Welshpony Blue Dyfa’s Jaimy steelt show tijdens Friesian Proms

0
882
Ela en Jaimy
Ela Okkema en Blue Dyfa's Jaimy. Foto: Aniek Molenaar

De Friesian Proms op de KFPS-hengstenkeuring in januari is een groot evenement waar vooral Friese paarden de show stelen. Maar er verschijnen ook wat andere rassen ten tonele. Zo liep er op 12 en 13 januari 2023 in het WTC Expo in Leeuwarden ook een Welshpony mee, namelijk Sectie A-hengst Blue Dyfa’s Jaimy in de show ‘de jeugd heeft de toekomst’. Het was een Pas de Deux van twee moeders en hun dochters.

Even voorstellen

Ela Okkema is 10 jaar oud en haar ouders zijn Age en Marieke Okkema van Stal de Mersken. Het rijden en de hengstenhouderij zitten dus in haar bloed.
Blue Dyfa’s Jaimy is een zesjarige Welsh sectie A Stamboekhengst.
Dieke Slingerland is de fokker en eigenaresse van Blue Dyfa’s Jaimy

Hoe is het duo Ela en Jaimy ontstaan?

Dieke Slingerland: “Age Okkema kwam bij ons om een Friese merrie te insemineren vlak voor de hengstenshow van stal De Mersken in 2021 en toen hadden we het er zo over wat de kinderen zouden gaan doen. Age vertelde dat Ela van haar eigen pony was gevallen dus niet meer durfde te doen wat ze eigenlijk wou op de show, namelijk springen! En ik zei toen heel gek van ‘dan rijdt ze toch op Jaimy!'”

“Jaimy was pas vier jaar oud! En Age zei als hij echt braaf is mag het! Nou was Jaimy misschien vijf keer gereden in totaal en dan ook altijd maar heel even, omdat het nooit nodig was! Dus één keer heen en weer en oefenen en toen was Ela al verliefd en op de hengstenshow ging ze zelfs trucjes doen op zijn rug! Het was gelijk een match.”

Vond Jaimy het spannend?

Dieke: “Jaimy was wel wat gespannen, maar ik denk dat dat ook heel normaal is! Het scheelt dat Jaimy heel erg gek is op publiek! En zodra hij door heeft dat er mensen naar hem kijken, geniet hij altijd heel erg! De zondag in Leeuwarden gingen ze heel erg met het licht spelen terwijl de meiden aan het rijden waren in de hal, dus de pony’s hadden al van alles gezien! Daarna was eigenlijk het licht dat ze uit eindelijk hadden heel rustig en duidelijk. Muziek is hij ook gewend van de Hengstenkeuring en daar geniet hij eigenlijk altijd van het orkest was vooral heel mooi.”

Waarom liep Jaimy mee tijdens de Proms?

Dieke: “Ela belde mij 18 november op met; ‘ik mag mee doen aan de Friesian Proms en mag ik dan alsjeblieft Jaimy lenen? Nou wou ik natuurlijk daar eerst even over nadenken, want het kost veel tijd en willen we dat! Maar toen we het thuis overlegd hadden, riepen we eigenlijk gelijk ‘ja dat gaan we doen!’.”

Hoe was de voorbereiding?

Dieke: “Wij zijn twee keer met Jaimy naar stal de Mersken gegaan om te oefenen in december, dit was ook de eerste keer dat hij gereden werd met andere paarden in de bak. Zondag 8 januari was het oefenen in Leeuwarden in de hal en daar werd dan gelijk gekozen tussen de verschillende soorten van licht. Op woensdag was de generale en daarna moest het gebeuren.”

Hoe heb je de Friesian Proms zelf beleefd?

Dieke: “De voorbereiding vond ik mega spannend! Hoe gaat Jaimy het doen en hoe reageert hij op alles? En het orkest, wat zal hij daarvan vinden? Het was echt een hele gave, maar ook spannende aanloop richting deze prachtige shows! De show zelf zie je heel weinig van, achter de schermen. Wij kunnen op beeld schermen kijken maar je bent tussendoor druk en met de pony bezig, maar de sfeer achter de schermen is super gezellig! Iedereen helpt elkaar en het zijn echt een heleboel mensen samen die deze shows zo onwijs gaaf maken!”

Foto’s: Aniek Molenaar en Dieke Slingerland