Loo’s Morgan winnaar verkiezing ‘Leukste Oude Welsh 2022’

0
1447
Loo's Morgan Leukste Oude Welsh 2022
Loo's Morgan Leukste Oude Welsh 2022. Foto: Theo ten Brinke

De 28-jarige Welsh sectie A schimmelmerrie Loo’s Morgan ‘Morgje’ (Boreas Zep x Hisland Pye) is met meerderheid van de stemmen verkozen tot Leukste Oude Welsh 2022. Tweede werd Orchard Swetlana, derde Quinn van de Gaweg en vierde Arendshoeve Magic Rio.

Morgje werd op 6 april 1994 geboren bij J.N. van de Voort in Eindhoven. Eigenaar is Familie Duijts. “Onze Morgje is onze leukste en liefste oude Welshpony. Morgje is 28 en heeft al veel kinderen de beginselen van het rijden aangeleerd, en is in zowel dressuur als springen zeer succesvol geweest. Nu rijd onze 6-jarige dochter Lette op haar. Ook maakt Morgje nog graag een sprong en gaat ze graag op buitenrit.

2e: Orchard Swetlana (26)

NWR-merrie
v. Wester Aikema’s Norbert
mv. Vita Nova’s Golden Boris
Geboortedatum: 09 juni 1996
Fokker: W. van der Zalm
Eigenaar: R. Kuijer en E.C.J. van Zeijl
Foto: Kim Kuijer

Onze Swetlana (26 jaar) is niet alleen de leukste maar ook de allerliefste oude dame. Naast dat ze al drie generaties in de familie is, maakt ze nu ook de vierde generatie dol gelukkig. Ons nichtje van 3,5 jaar is helemaal verliefd op ‘paardje Sweety’ en gaat het liefste elke dag de hele dag door wortels en appels geven. We zijn blij dat ze na al haar successen en vele nakomelingen nu van haar oude dag kan genieten bij ons. Dat heeft ze wel verdiend!

3e: Quinn van de Gaweg (21)

Welsh B-ruin
Alias: Shamrock Quinn
v. Shamrock Midnight Invasion
m. Moarzicht’s Sobina
Geboren: 14 mei 2001
Fokker: A. Hoogstra, Zuidhorn
Inzender: Ingeborg Wind – Middel
Foto: Roland Hitze

Shamrock Quinn is voor ons de leukste oude sectie B welshpony! Hij is 21 jaar, loopt na een aantal jaren pensioen (weer) op M2-niveau. Deze foto is van afgelopen augustus. Quinn is een prachtige Welshpony met een geweldig karakter. Absoluut bomproof voor de allerkleinsten maar ook een goede sportpony. Hij is in zijn jonge jaren NK L2 en M1 geweest met Sophie van Rossum en Nina van Rossum-Vos, later nog NK reservekampioen M1/M2 (met een M1 proef) en 4e op de NK’s L2 en M1/M2 (met een M2 proef) met Florence Wind, een prestatie op zijn leeftijd. Door Corona moest hij wat kampioenschappen overslaan maar met Florence Wind is hij in elke gestarte klasse KNHS Regio Drenthe kampioen geworden (3 keer achter elkaar) en kringkampioen van Kring Zuid Oost Drenthe. Springen kan hij ook goed, in de les heeft Florence wel tot een meter met hem gesprongen. Door zijn lieve karakter en werklust is hij de mascotte en lieveling van stal. Met recht een ambassadeur van het Welsh Stamboek.

4e: Arendshoeve Magic Rio (28)

Sectie B-stamboekhengst
Alias: Rio
v. Eyarth Rio
mv. Steehorst Jessica
Geboortedatum: 9 april 1994
Fokker: P.J.M. Arts, Blitterswijck
Inzender: Emily en Daniëlle Lindeboom
Foto: Daniëlle Lindeboom-Arts

Arendshoeve Magic Rio is dit jaar 28 jaar geworden en is de allerliefste Welsh B hengst. Hij is een van de laatste in Nederland nog levende goedgekeurde zonen van de legendarische Eyarth Rio en zijn moeder is de kroon preferente merrie Steehorst Jessica (v. Kirby Cane Grayling). Op 9 april 1994 zag Rio het levenslicht in de stallen van ons pap en opa Peter Arts in Blitterswijck. Na dat hij veulenkampioen werd in Sevenum ging hij naar de opfok op de hengstenweide van de Welsh B club. In 1997 werd hij goedgekeurd met een 1e premie en is hij daarna kort in de sport uitgebracht door mijn zus/tante. Al die jaren heeft hij enkele nakomelingen voortgebracht en heerlijk genoten van alle aandacht van kinderen en kleinkinderen. Een echt trouwe familie pony, ondanks dat hij hengst is. Sinds 2 jaar staat hij nu bij ons op stal en staat hij lekker in de wei, samen met onze 2 jarige merrie en vlak naast 2 van zijn inmiddels ook 20+ jarige dochters. Daarnaast wordt hij af en toe gereden door Emily, onze 8 jarige dochter. Zadeltje er op en gaan, hij heeft daar ontzettend veel plezier in. Ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd hopen wij nog heel lang van hem te mogen genieten.

