Coelenhage’s Silverboy (35) ‘zet nog steeds de boel op stelten’

0
572

Coelenhage’s Silverboy (v. Woldberg’s Bart) kwam op 24 mei 1988 ter wereld en heeft dus vandaag de respectabele leeftijd van 35 jaar bereikt. Patrick Wormgoor gaf zijn ‘Ronald’ een speciaal fotomoment voor zijn verjaardag.

Coelenhage’s Silverboy aka Ronald 35 jaar. Foto’s: Ellen Lievestro

De Welsh sectie B-pony Coelenhage’s Silverboy werd door A.J. Vrolijken in Wezep gefokt uit Binnenweg’s Mona (v. Revel Caruso).

Als 2,5-jarige verhuisde de bruine naar Zelhem waar hij nu al 14 jaar met pensioen is. “Hoe lang nog? Geen idee. De geest wil nog wel maar het lichaam wordt wel minder. Wordt echt een pony van de dag, maar denk dat dat ook wel mag op deze respectabele leeftijd”, aldus Patrick.

Coelenhage’s Silverboy, ofwel Ronald, was de eerste sectie B-pony van de van oorsprong Welsh sectie A-familie Wormgoor in Zelhem. Vader Henk Wormgoor was ruim dertig jaar geleden als introducee mee met bevriende hengstenhouder Marcel Jansen naar de najaarsvergadering van de Welsh B Club bij Restaurant Coelenhage van Ronald Vrolijken.

Iets aparts

Coelenhage’s Silverboy 20 jaar.

“Henk was destijds fanatiek met zijn Welshpony’s in de tuigponysport. Ronald nodigde hem uit om na de vergadering mee naar zijn stal te gaan, omdat hij iets aparts had. Hij showde Henk de kastanjebruine jonge hengst. Toen al een groots bewegende hengst die zowel voor als achter groots van de grond ging. En dat gepaard met een mooi front”, vertelt Patrick, die toen nog een tiener was.

Tijdje op proef

“Silverboy was op dat moment als hengst nog niet compleet, dus kon niet op de hengstenkeuring worden voorgesteld. Er werd afgesproken dat de bruine een tijdje op proef kwam in Zelhem, om te kijken hoe hij zich zou ontwikkelen. Wij wisten toen nog niet wat zijn naam was, dus we noemde hem naar zijn eigenaar; Ronald.”

“Ik kan me als jonge jongen het concours in Dordrecht nog herinneren waar Ronald als 3,5-jarige zijn debuut maakte. De Hackney-rijders die daar ook reden, stonden in de rij om hem te kopen. Gelukkig ging Ronald weer mee naar huis.”

Een succesvolle carrière met vele overwinningen in de tuigponysport volgde.

Toch volledige hengst

Patrick: “Toen Ronald 4,5 jaar was ontdekte hoefsmid Jan Rougoor bij toeval dat Ronald wel twee testikels had en werd hij klaargemaakt voor de hengstenkeuring. Hij werd goedgekeurd, mede door zijn geweldige optreden in draf. Het publiek genoot en liet dat duidelijk merken. Dat jaar werd ook Eyarth Rio goedgekeurd.”

Ronald ging dekken, maar bleef ook succesvol in de sport en werd zelfs Nationaal kampioen dekhengsten op de CK in Kootwijk.

150 gulden meer geboden

De interesse voor de tuigpony’s werd minder en zo verhuisde Ronald voor de dekdienst zo’n twee jaar naar familie Biesterbos in Laag Zuthem. “Ik wilde een paar jonge hengsten van hem kopen voor de sport, maar hij bracht voornamelijk vrouwelijke nakomelingen. Ronald kwam na een tijdje weer naar Zelhem en dekte daar jaarlijks te weinig merries om de kost nog te kunnen verdienen. Hij kwam te koop. Ik heb mijn vader toen 150 gulden meer geboden dan het bod dat hij al voor de hengst gekregen had en zodoende heb ik Ronald overgenomen.”

Patrick schoolde Ronald om van tuig- naar menpony. “Dat had nog wel wat voeten in aarde. Stil staan, rustig stappen en kalm zijn, waren geen grote hobby’s van hem. Ook de galop was een dingetje. Maar uiteindelijk debuteerden we in oktober op de samengestelde menwedstrijd in Hengelo en wonnen. Vele zeges volgden, zowel in- als outdoor. Ronald werd ook drie keer Welsh Sportpony van het Jaar, in oude vorm, bij het NWPCS. Ellen (Lievestro, red.) heeft nog een winter dressuur en vaardigheid competitie met Ronald gereden en gaf toen iedereen het nakijken.”

Emotioneel moment

Toen Ronald 21 jaar was, besloten Patrick en Ellen dat het genoeg was geweest voor de bruine hengst. “Op de wedstrijd in Hengelo, waar alles voor ons begon, liep Ronald zijn laatste wedstrijd en won. Best een emotioneel moment, zeker omdat er veel vrienden uit de sport aanwezig waren bij onze laatste wedstrijd samen. iets om nooit te vergeten.”

Dreamteam Coelenhage’s Silverboy, Patrick Wormgoor en Ellen Lievestro op Ronald’s laatste wedstrijd.

Als een jonge krijger

“Inmiddels zijn we 14 jaar verder en hebben een mooie plek gevonden waar Ronald van zijn pensioen kan genieten met zijn grote vriend, de 26-jarige Welsh Partbred Next. Ronald voelt zich nog opperbest. Hij laat nog iedere dag zien dat hij hengst is en zet dan als een jonge krijger de boel op stelten. Hopelijk kan hij nog een paar jaar genieten zo, maar we moeten natuurlijk wel reëel zijn. Hij is natuurlijk al 35”, besluit Patrick.

Bron: NWPCS

Tip de wedredactie op webredactie.nwpcs@gmail.com of 06-51500766