Wat te doen tijdens extreme warmte

0
138

Onze pony’s kunnen best goed tegen de warmte, omdat ze makkelijk kunnen zweten. Dit weekend gaat de temperatuur richting de 30 graden en daarom enkele tips om het je pony zo comfortabel mogelijk te maken.

Rijden

Maak het je paard makkelijker door of in de vroege ochtend of in de late avond te gaan rijden. Het is dan minder warm en je rijdt niet in de volle zon.

Water

Een paard drinkt 30-35 liter water op een dag. Met de warme dagen kan dit aantal verdubbelen. Zorg ervoor dat je je paard voldoende schoon en vers water kan drinken. Denk je dat je paard te weinig drinkt? Voeg dan een scheutje appelsap aan het water toe.

Schaduw

Bekijk je weiland of paddock goed, kan je paard in de schaduw staan? Zorg ervoor dat het paard kan schuilen of zet het dier pas buiten als de zon onder gaat. Heeft je paard een roze neus? Smeer deze dan in met zonnebrand om verbranding te voorkomen.

Verkoeling

Om je paard af te laten koelen kun je het beste het paard afspuiten met koud water. Maak het paard daarna droog door middel van een zweetmes. Herhaal indien nodig.

Mineralen

Tijdens het zweten verliezen paarden mineralen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Dit kan je aanvullen met een zoutblok of elektrolyten. Elektrolyten kun je door het voer mengen of in de mond geven.

Wedstrijden/keuringen?

Voor wedstrijdorganisaties heeft de KNHS een advies gemaakt om maatregelen te nemen om het voor de paarden en ruiters zo aangenaam mogelijk te maken.

Bron: KNHS / De Hoefslag