Welshpony’s domineren eerste selectie Dutch Pony Championship

0
610
Dutch Pony Championship Werkendam 2022

De warmte mocht de pret niet drukken op eerste selectiewedstrijd van de Dutch Pony Championship afgelopen zaterdag. Op de mooie locatie van de Selevia Hoeve in Werkendam kwamen in drie leeftijdscategorieën zeer talentvolle pony’s in de baan. Alle drie rubrieken werden gewonnen door een bij het NWPCS geregistreerde Welshpony.

Niet de minste namen mochten de combinaties jureren. Amazone Renate van Uytert – van Vliet en Grand Prix jurylid Jeanine van Twist stonden in de baan voor de beoordeling. Jeanine: “We hebben vandaag een groep hele mooie pony’s gezien met goede gangen die
heel goed werden voorgesteld.”

Niet alleen kwamen de pony’s onder het zadel in de baan, er was ook nog een exterieurbeoordeling. Renate: “Een leuk en zeker belangrijk onderdeel. Tijdens het rijden konden we de pony’s al mooi individueel beoordelen maar om ze ook nog eens zonder zadel te zien gaf ons nog net een beetje extra informatie om de juiste winnaars te kiezen.”

Sterke groep vierjarigen

De overwinning voor de vierjarigen ging met kop en schouders naar de NWR-ruin Roosdonckens Ferro (Nia Domo’s Bolero x Brouwershaven Diamond Hit), sportnaam Ferro. De zwarte ruin werd gereden door Rubi van Huijgevoot. Het juryduo kon maar liefst 86 punten kwijt aan het toekomsttalent.

Renate: “Een sterk type met een goede stap, draf en galop. Het was een heel mooi en constant beeld en daarbij was het ook nog eens een hele mooie pony.”

Jeanine: “Het was voor ons al wel duidelijk dat dit een pony is voor de internationale proeven, ondanks dat hij pas vier jaar oud is, was het beeld al heel mooi van de hand af.”

Rubi van Huijgevoot: Ik ben pas 3 maanden een combinatie met Ferro en hij liep in
Werkendam echt super. Ik ben hartstikke trots. Ik kan eigenlijk niets noemen wat beter kan. Ik hoop dat we volgende keer gewoon net zo goed kunnen rijden dan ben ik helemaal tevreden. Mijn grootste droom is om ooit met Ferro een keer op het NK te mogen rijden.”

Als tweede mocht Jinthe Nipius opstellen met Just a Champ (v. Jonker’s Jayden) die een puntentotaal van 78,5 scoorde. Ex aequo derde met 77,5 punten werden de ruin Giant Bloemendael met Bibi Luijk en de charmante Varona (v. Reekamp’s Eclips) met Anna Jansen.

Donchello excelleert bij vijfjarigen

Bij de vijfjarigen kwam wederom een goede groep in de baan. Opvallend was het stappen
van de nummer één en drie. Jeanine: “We hebben de verrichting beoordeeld met het oog op de toekomst. De stap is daarom dus een belangrijk onderdeel want dat telt zwaar mee in de proeven. Isa Westendarp Knol was met de Welsh Partbred Dijkshof’s Donchello (FS Don’t Worry x Mastro’s Noble Boy) de concurrentie te sterk af. De palomino ruin excelleerde in alle drie de gangen en gaf daarbij een mooi constant beeld. Het resultaat was 85 punten in totaal.

Isa Westendarp Knol: “Ik ben echt super blij dat we gewonnen hebben! Donchello hebben wij al vanaf dat hij jong is en het is daarom extra leuk dat het vandaag zo goed ging. We rijden op normale wedstrijd L2 en we werden samen al eens zesde op het NK. Het leukste van het Dutch Pony Championship vond ik dat ik een ereronde mocht rijden en ik had ook nog nooit een deken gewonnen!”

Joyce van Soest mocht met Ducati van het Gildeland (v. Diamond Touch), stamboeknaam Ducati du Bois, de tweede rozet ophalen. Het duo kreeg 82 punten. Derde werd Britt van Os met Romeo (v. Kachunga) met een mooie score van 80,5 punten.

Sterk gereden bij de zesjarigen

De laatste rubriek op het programma was de proef voor zesjarigen. Hier werden Jonne Liefhebber en de NWR-vosruin Goldwinshoeve VJ (Goldwinshoeve Valerion x Hagelkruis Valentijn) gehuldigd als winnaars. De combinatie behaalde 80,5 punten.

Jeanine: “In deze proef wordt al best wat gevraagd van de deelnemers, maar ook hier werd weer sterk gereden.”

“In deze rubriek is het echt een stukje eigen kwaliteit in combinatie met het niveau van
africhten. Daarin vinden we de balans heel erg belangrijk. We hebben vandaag een dag
gehad met pony’s voor de toekomst. Dit is een goed initiatief om ruiters, ouders en fokkers te stimuleren’’, besluit Renate.

Jonne Liefhebber: “Ik breng Goldwinshoeve VJ uit in het Z1 en de Dutch Pony Championship is een mooi concours om ook eens wat ‘anders’ te doen dan een normale wedstrijd. Ik rijd hem al vanaf zijn derde en ik had echt niet verwacht dat ik zou
winnen in Werkendam. Daar ben ik superblij mee!”

Tevreden organisatie

Lars Pronk kijkt namens de organisatie terug op een prachtige eerste selectie. “Het heeft
precies zo uitgepakt zoals we gehoopt hadden. Een leuke wedstrijd waar plezier voorop staat. Een professionele jury die opbouwend commentaar geeft waar de ruiters en amazones thuis weer mee verder kunnen. Voor de beste combinaties hadden we na afloop van de rubriek een ereronde met de pony onder luid applaus én met mooie prijzen. Ouders stonden met tranen in hun ogen aan de kant te glimmen van trots en de kinderen konden niet breder lachen; dat is waar je het voor doet.”

Er volgen nog zes selecties waarvoor ook nog ingeschreven kan worden. De finale staat
gepland in het eerste weekend van september en combinaties kunnen zich via twee
selectiewedstrijden plaatsen voor de finale. Alle info vind je hier

Bron: Dutch Pony Championship, bewerkt door NWPCS