Topvererver Coelenhage’s Purioso overleden

0
1113
Coelenhage's Purioso
Coelenhage's Purioso. Foto: Janneke de Rade

De NWR Stamboekhengst Coelenhage’s Purioso (Coelenhage’s Let’s be the Best x IJsselvliedt’s Primeur) is overleden. De bruine werd 27 jaar en overleed aan ouderdom.

Coelenhage’s Purioso werd in 1995 geboren in de stallen van Ronald Vrolijken in Wezep. Hij werd als 3-jarige aangewezen op de Centrale Hengstenkeuring, als 4-jarige werd hij uiteindelijk goedgekeurd. Na een aantal jaar gedekt te hebben in Nederland, werd Purioso voor de sport verkocht naar Denemarken. Hier had hij een glansrijke carrière: in 2004 werd hij Deens kampioen op FEI niveau en nam hij deel aan het EK dressuur met Sofie Jeppesen.

Terug in Nederland

In 2013 kocht fokker Ronald Vrolijken Purioso terug voor fokkerij. Daarnaast fungeerde hij als leerpony voor dochter Julia. Purioso heeft nog een aantal jaar op basisniveau meegelopen, maar door een blessure heeft de familie Vrolijken besloten om hem zijn oude dag te gunnen. De laatste jaren heeft hij bij Stal Brouwer mogen genieten van zijn oude dag als dekhengst, waar de buurmeisjes ook van hem genoten hebben als kinderpony.

Goedgekeurde zonen

Purioso laat een enorm nalatenschap achter. Zo is hij de vader van goedgekeurde hengsten Bodo, Jarno, Wengelo’s Ricardo, Beukenoord’s Arena, Furioso van het Enkershof en de in 2022 voor het verrichtingsonderzoek aangewezen Brouwershaven Valentino. Via hen is hij ook de grootvader van Bowe, Brouwershaven Diamond Hit, Compagnon’s Humprey, Pippin’s Pride AT, Leuns Veld’s Winston, Rhodin Hedde en nog vele anderen.

Bron: Stal Coelenhage