Bleker: ‘Horsegate Linnet onze beste aankoop ever’

0
1508
Wolling's Larske, achterkleindochter Horsegate Linnet (Wolling's Lucetta x Waxwing Perrin)
Wolling's Larske, achterkleindochter van Horsegate Linnet (Wolling's Lucetta x Waxwing Perrin)
Horsegate Linnet, sectie B kampioen 1998 Stadskanaal.
Horsegate Linnet, sectie B kampioen 1998 Stadskanaal. Foto: Janneke de Rade

In 1988 showt wijlen Len Bigley van de Llanarth Stud de jaarling sectie B merrie Horsegate Linnet, een driekwart zus van de hengst Twyford Signal. Datzelfde jaar staat ze in de catalogus van de Fayre Oaks Sale. Henk Bleker is geïnteresseerd en vraagt de Bigleys om advies. Horsgate Linnet werd de stammoeder van de L-lijn van Stal Wolling van Henk en zijn dochter Mettina Bleker.

Henk Bleker: “Toen ik Horsegate Linnet in de catalogus zag staan heb ik gelijk Len en Ann gebeld. Hun advies is duidelijk. Van 1988 tot 2019 is ze op Wolling geweest Ze is de founding mare van onze L-lijn. Onze beste aankoop ever! We hebben nu nog een kleindochter en twee achterkleindochters van haar.”

Horsegate Linnet (v. Pendock Peregrine, m.Twyford Aecadia, mv. Rhyd-Y-Felin Selwyn) is een bij het NWPCS kroon en preferente merrie. Van haar dochter, de bruin roan kroonmerrie Wolling’s Lucy (v. Coed Coch Adrian) loopt de, eveneens bruin roan, dochter Wolling’s Lucetta (v. Thornberry Knight Errant) nog in de Westerwoldse weilanden.

Wolling’s Lucetta

In diezelfde weilanden lopen ook nog twee achterkleindochters van Horsegate Linnet, namelijk Lucetta’s dochters Wolling’s Lunet (v. Adagio de l’ Aurore) en Wolling’s Larske (v. Waxwing Perrin). In 2019 bracht Lucetta overigens een hengstveulen van Llanarth Da Vinci (v. Cwrtycadno Cymro), genaamd Wolling’s Lenn.

Eerste ontmoeting in 1976

De connecties die Henk Bleker en later ook zijn dochter Mettina hebben met de Llanarth-familie Bigley gaan ver terug. “De eerste ontmoeting met de Bigley’s is in 1976 op de Llanarth stud vlakbij Aberystwyth. Toen voornamelijk bevolkt door de Cobs van Mrs. Pauline Taylor. Prachtig! Ik zie de onvergetelijke Llanarth Meredith ap Braint nog zo voor me”, zegt Bleker. “Len en Ann ken ik als heel gastvrije en geïnteresseerde mensen. Hun kinderen Catryn en Simon zaten toen nog in de luiers. Ze hadden toen nog maar een paar B’s.”

Deze eerste ontmoeting was het begin van een lange lange rij van ontmoetingen van Bleker met de Bigley’s. “We kwamen er vooral later, toen ze naar Hereford – op de grens tussen Wales en Engeland – verhuisd waren. Op een gegeven moment kwamen er ook de grootheden uit de B-fokkerij van Llanarth in beeld: het prachtige hengstje Twyford Signal, zijn zoon Douthwaite Signwriter als veulen na de Royal Welsh Show, Mollegaard Spartacus, die we als jaarling al in Denemarken hadden gezien, uit een halfzus van Signal. Imposante merries zoals Llanarth Camilla, dochter van Signwriter uit een merrie van Spartacus. Ik zie haar als jaarling nog binnenkomen op de showground van de Royal Welsh. Zij is ook de moeder van Da Vinci.”

Tijdens vakantie op bezoek bij de Bigleys in 1991. Mollegaards Spartacus, 2de plaats Royal Welsh. 

Bleker vervolgt: “Waarom we zo gek zijn van de B’s op Llanarth? Omdat ze heel vaak die unieke combinatie hebben van die elegante Welsh-uitstraling én formaat (maat, massa en bot). En mooie, kalme karakters. Dit jaar dekt Llanarth Ambassador onze merries. Een vos roan van Llanarth Da Vinci uit Stockham Melody en in zijn pedigree zien we bijna alles terug wat we op Llanarth mooi vinden: Camilla, Signwriter, Spartacus, Signal een paar keer, enzovoort.”

Llanarth: familie Bigley

Eind vorig jaar overleed Mr. Len Bigley, één van de belangrijke steunpilaren van de Lanarth Stud. Aangezien de stoeterij in de loop der jaren een aanzienlijk sterk fundament kreeg, staan er nog genoeg belangrijke pijlers overeind om de levende Llanarth-legende onverwoestbaar voort te zetten. Voor het komende nummer van het Welsh Pony & Cob Magazine spraken we hierover met Ann Bigley. Ze vertelt in dit interview onder meer over hoe hun fokkerij van Welsh Pony’s en Cobs een ware familie-aangelegenheid was en ís.

Welsh Pony en Cob Magazine nummer 1 van 2021 ligt omstreeks 12 maart op de deurmat van de leden.