Vijfde plek

Vorige maand kon men foto’s insturen van ‘oude’ Welshjes voor de verkiezing ‘Leukste oude Welshpony van 2022’. Allemaal toppertjes. Ze blijven niet voor niets zo lang bij hun baasjes. Ze zijn vaak goed voor vele mooie herinneringen. Ze hebben vaak gouden karakters en een heel goede gezondheid. Vandaar dat we de overige genomineerden allemaal op de vijfde plek zijn geëindigd.

Astrid (32)

Sectie B-merrie
v. Kortehoeve’s Arthur
m. Barnhoeve’s Cynthia
mv. Hondsrug Raspoetin
Geboren: 8 mei 1990
Fokker: H. T. M. Elsinghorst
Eigenaar: Anna-Marie Jorritsma
Foto: Geke Minnema

Astrid mag met haar 32 jaar toch echt wel oud genoemd worden, en ondanks dat het meestal niet te merken is beginnen de grijze haren toch langzaamaan haar leeftijd te verraden. Na 21 jaar samen is het moeilijk de mooiste foto te kiezen, maar dit is voor mij de meest dierbare. Dat mijn kinderpony nog aanwezig mocht zijn bij ons trouwerij 5 jaar geleden is iets wat ik nooit had durven dromen toen ik haar als 6 jarig meisje kreeg. We hebben samen ontzettend veel beleefd en geleerd. Inmiddels staat ze bij ons aan huis en genieten we elke dag van haar.

Woldstreek’s Michelle (24)

NWR-merrie
v. Anjershof Rocky
m. Bokkesprong Snoes
Geboren: 25 mei 1998
Fokker: Hoving Kolham
Eigenaar: Linda Evenhuis-de Vries
Fotograaf: Ilse Evenhuis

Dit is onze veelzijdige pony Michelle van 24 jaar jong. Ze is zowel in te zetten in de springen, dressuur en ze is beleerd voor de kar. Met een buitenrit kan je haar altijd blij maken en dan heeft ze altijd de oren naar voren. Tijdens het rijden heeft ze een eigen wil maar in de omgang kan je geen lievere pony wensen. Ze heeft veel geduld bij kinderen en verzet geen stap wanneer je aan het poetsen bent. Michelle is ondertussen al ruim 8 in ons bezit.

Sarnau Freddy Fox (25)

Welsh Partbred-ruin
Alias: Freddy
v. Pantygronw Deio
m. Sarnau Fresco
Geboortedatum: 28 mei 1997
Fokker: Mr. & Mrs. Edwards, Wales
Inzender: Joelle van Buren
Foto: Bettina Klingmüller

Mijn knappe pony Freddy is dit jaar 25 geworden en doet nog steeds mee met TREC wedstrijden. En daar haalt hij nog steeds de top 5!! Daarnaast is hij allround en zitten zelfs mijn neefje van 2.5 en nichtje van 1 er al op. En loopt mijn neefje met hem rond. Het is een echte knuffelpony en allemansvriend die zich met zijn 25 jaar niet laat kennen en nog steeds graag rond crosst in de bossen.

Wissenhof Gwin (24)

Sectie A-stamboekhengst
v. Revel Guardsman
m. Dyfed Gracious
mv. Dyfed Scamp
Geboren:14 mei 1998
Fokker & eigenaar: Marc Soethaert
Fotograaf en inzender: Caroline Soethaert

Onze lieve 24 jaar oude man Gwin, goedgekeurde dekhengst, oude bloedlijnen, vele ereplaatsen behaald, knuffelbeer eerste klas, super karakter en nog dartel als een jong veulen, al heel ons leven hier en dat zal hij ook doen tot het einde, hij verdient hier zeker zijn plekje.

Adelheide’s Falco (24)

Welsh A-ruin
v. H-S Falco
m. Mona
Geboren: 18 mei 1998
Fokker: J.G. Jeursen
Eigenaar: M. vd Wielen
Foto: Marina Janssens-Top

Onze aller grootste kindervriend Falco is 24 jaar, ik heb hem 13 jaar geleden gekocht voor mijn dochter. Helaas is zij gegroeid en groeide Falco niet mee. Gelukkig maakt hij nog altijd kinderen blij en heeft hij nu 3 fantastische verzorgertjes, die op hem hebben leren paardrijden. Al deze aandacht houdt hem jong. We hopen dat we nog jaren van hem mogen genieten.

