Overgewicht bij Welshpony’s: voorkomen is beter dan genezen

0
457
© Thelwell
© Thelwell

Met het keuringsseizoen van het Welsh Stamboek voor de deur is het belangrijk om te zorgen dat jouw Welshpony in goede conditie is. Een van de grootste uitdagingen voor pony-eigenaren is het voorkomen van overgewicht bij hun dieren. Overgewicht kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en kan de prestaties van je pony op de keuring negatief beïnvloeden.

De Welshpony staat bekend als een sobere pony, die ten dele zijn oorspronkelijke functie als bergpony uit Wales heeft behouden. Hij heeft een robuust uiterlijk en is in staat om met minimale hoeveelheden voedsel te overleven.

Ondanks zijn sobere eigenschappen komt het nog steeds voor dat sommige Welshpony’s last hebben van overgewicht of obesitas.

Gezondheidsproblemen

Het is belangrijk om te begrijpen dat overgewicht bij Welshpony’s ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie en artritis.

Deze aandoeningen kunnen leiden tot pijn, verminderde bewegingsvrijheid en een verminderde levenskwaliteit voor de pony. Overgewicht kan ook het uithoudingsvermogen van de pony verminderen en zijn prestaties op de keuring nadelig beïnvloeden.

Wanneer is een pony te zwaar?

Een pony wordt als te zwaar beschouwd als zijn ribben niet meer voelbaar zijn en er geen flanken meer zichtbaar zijn. Het is belangrijk om goed naar de pony te kijken, het in de gaten houden en voorkomen dat de pony te zwaar wordt.

Voorkom overgewicht

Om te voorkomen dat je Welshpony te zwaar wordt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:

  • Zorg ervoor dat je pony voldoende beweging krijgt, bijvoorbeeld door middel van wandelingen aan de hand, longeren of rijden. Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor de gezondheid van de pony, maar ook voor de band tussen de eigenaar en de pony.
  • Beperk de inname van suiker- en zetmeelrijke voedingsmiddelen.
  • Om ervoor te zorgen dat de Welshpony niet te veel eet, is het een goed idee om het voedsel af te meten en de hoeveelheden te beperken.
  • Je kunt de pony eventueel minder weidegang geven en/of een graasmasker gebruiken.
  • Stel een voedingsplan op en houd je eraan.
  • Wanneer de pony eenmaal op een gezond gewicht zit, is het belangrijk om het dieet te blijven volgen om gewichtstoename te voorkomen.
  • Schakel zo nodig een voedingsdeskundige en/of een dierenarts in.

Laat je pony schitteren

Voorkomen is beter dan genezen als het gaat om het voorkomen van overgewicht bij een Welshpony. Door gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging te combineren, kan je jouw pony in goede conditie houden en hem laten schitteren op de keuring.