De stammoeder: Kortehoeve’s Danielle

0
1753
Kortehoeve's Danielle

In 2017 overleed Kortehoeve’s Danielle, de Welsh sectie B stammoeder van familie Verbaas, op 27-jarige leeftijd. Ze liet op de Stougjeshoeve niet alleen zelf 20 nakomelingen – waaronder veel keuringtoppers – na, maar ook generaties na haar weten de één na de andere kampioenstitel binnen te slepen op Welshkeuringen en shows. Geert Verbaas kreeg in de rubriek ‘De Stammoeder’ van Gebroeders Sloof het stokje door om vijf vragen over Kortehoeve’s Danielle te beantwoorden. “Haar nakomelingen waren altijd te onderscheiden door het ras wat er af spatte”, aldus Geert Verbaas.

CV

Naam: Kortehoeve’s Danielle
Welsh sectie: B
Kleur: Valk
Geboortedatum: 3 mei 1987
Overleden op 27-jarige leeftijd
Vader: Twickel’s Julius
Moeder: Smaroel Holly
Moedersvader: Coed Coch Nye
Fokker: Fam. Kortekaas
Predicaten: Keur, Preferent, Elite

Vijf vragen over Kortehoeve’s Danielle

1 Wat zijn haar belangrijkste resultaten?

  • Reserve Kampioen Sectie B in Heteren op 20 jarige leeftijd (2007)
  • Reserve Kampioen Sectie B in Houten in 2008

2 Hoe en wanneer is ze bij jullie gekomen?

Verbaas: “We waren in 1993 op zoek naar een grotere rijpony en kwamen toen Danielle tegen. Onder het zadel is ze nooit gekomen maar we zijn er mee blijven fokken!”

3 Kun je in het kort wat vertellen over enkele pony’s die uit deze merrielijn komen?

Verbaas: “Danielle’s dochters Stougjeshoeve Esmeralda en Stougjeshoeve Daniëlle waren allebei een keer Nationaal Dagkampioen. Esmeralda is bij ons gebleven en is de moeder van de volle zussen en broers; stamboekhengst Stougjeshoeve Eagle Eye, Nationaal en Internationaal kampioen Stougjeshoeve Emilia, Nationaal Kamp Stougjeshoeve Especiale en Royal Welsh Kampioen Stougjeshoeve Escudo. Een andere dochter van Esmeralda is Stougjeshoeve Estelle die afgelopen jaar Nationaal Dagkampioen was. Stougjeshoeve Emilia is vervolgens de moeder van stamboekhengsten Stougjeshoeve Everton, Stougjeshoeve Exclusive, Stougjeshoeve Ambassador en Nationaal Dagkampioen merrie Stougjeshoeve Enjoy en Internationaal dagkampioen Stougjeshoeve Elaine.

4 Met welke hengsten combineerde ze goed? En waarom?

Verbaas: “Ze combineerde goed met Wildzangs Rocco en Breeton Dai. Danielle was zelf niet de grootste en deze hengsten gaven meer maat en front door en de nakomelingen hielden het ras van moeder Danielle.”

5 Wat maakte Kortehoeve’s Danielle zo speciaal?

Verbaas: “Haar nakomelingen waren altijd te onder scheiden door het ras wat er af spatte, dat gaf ze altijd heel erg door!”

Naam: Geert Verbaas
Stalnaam: Stougjeshoeve
Aantal jaren dat je Welsh-pony’s fokt: 27 jaar
Doe je de fokkerij onder deze stalnaam samen? Met wie?: “Met mijn ouders en vriendin Kimberley.”

Estafette

Welke fokker geef je nu graag het woord over één van zijn Welsh stammoeders?

Geert Verbaas: “Harold Zoet van Ysselvliedt Stud.”