij wél de overwinning.

Raiza Hendrix reed hem vakkundig naar 87,5 punten. “Onyx was echt een heel opvallende verschijning,” steekt Jennifer Sekreve, die samen met Johan Hamminga als jury stond opgesteld, van wal. “Fantastisch in de aanleuning, drie goede gangen, en bloedmooi. Daarnaast zette hij echt geen pas verkeerd en ging hij met veel balans en zelfhouding door de baan. Het was echt de vanzelfsprekendheid waarmee hij alles deed wat hem zo apart maakte.”

Vierjarigen

Bij de 4-jarigen gingen de prijzen naar waren de nummers twee en drie Welshpony’s.

  • 2 Mila Muziga met de ruin Stougjeshoeve Emiliano behaalde 78 punten.
  • 3 Anne Schütte met de merrie Schütte’s Lagertha behaalde 76,5 punten.

Mila Muziga eindigde als tweede met Stougjeshoeve Emilliano deze pony valt in de C-maat. Anna Schütte complementeerde de top drie met Schütte’s Lagertha.

Vijfjarigen

Bij de 5-jarigen gingen de éérste en derde plek naar Welshpony’s.

  • 1 Lorain Paas met de ruin Marco behaalde 86,5 punten.
  • 3 Annelivia Kuijpers met de ruin Goldwinshoeve Cassandro behaalde 82,5 punten.

Lorain Paas had het goed voor elkaar, want zij wist zowel de vijf- als zesjarige rubriek te winnen. Nog leuker maakte het dat beide pony’s dezelfde vader hebben. Marco (v. Movie Star) liep naar een zeer mooie score van 86,5 punten bij de vijfjarigen. “Marco is echt een fantastische pony, die heel rijdbaar is en veel aanleg liet zien. Zijn drie goede gangen gingen samen met een mooie zelfhouding. Voor de gedragenheid en souplesse gaven we hem een negen, want zijn balans viel echt op,” sluit Sekreve af. Annelivia Kuijpers met Goldwinshoeve Cassandro sloot de top drie af.

Zesjarigen

Er was een mooie Welsh top drie bij de 6-jarigen.

  • 1 Lorain Paas met de merrie Marjolijn behaalde 88,5 punten.
  • 2 Gigi Philipsen met de ruin Magic Mike Emelwerth behaalde 85 punten.
  • 3 Sophia Gavriel met de ruin Aglaya’s Pavello behaalde 84,5 punten.

Bij de zesjarigen deed Lorain er nog een schepje bovenop, want ze stuurde Marjolijn (eveneens een nakomeling van de hengst Movie Star) naar 88,5 punten. Magic Mike Emelwerth verzamelde 85 punten, gereden door Gigi Philipsen, en pakte de tweede plaats. Sophia Gavriel stuurde de Jonkers’ Jayden-zoon Aglaya’s Pavello naar een derde plaats met 84,5 punten.

Het volledige artikel en de uitslag vind je hier

Tekst: DPC, bewerkt voor NWPCS door Lonneke van Laarhoven