Goede voeding speelt belangrijke rol in ontwikkeling van ponyskelet

0
270
pasgeboren veulen
Pasgeboren veulen. Foto: Annet Piek

De ontwikkeling van het skelet van een pony speelt zich voornamelijk af in het eerste levensjaar. Een goede start is voor een veulen dus van groot belang. Uiteraard heeft iedere pony genetische eigenschappen die kunnen zorgen dat een pony afwijkingen in het skelet krijgt. Echter, door een veulen en een jonge pony op een goede manier en met veel beweging op te laten groeien, kan een goede ontwikkeling worden geoptimaliseerd en kunnen botafwijkingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarbij is goede voeding een belangrijk onderdeel. Met deze wetenschap ontwikkelde EquiFirst haar Breeding lijn.

“Wij adviseren iedere fokker om een merrie in de laatste drie maanden van de dracht onze Breeding Cube te voeren.” Aan het woord is voedingsdeskundige Mieke Vork, Key Accountmanager bij EquiFirst. Ze legt uit waarom. ”In de laatste maanden van de dracht, begint de ontwikkeling van het veulen. De pellets van de Breeding lijn bevatten het OS-complex, een speciaal ontwikkeld mengsel van mangaan, koper en zink. Pasgeboren veulens kunnen te weinig koper en zink opnemen. Door deze componenten te verhogen in de voeding van de dragende merrie kan het veulen een reservevoorraad aanleggen via de navelstreng en kan het hier de eerste weken na de geboorte op teren. Tot het zelf brokjes kan eten.

“Voeding is dus een belangrijk onderdeel als het gaat om het voorkomen van bijvoorbeeld OCD”, vervolgt de voedingsdeskundige.

Pasgeboren veulen

Ook na de geboorte is het advies om Breeding Cube te blijven voeren. Het is er op gericht om zogende merries in een goede conditie te houden. Zodra een veulen zelf brokjes kan eten, kunnen zij het OS-Complex, en dus ook koper, via deze voeding binnen krijgen. Het complex zit namelijk in de Starting Cube, dat speciaal ontwikkeld is voor veulens tot een jaar oud.

“Het is een mooie, kleine 6 millimeter brok”, zegt Mieke. Het blijft dichtbij de natuurlijke moedermelk, doordat er melkproducten in zitten met makkelijk opneembare eiwitten. Tot een leeftijd van een jaar is het mogelijk om eventueel ontstane botproblemen te veranderen. De speenperiode is voor een veulen toch een stressperiode en daarbij kan deze Starting Cube een veulen zeer goed ondersteunen.”

Opgroeiende jonge pony

Na het eerste levensjaar is een pony nog steeds in de groei en voor deze fase, tot de jonge pony een jaar of drie is, ontwikkelde EquiFirst de Growing Cube. Deze brok is speciaal ontwikkeld om de jonge pony gelijkmatig te laten opgroeien en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om een goed ontwikkelde pony te worden. Mieke Vork: ” Zodra een pony uit de opfok komt en aan het werk gaat, of dat nou voor de keuring is of voor de sport, kan het voeding krijgen dat is aangepast aan de gevraagde arbeid.”

EquiFirst heeft verschillende lijnen zoals Original, Sport & Leisure en Energy (Topsport) met daarin producten voor verschillende soorten arbeid.

Opfokvlokkenmix

EquiFirst komt de pony(op)fokkers die graag een vlokkenmix voeren tegemoet met de Breeding Mix. Een muesli speciaal voor drachtige en zogende merries, veulens en jonge paarden. Het bevat naast de voor deze groep noodzakelijke hoogwaardige eiwitten en vetzuren ook de door EquiFirst ontwikkelde Linamix©. “De Breeding Mix bevat onder meer sojavlokken met makkelijk opneembare eiwitten. De Linamix© is een lijnzaadbrokje, dat ervoor zorgt dat de pony veel glans krijgt. Sommige merries vallen tijdens het zogen enorm terug in conditie. Met de Breeding Mix krijg je zo’n merrie makkelijker terug in een mooie conditie.”

Na het afspenen

Zodra een veulen is afgespeend, kan de merrie weer langzaam terug in krachtvoer. Een merrie in normale conditie kan dan vrij snel weer over op bijvoorbeeld voer uit de Original lijn, de basisvoeding van EquiFirst. “Als een merrie echt aan conditie heeft ingeleverd, kun je haar langer doorvoeren met de wat rijkere Breeding Cube.”

Video

Bron: NWPCS / EquiFirst