Tips voor een stressvrij Oud & Nieuw

0
2368
Welshpony en vuurwerk

Nog even en we vieren weer Oud & Nieuw. Voor veel pony-eigenaren is deze periode wel wat stressvol, want hoe houden we de pony’s kalm tijdens het vuurwerk?!

De meest nuchtere pony kan nog schrikken van de harde knallen en lichteffecten. We geven je een aantal tips voor een zo stressvrij mogelijke jaarwisseling voor jouw pony(‘s).

Zoek uit waar vuurwerk is

Zoek uit of er eventuele vuurwerkshows zijn in de directe omgeving van de stal of wei.

Licht de buren en de organisaties van vuurwerkshows in (indien mogelijk) dat er pony’s in de buurt zijn. Leg uit dat pony’s gestrest kunnen raken van vuurwerk. Zo kunnen ze wellicht de richting van het vuurwerk aanpassen, dus van de pony’s af.

Vertrouwde omgeving

Beslis of je jouw pony in de stal of in de wei laat staan. We raden je aan de pony in zijnvertrouwde omgeving te laten staan en de normale routine te behouden. Het liefst in het gezelschap van andere pony’s om zich wat zekerder te voelen. Zet jouw pony alleen in de wei als het veilig is en ver weg van plekken waar vuurwerk wordt afgestoken.

Veiligheid

Check op stal goed of er geen dingen zijn die jouw pony kunnen verwonden, mocht deze in paniek raken. Denk aan; een uitstekende schroef of draden.

Als jouw pony in de wei blijft staan, kijk goed na of de omheining nog heel is en er geen objecten in het land liggen die verwondingen kunnen veroorzaken.

Brandveiligheid

Zeker als er in de buurt een vreugdevuur wordt aangestoken, is een brandblusser geen overbodige luxe. Datzelfde geldt voor een plan voor als er onverhoopt toch brand mocht uitbreken op stal.

Dierenarts

Als je weet dat jouw pony heel veel last heeft van het vuurwerk, overleg dan met jouw dierenarts over de mogelijkheid tot verdoving of eventueel een andere plek om jouw pony voor deze periode te stallen.

Verzekeringen

Zorg dat je de verzekeringen op orde hebt. Als jouw pony in paniek is en ontsnapt, kan hij schade of (nog erger) een ongeluk veroorzaken. In dat geval ben jij, als eigenaar, aansprakelijk.

Informatie voor oppasser

Soms kan het niet anders en moet jouw pony achter te laten bij iemand anders. Zorg dan dat je duidelijke instructies en telefoonnummers (van jezelf en dierenarts) achterlaat, mocht er zich een probleem voordoen.

Muziek

Muziek afspelen op een radio net buiten de stal kan vaak plotselinge geluiden maskeren en voldoende afleiding bieden voor een pony om kalm te blijven.

Blijf in de buurt

Zorg ervoor dat jij of iemand met ervaring, bij jouw in de buurt blijft als je weet dat er vuurwerk afgestoken wordt.

Kalm en alert

En niet onbelangrijk: blijf zelf kalm! Pony’s voelen het als je jezelf ongemakkelijk voelt en dat maakt een onrustige pony meer gestrest dan hij al was. Wees ook alert. Een bange pony kan gevaarlijk zijn.

Bron:  Horse&Hound / Cap Magazine