De stammoeder: Vechtzicht’s Henol

0
1674
Vechtzichts Henol

Willard Leeuwis fokte al zo’n vijf jaar Welsh sectie A’s toen hij in 2004 de kans kreeg om de inmiddels 27-jarige Vechtzicht’s Henol te kopen. Het werd de stammoeder van zijn Stal De Weyerd. Ze is de moeder van vele kampioenen, waaronder de stamboekhengst Winaldahiem’s Henschel en nationaal kampioenen De Weyerds Hello Showstar. Ze is oma van onder meer de stamboekhengst De Weyerds Hello Mr. President.

Willard Leeuwis: “In 1999/2000 zijn we begonnen met de Welshfokkerij. We hebben diverse pony’s gehad, maar helaas waren ze dat allemaal niet. Tot er in 2004 de gelegenheid kwam Vechtzicht’s Henol te kopen. Vechtzicht’s Henol heeft als vader Vechtzichts Harmony en als moeder Revel Hibiscus. Een wel bewezen combinatie die de heer Dobber van Stal Vechtzicht had bedacht. Hij heeft deze combinatie meerdere keren gemaakt en Henol heeft dan ook meerdere volle zussen, zoals Vechtzicht’s Honey en Vechtzicht’s Helena.”

CV

Vechtzichts Henol hfd

Naam: Vechtzich’s Henol
Welsh sectie: A
Kleur: Schimmel
Geboortedatum: 19 Mei 1994
Vader: Vechtzicht’s Harmony
Moeder: Revel Hibiscus
Moedersvader: Revel Hummingtop
Fokker: W. Dobber
Predicaten: Keur, Preferent, Elite.

Nakomelingen

 • Winaldahiem’s Henschel, goedgekeurde hengst, beste 3-jarige nieuwe jaargang en bronze medall winner.
 • Winaldahiem’s Henriette, keurmerrie, meerdere male kampioen regionale keuringen
 • De Weyerds Helsinki, Veulenkampioen, CMK Kootwijk beste Hengstveulen
 • De Weyerds Hello Showman, Veulenkampioen, CMK Kootwijk beste hengstveulen.
 • De Weyerds Hello Showstar, Stermerrie, kampioen regionale keuringen en nationaal CMK Kootwijk.
 • De Weyerds Halloween, Veulenkampioen, beste 3-jarige, stermerrie
 • De Weyerds Houston, Goedgekeurde hengst in Duitsland, meervoudig kampioenshengst.
 • De Weyerds Hunique, stermerrie.
 • De Weyerds Havenly Joy, stermerrie

Vijf Vragen over Vechtzicht’s Henol

1 Wat zijn haar belangrijkste resultaten?

 • 1995 Nationaal jeugdkampioen te Kootwijk
 • 2005 kampioen sectie A, en Algemeen Dagkampioen te Vught
 • 2006 Kampioen sectie A, en Algemeen Dagkampioen te Heteren
 • 2006 Kampioen sectie A en Overall Kampioen op de Int. Welsh Dragonshow te Oldebroek.

2 Hoe en wanneer is ze bij jullie gekomen?

“In 2004 kregen wij de kans haar over te nemen van de familie Visser van Stal Winaldahiem.”

3 Hoeveel generaties fokten jullie al uit haar? Vertel iets over haar nafok.

“We hebben nu de vierde generatie uit de lijn: Vechtzicht’s Henol- De Weyerds Hello Showstar – De Weyerds Hello Sanctos – De Weyerds Skyelar. Het zijn stuk voor stuk kinder- en gebruikspony’s. Deze pony’s hebben stuk voor stuk een onwijs mooi, vriendelijk en meewerkend karakter. Ze hebben een aan/uit knop in de ring, waarbij ze alles geven. Eenmaal buiten de ring gaat alles op het gemak.”

4 Met welke hengsten combineerde ze goed? En waarom?

“Nou dat is een lastige, want wij zeiden altijd; ‘al zet je er een ezel op dat komt er nog een goeie uit’. We hebben diverse hengsten geprobeerd en wat zeker klikte. Onder meer Springbourne Compas, Springbourne Capricorn, Vollenhofs Hynod, Lacy Brigadier en Vechtzichts Hywel.

5 Wat maakte Vechtzicht’s Henol zo speciaal?

“Henol was onze eerste pony die de X Factor had. Ze fokte heel erg goed. Ik mag graag showen en als je dan Henol aan je lijntje hebt, dan had je ook echt wat te showen. Ze liet er geen gras over groeien, want ze gaf zichzelf helemaal tot te einde van de dag. Zelfs als ze de wei in mocht, moest het nog even gebeuren en streden de ze met de andere pony’s wie er onderling het het beste kon showen. En dat op de dag van vandaag nog steeds met haar 27 jaren jong.”

Naam: Willard Leeuwis
Stalnaam: Stal De Weyerd
Aantal jaren dat je welshpony’s fokt:
Ben in 1999 begonnen met het fokken van weshponies met div pony’s en toen in 2004 Henol op ons pad konden we meerdere bloedlijnen bij elkaar laten komen die we al hadden op stal.

Estafette

Welke fokker geef je nu graag het woord over zijn/haar Welsh stammoeder?
Henk Hulst (Stal Hulst uit Staphorst)