DPC: finalisten dressuurpony’s bekend, springpony’s kun je nog inschrijven

0
439
Ize Herwers met Coco
Ize Herwers met Coco. © STS Photography

De grote finale van het Dutch Pony Championship (DPC) komt steeds dichterbij: op zaterdag 3 september (aanvang 10.00 uur) gaan de geselecteerde dressuurpony’s en de aangemelde springpony’s bij de Deltaruiters in IJsselmuiden rijden om de hoogste eer én de interessante prijzen.

In samenwerking met de drie stamboeken van NRPS-, Welsh- en New Forest-pony’s hebben de organisatoren van het DPC hard gewerkt om een dijk van een nationaal kampioenschap voor 4-, 5- en 6-jarige pony’s neer te zetten, en daarbij niets aan het toeval overgelaten.

Dressuur

Het eerste jaar ligt de focus nog vooral op de dressuur, en zijn op zeven selectiewedstrijd door het hele land de talenten voorgeselecteerd, zodat op 3 september zich echt de crème de la crème aan de jury zal presenteren. En die jury bestaat uit gerenommeerde specialisten. Het zijn internationaal Grand Prix ruiter en KNHS jurylid Tommie van Puijenbroek-Visser en deelnemer aan de Olympische Spelen Yessin Rahmouni voor de dressuur.

Springen

De beoordeling bij de springpony’s is in handen van internationaal springruiter en oud-bondscoach Rob Ehrens.

Voor de 4-, 5- en 6-jarige springpony’s is dit eerste jaar nog geen selectiemogelijkheid geweest. Wel kunnen zij rechtstreeks worden ingeschreven voor de finale, en de inschrijving is nog open tot dinsdag 30 augustus. De wedstrijd bestaat uit twee parcoursen.

Dat de springpony’s zich niet hoefden selecteren, heeft vooral een logistieke oorzaak. Een dressuurwedstrijd is makkelijker te koppelen aan bijvoorbeeld een merriekeuring, terwijl een springparcours lang niet overal tot de mogelijkheden behoort. Om het kampioenschap in één keer goed neer te zetten, besloot de organisatie zich het eerste jaar te concentreren op de selectie van de deelnemers aan de dressuur. Voor komende jaren staat ook kwalificatie van de springpony’s op het programma.

Finalisten bekend

De finalisten van de dressuur zijn inmiddels bekendgemaakt. De drie hoogst beoordeelde 4-jarigen tot nu toe zijn de NRPS-goedgekeurde hengsten Hexagon’s Dragonfly en Der Charmeur KH, en de Welsh-goedgekeurde hengst Hendi’s Picasso. Bij de 5-jarigen hebben drie ruinen tot dusver de meeste punten verzameld: Spoorzicht’s Jaguar, Dijkshof’s Donchello en Tijesto L.H. En bij de 6-jarigen behoren de ruin Goldwinshoeve VJ, de merrie Happy Socks en de Welsh-goedgekeurde hengst Spoorzicht’s Jupiler tot de grootste kanshebbers op de hoofdprijzen. En die prijzen zijn niet alleen de gebruikelijke beker, linten en staatsiedekens, maar ook waardebonnen.

Fokkerspremie

Daarnaast krijgen de fokkers van de winnende pony’s per leeftijdscategorie van zowel het springen als de dressuur een fokkerspremie uitgereikt van €300 cash. Deze premie is beschikbaar gesteld door leden van de DPC Business Club. Een voorwaarde om het geldbedrag in ontvangst te nemen, is dat de fokker persoonlijk aanwezig is bij de prijsuitreiking, de huldiging én het fotomoment.

In totaal gaan eenentwintig 4-jarigen, negentien 5-jarigen en veertien 6-jarige dressuurpony’s in de finale van start.

Voel je welkom! Spot de beste pony’s van Nederland, ontmoet fokkers en geniet van jouw potentiële hengst voor de fokkerij. Het entree is gratis, tot ziens in IJsselmuiden.

Bron: Persbericht