Caprie (28)

Welsh A-merrie
Alias: Honey
v. Flevozicht’s Darky
m. Steegjes Nicky
Geboren: 23 april 1994
Fokker: G. van Lieshout, Uden
Eigenaar: Corrie Haag
Foto: Annet Bakker

Dit is Honey met mijn nichtje Mieke (28 jaar en 9 jaar oud). Honey is bij ons gekomen toen ze 6 maanden oud was. Na haar mencarriere (Z-dressuur/vaardigheid) is ze omgeschoold naar een gezellige kinder rij- en knuffelpony waar we met z’n allen veel plezier aan hebben.

Meedenblik Amigo (21)

Sectie A-ruin
Alias: Spookje
v. Ysselvliedt’s Sven
m. Penvalley Cariad Fach
Geboren: 09 april 2001
Fokker: D en H Dijkstra
Eigenaar/inzender: D. Kostons
Fotograaf: D. Kostons

Spookje, zoals hij genoemd word. Amigo kocht ik toen hij bijna 3 jaar was, een geweldige pony met een hart van goud, af en toe een spookje/boefje. En een vieze smeerkees. Hij loopt 4 keer per week lekker onder het zadel en ook voor een ritje voor de wagen draait hij zijn hoef niet voor om. En in der loopt der jaren heb ik ons spookje mogen “delen” met lieve meiden en prachtige mensen. Hij heeft vele harten gestolen.

Whinny’s Glenda (34)

Sectie A-merrie
v. Twyford Sass
m. Genoveva
Geboortedatum: 3 april 1988
Fokker/eigenaar: Wim Tijhuis, Wilp
Inzender: Margriet Hoenink-Tijhuis

Ik nomineer bij deze onze Welsh sectie A pony Whinny’s Glenda. De foto is genomen op 23 oktober 2022. Whinny’s Glenda is het eerste veulen dat op stal Whinny is geboren. Met Glenda hebben we veel plezier gehad; *Makkelijk in de omgang, *makkelijk betuigd in zowel enkel span, 2 span, 4 span en tandem, *Glenda was een harde werker, liep altijd! Nooit een stap verkeerd gedaan. Glenda heeft vele recreatieve kilometers gelopen van haar 3de tot haar 25ste jaar, nooit ziek en nooit kreupel geweest. Ze heeft 2 veulens gehad, waarvan zoon Whinny’s Gilbert samen met haar in het 2- en 4 span heeft gelopen. (Maar deze heer drukte zich graag.. de lolbroek) Glenda haar jaren beginnen nu te tellen, tot afgelopen voorjaar liep ze met nog 2 dames samen in de wei, namelijk Eekhoeve’s Viola (1987) en Cuppers Springsong (voor intimi was dit Bonnie, uit 1987).
Glenda heeft er nog zin in en mag van ons, zolang het voor haar nog leuk is, genieten van haar pensioen.

Sally (25)

Sectie A-merrie
v. Serock Crusader
m. Candy Hof’s Marikke
Geboren: 1 mei 1997
Fokker: W.H. Lucassen te Ventray
Eigenaar en foto: Rilana Wemekamp

25 jarige-Sally, misschien niet direct de knapste maar zeker de liefste pony. Een tikkeltje ondeugend dat zeker. Zo scharrelt ze graag rond over het erf, op zoek naar allerlei lekkers. Zo af en toe heeft ze wat kwaaltjes en hebben we haar al een aantal keer bijna moeten laten gaan, maar ze is een vechtertje en komt er steeds weer boven op. Maar ze was tot het laatst de beste maatjes van mijn vader. Zelfs in de hospice zocht ze hem op. Gaf hem nog wat blijdschap en troost.

Good Hope’s Kyokko (20)

Sectie A-ruin
Alias: Benji
Vader: High Flown Viper
Moeder : Good Hope’s Katja
geboortedatum: 5 maart 2002
Fokker : M. Spruyt
Inzender: Sylvie Devacht
Foto: Magali Devacht

Benji is onze droom pony, liep vele jaren internationale wedstrijden in 4span, is 20jr nu. We hebben hem sedert een goed jaar op stal, hij geniet van z’n iets rustigere oude dag, geniet nog van koetstochtjes, m’n zoontje van 5jr deed er ook al aangespannen wedstrijdje mee mee.

In memoriam

Butterfly Copper Crown (1986 – 2022)

Butterfly Copper Crown (1986 - 2022) met Tessa van der Voort. Foto: Chanelle van der Voort

Familie van de Voort uit Ede hadden graag nog hun 36-jarige NWR Butterfly Copper Crown (Ophemert’s Golden Wonder uit Orchard’s Copper Crown v. Naivnyi ox)) ingezonden voor de verkiezing. Helaas is de merrie op 12 juni dit jaar ingeslapen. “Ruim 31 jaar geleden is Butterfly bij ons gekomen. Een pony met karakter!”, aldus Tessa van der Voort.

Deze in memoriam is omdat een overleden pony niet mee kan doen aan de verkiezing, maar we de stermerrie Butterfly nog wel wel willen eren. De vos werd op 1 juni 1986 geboren bij F.P.J. vd Oever in Alem.