Even bellen met ….. Henk Roel Krol

0
3112
Rotan's Camelot (eigen foto)

Dieke Slingerland probeert iedere week even te bellen met een Welshfokker, -gebruiker en/of -liefhebber voor de rubriek ‘Even bellen met …’ Met wie ze belt, hangt af van wat er op dat moment actueel is.

Dankzij Henk Roel Krol ben ik ooit in contact gekomen met de Welsh pony, en volgens mij zijn er met mij veel meer mensen die hun eerste pony hebben gekocht bij Henk Roel. Maar wie is Henk Roel nu precies? Daarom heb ik hem vandaag gebeld voor Even bellen met….

Waarvan kunnen wij jou kennen behalve als voorbrenger?

Voornamelijk van het voorbrengen op de welsh keuringen, maar ook de handel en natuurlijk de hengstenhouderij. En daarnaast heb ik nog een kleinschalige fokkerij.

Potteries Simon

Je hebt voornamelijk sectie A pony’s, is dat bewust?

Sinds kort heb ik ook 2 sectie D pony’s.
De sectie A pony, is de pony met het mooiste hoofd en ze spreken mij het meest aan in beweging en karakter. Daardoor doen de sectie A pony’s het ook zo goed in de sport.

Hoe ben je ooit terechtgekomen bij de welsh pony?

Vroeger mende ik met c pony’s maar op een bepaald moment kwamen er steeds meer A pony’s in de sport. Toen kocht ik een span Welsh A pony’s een 2 jarige en 3 jarige. Daarna kwam er ook nog een stel merrie veulentjes op mijn pad. Dit waren nakomelingen van Ysselvliedts Sven. Wij kregen toen de vraag om na de afstammelingen keuring van Sven te komen bij Jouke Dijkstra. Dat is inmiddels 15 jaar geleden maar op die manier zijn we in de Welsh keuringen terecht gekomen.

Waar ben je het meest trots op binnen je fokkerij en je hengstenhouderij?

Op Rotan’s Camelot zijn goedkeuring ben ik het meest trots. Camelot komt nog uit de eerste merrie die ik kocht, deze heb ik nog steeds hier staan. En de reserve titel van Potteries Simon op de Royal welsh is natuurlijk onwijs gaaf!

Rotan’s Camelot

Wat vind jij het belangrijkste bij een goede welsh pony?

Ruime beweging met een goede achterhand ze moeten van achter uit kunnen bewegen als ze dat niet doen is het voor mij niks waard. En niet een te klein oor, anders valt een hoofdstel zo over de oren heen.
Ik gebruik ook altijd Hengsten waar naar mijn idee sportpony’s uit moeten kunnen komen.

Zijn er nog dingen die je aangepast zal willen zien binnen het stamboek?

Op de hengstenkeuring zal ik de hengsten graag los in een kooi zien. Dan kan je de natuurlijke beweging van een dier zien zonder enige hulpmiddelen. Aan de longeerlijn worden de hengsten alsnog geholpen.

Ysselvliedts Irresistible

Welke hengsten heb je volgend jaar staan?

Dat is afhankelijk van de hengstenkeuring natuurlijk, maar Ysselvliedts Irresistible en Rotan’s Camelot staan er sowieso in 2020!

Foto’s: Danielle Hooiveld