Grand Prix lonkt voor NWR Bjirmen’s Rinze

0
1155
Robin Simons en Bjirmens Rinze foto Photo4U
Robin Simons en Bjirmens Rinze. Foto Photo4U

Na een paar jaar afwezigheid in de wedstrijdring trok Robin Simons onlangs de stoute schoenen aan en startte in Hoevelaken de 20-jarige Welsh-pony Bjirmen’s Rinze (v. Beukenhof’s Jordy) in de Intermédiaire II. Ze kwam al eerder uit in deze klasse, maar noteerde nu een PR van ruim 65%. De overstap naar de Grand Prix komt hierdoor steeds dichterbij.

Bjirmen’s Rinze is een Nederlandse Welsh Rijpony (NWR). Hij werd door Jan. S. Jukema gefokt uit Bjirmen’s Jildou (Bjirmens’s Wytse x Pitchwood Moonshine)

Een team geworden


Robin vertelt: “Echt super leuk dat het zo boven verwachting goed ging. Door studie zijn we er een paar jaar uit geweest. Ik heb hem toch weer opgepakt en dacht dat het misschien nog zou lukken om te starten, ook al is hij al 20 jaar. Toen ik eerder Inter-II met hem startte kwamen we samen een beetje in de knoop. Ik merk nu dat ik zelf meer rust heb gevonden en dat we meer een team zijn geworden samen.”

Beter dan verwacht

“In de Lichte Tour kon ik altijd heel fijn en secuur met hem rijden. Toen de piaffe en passage erbij kwamen kreeg hij wat last van spanning. Nu die spanning minder is loopt hij veel makkelijker door de proef. Ik kan nu beter focussen en de proef beter afwerken. Helaas had ik wel HC gestart. Voor mijn gevoel moesten we de eerste keer even kijken hoe we ervoor stonden. Soms ging hij bokkend de proef door namelijk. Achteraf was HC starten dus niet nodig, want het ging heel goed.”

‘Verkopen lukte niet’

Robin en Rinze hebben al lange geschiedenis samen. “Ik was twaalf toen ik hem kreeg en hij werd dat jaar vijf. Ik heb hem dus al vijftien jaar. Hij was nogal wild in het begin, maar ik bleef het leuk vinden. Ik vond hem erg grappig en het mooie was dat hij het werk heel snel oppakte. Binnen drie jaar startten we in het Z. Toen hij tien was wilde ik hem verkopen, maar dat lukte niet. Als er iemand kwam had hij iets of deed hij vervelend. Toen heb ik hem maar gehouden. Ik ben de wissels aan gaan leren en ging hem bij de paarden starten. Hij is 1.54m, maar maakt zich heel groot onder het zadel.”

Niet toe aan pensioen

“Nu wil ik toch wel graag een keer Grand Prix starten. Daarna wil ik kijken of ik iemand kan vinden die hem gaat rijden op een lager niveau. Hij is namelijk nog lang niet toe aan zijn pensioen. Hij vind alles nog veel te leuk!”, besluit ze dankbaar.

Bron: De Hoefslag (Denise Dekens)