Even bellen met … Marjolein Neuteboom

0
1824

Dieke Slingerland probeert iedere week even te bellen met een Welshfokker, -gebruiker en/of -liefhebber voor de rubriek ‘Even bellen met …’ Met wie ze belt, hangt af van wat er op dat moment actueel is.

Voor even bellen met.. heb ik deze week gebeld met Marjolein Neuteboom. Marjolein is nog niet erg lang welsh fokker maar al haar jaren bij het NWPCS zet Marjolein zich al in voor het stamboek als vrijwilliger en heeft hierdoor al veel mensen leren kennen binnen het stamboek. Wie is nu de fokker achter Marjolein? En wat vindt Marjolein nou belangrijk in een welsh pony? lees het hieronder.

Hoe kijk je nu op de verandering binnen het NWPCS, in vergelijking met 4 jaar geleden toen je net lid werd?

Wij zijn natuurlijk steeds meer betrokken geraakt binnen het stamboek, voor ons is er daardoor veel veranderd. Maar het hele stamboek is veranderd. Er worden bijvoorbeeld steeds meer evenementen georganiseerd. In de communicatie is er ook heel veel verbeterd door de fokkerijavonden. Het digitaliseren van het stamboek heeft ook grote stappen gemaakt, het is behoorlijk verjongd.

Charlotte tijdens de leading rein

Hoe ben je ooit in de welsh pony’s beland?

Wij gingen vanuit een flat verhuizen naar wat buitenaf. Hierbij hoorde ook stallen en wat grond, Op dat moment had ik een KWPN paard en toen dachten we, we kopen alvast een pony voor Charlotte. Charlotte was pas 3 jaar op dat moment dus nog wat jong om al echt te gaan rijden. We gingen bij Harold Zoet kijken omdat Bastiaan hem kende vanuit de politiek. Mariska was de eerste pony die Harold ons liet zien en het was gelijk de juiste. We wonen in Heteren en daar was de NWPCS keuring. Hier heeft Mariska aan mee gedaan en op de terugweg vanuit de keuring hadden we 2 pony’s. Ysselvliedt’s be a miracle stond te koop bij Harold en sprak ons heel erg aan. We waren gelijk besmet met het Welsh virus.

Jullie hadden altijd sectie A pony’s maar nu ook een cob hengst, waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Ik wou graag een Mariska in het groot, echt een pony voor mezelf om op te rijden. We zochten een merrie maar toen kwam Caederwen Saracen op ons pad. We werden gelijk helemaal verliefd en kochten hem via Facebook. Wel met hulp van Harold, Harold kende de verkoper maar dat maakte het niet minder spannend. Ik heb toen echt slecht geslapen die weken tot hij bij ons thuis was. Maar dat was nergens voor nodig hij is heel lief en ik kon er gewoon mee weg rijden. Hij heeft pit maar is heel werkwillig, een echt welsh karakter.

Waar ben je het meest trots op binnen je fokkerij?

Dat de kinderen zoveel plezier beleven aan de pony’s, het is heel mooi dat het echt familie pony’s zijn. Wij fokken er een veulentje mee, de kinderen rijden erop en ik kan er lekker mee mennen.

Hoeveel pony’s hebben jullie voor de fokkerij?

Inmiddels hebben we 3 merrie’s voor de fokkerij. Wij hebben een jonge merrie aangehouden die is nu 3 en voor komend jaar drachtig van Vollenhof’s Galactic Power. De andere merrie’s hebben we niet gedekt omdat we daar graag wat gebruiksrubrieken mee willen doen.

Wat vind jij het belangrijkste aan een goede welsh pony?

Het karakter is heel belangrijk. En een goed functioneel gebouwde pony. Wij letten inmiddels goed op het verbeteren van het exterieur en het karakter bij het maken van de hengstenkeuze.

Wat wil je graag nog bereiken?

Een goedgekeurde hengst fokken zal natuurlijk heel gaaf zijn. En dat beide kinderen leuk mee kunnen doen in de gebruiksrubrieken.
Volgend jaar wil ik ook graag weer wat meer shows rijden met onze cob, en daarbij natuurlijk ook veel plezier beleven aan de pony’s en het ras promoten.

Foto’s: Danielle Hooiveld