De stammoeder: Vosco’s Justi-Ann

0
1416
Vosco's Justi-Ann
Vosco's Justi-Ann

In de nieuwe estafette-rubriek ‘De stammoeder’, stellen we een Welsh-fokker vijf vragen over de stammoeder. In de eerste aflevering trapt Melissa Mol van Stal Vosco de rubriek af met de twintigjarige Welsh B-merrie Vosco’s Justi-Ann die ze, samen met de stalnaam Vosco, heeft geërfd van de fokker Jan Vos. “Ze heeft een plekje in mijn hart wat niet met woorden te omschrijven is”, aldus Melissa.

CV

Naam: Vosco’s Justi-Ann (20)
Welsh sectie: B
Kleur: schimmel (vos geboren)
Geboortedatum: 21 april 2000
Vader: Casperhof’s Freddy
Moeder: Sun Ranch Saroeska
Moedersvader: Roeland
Fokker: J. Vos
Predicaten: Ster, Keur, Kroon, Preferent, Elite

Vijf vragen over Vosco’s Justi-Ann

1 Wat zijn haar belangrijkste resultaten?

Veulenkampioen Vosco’s Mimble
  • 17-07-2004 Stadskanaal, Reservekampioen
  • 16-07-2005 Annen, Reservekampioen
  • 25-06-2011 Tolbert, Vosco’s Mimble Veulenkampioen

2 Hoeveel generaties hebben jullie al uit haar gefokt?

Melissa: “We zijn nu bij 4 generaties.”

3 Hoe en wanneer is ze bij jullie gekomen?

Melissa: “Ik liep al als klein meisje bij de fokker Jan Vos en hielp hem altijd met de pony’s. Justi is geboren om een uur of 7 ’s morgens. Na het telefoontje fietste ik heel hard naar Jan toe. Ik ken haar dus al bijna 20 jaar. Helaas is Jan overleden in 2008. Hij heeft mij Justi toen gegeven plus de stalnaam Vosco. Hij was Vos en mijn vader en ik waren dan Co. Zo heeft hij ook de stalnaam bedacht.”

4 Met welke hengsten combineert ze goed? En waarom?

Melissa: “Justi kan veel verschillende hengsten hebben, maar niet al te groot om dat ze zelf ook al groot is. Ze geeft haar raskenmerken goed door. Wel zoeken wij hengsten met beweging, omdat dat bij haar wel wat sterker kan vinden wij.”

5 Wat maakt Vosco’s Justi-Ann zo speciaal?

Melissa: “Vooral omdat ik haar al ken vanaf de geboorte en ik haar geërfd heb van Jan. Zelf heb ik nog op haar gereden als meisje en mijn zusje ook. Ze is geweldig lief maar ook heel eigenwijs. Op dit moment heeft ze een pleegveulen en staat ze voor het eerst niet thuis en dat is echt heel gek. Ik gun haar alle geluk en ze staat gelukkig niet ver weg. Ik zoek haar dan ook regelmatig op, maar het gemis is er. Ze heeft een plekje in mijn hart wat niet met woorden te omschrijven is.”

Naam: Melissa Mol
Stalnaam: Stal Vosco
Aantal jaren dat je Welsh-pony’s fokt: Melissa: “Vanaf 2009, dus 11 jaar alweer.”
Doe je de fokkerij onder deze stalnaam samen? Met wie?: Melissa “Dit kan ik zeker niet alleen doen. In het begin deed ik dit vooral samen met mijn vader Arend Mol maar intussen zitten mijn zusje Rosalinde Mol en mijn man Gerben van der Weide er ook volledig in. Mijn moeder Liesbeth Mol is erg bang voor pony’s maar zorgt altijd voor stralende witte kleren en een koelbox voor de keuringen en shows! Ze komt ook regelmatig de supporter uithangen. Het is inmiddels een familie-fokkerij geworden.”

V.l.n.r. Vosco’s Mimble, Jewel of May, April Blossum, Justi-Ann en Leentje

Estafette


Welke fokker geef je nu graag het woord over zijn Welsh stammoeder?

Melissa Mol: “Graag geef ik het stokje door aan Alfred Askes van stal de Wheemhoeve te Zweeloo. Ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal.”