Even bellen met… Erik van Lente

0
1813

Voor even bellen met.. heb ik deze week gebeld met Erik van Lente. Onder de naam Springstar staat de sectie B fokkerij van Erik van Lente bekend.

Hoe ben je ooit in de welsh pony’s beland?

Jan Flier kende ik van de menvereniging hier in het dorp en hij had wat hulp nodig met de afstammelingenkeuring van Caspershof Freddy. Daarna ben ik er wat ingerold zelf had ik wat koeien maar daar ben ik toen mee gestopt en ben opzoek gegaan naar wat leuke merries. Dit was in 2002, ik kocht eerst een drachtige merrie de merrie Linde hoeve’s Alexandra. In het voorjaar kocht ik Gelpenberg’s Sarina. Beide merries werden in 2003 op de keuring ster maar helaas verloor Alexandra haar veulen. Onze start was wat betreft de fokkerij wat minder daardoor. Toen kocht ik Zuudwiek’s Kimmy bij Alfred Askes, dat is inmiddels wel de koningin van de stal geworden met al haar goede nafok. Ik heb mijn fokkerij opgebouwd met verschillende lijnen uit de beste fokkerij toen in Nederland. Ik had mezelf er goed in verdiept, en ben op die manier bij veel verschillende bewezen fokkers terecht gekomen.

Je hebt alleen sectie B pony’s, waarom heb je daarvoor gekozen?

De sectie B pony’s spraken mij het meeste aan. Ze hebben net wat meer maat als de sectie A maar toch de hardheid en het robuuste. Ze hebben uitstraling en een mooi hoofd.
Waar ben je het meest trots op binnen je fokkerij?
Zelf ben ik wat ingetogen maar uiteraard geniet ik ook wel van de successen. Mijn zelf opgezette lijn is denk ik waar ik het meest trots op ben met de goedkeuring van Springstar’s Kimro als resultaat, en dan nog als sectie kampioen en dag kampioen op de hengstenkeuring was dat een heel bijzonder jaar!

Hoeveel pony’s heb je voor je fokkerij?

Op dit moment heb ik 3 drachtige merries, en dan nog 4 jonge merries in de leeftijd van veulen tot 3 jaar. En dan in totaal nog 4 hengsten. Een veulen en 2 jaarlingen en dan nog een volwassen hengst.

Wat vind jij het belangrijkste aan een goede welsh pony?

Ze moeten veel ras hebben, een mooie uitstraling met een mooi hoofd en een lange hals. Goed gebouwd en passend beenwerk bij de pony. Ik houd van een robuuste B die goed door ontwikkeld tot fokmerrie of vaderdier met veel breedte en diepte en een goede ruime en correcte beweging.

Wat wil je graag nog voor de toekomst?

Dat alles goed en gezond blijft, we proberen natuurlijk ook nog mee te kunnen draaien en blijven alert op kwaliteit.