Dekens, welke gebruik jij?

0
2621
Staldeken

Dekens zijn er in alle soorten en maten. In de winter dragen veel paarden een deken om te voorkomen dat ze een dikke wintervacht krijgen.
In dit artikel een overzicht van de verschillende dekens die er zoal zijn.

Staldeken

De naam zegt het al, deze deken is voor gebruik op stal. Een staldeken is ademend en in verschillende diktes verkrijgbaar. Gebruik de deken als het paard veel op stal staat. Omdat een staldeken niet waterdicht is, kan je hem beter niet gebruiken als je paard (gedeeltelijk) buiten staat. Staldekens zijn er in verschillende diktes. Daarom is het aan te raden om voor één paard verschillende staldekens te hebben, zodat je mee kunt veranderen met het seizoen.

Winterdeken

Als je paard in de winter veel buiten komt en de kans dus aanwezig is dat hij natgeregend wordt, dan kies je het beste voor een winterdeken. Dit is een waterdichte deken met voering. De voering verschilt van licht tot erg zwaar, zodat je ook hier weer de deken aan kunt passen aan de weersomstandigheden. Al doe je dat in de praktijk maar enkele keren per jaar, het is wel goed om er bij stil te staan. De winterdeken kan ook gewoon op stal gedragen worden.

Onderdeken

Onder een stal- of winterdeken kan je een onderdeken leggen die het paard extra warm houdt, met name als de bovenste deken een vrij dunne is. Onderdekens zijn ook weer verkrijgbaar in verschillende diktes. Meestal houden laagjes een paard warmer dan één dikke laag tenzij de stal- en winterdeken uit verschillende lagen (lees: materialen) is opgebouwd.

Zomerdeken

Een zomerdeken is een deken die ademt en niet waterdicht is, maar in de zomer wel gebruikt wordt op een koudere dag of als een paard schoon moet blijven na een wasbeurt. Ook wordt deze deken wel gebruikt als overgangsdeken naar het koudere seizoen toe, of van koudere lente naar de zomer toe. In de zomer dragen de meeste paarden overigens geen deken, en dat is ook niet nodig. Tenzij het is om te beschermen tegen vliegen en insecten.

Vliegendeken

Veel paarden hebben in de zomer en het voorjaar last van vliegen, dazen, muggen en andere vervelende insecten. Om je paard hier tegen te beschermen is er een groot assortiment vliegendekens waar je uit kunt kiezen. Hoe je je paard houdt is bij je keuze voor de juiste vliegendeken het belangrijkst. Een stevige deken is geen overbodige luxe als je paard in de wei staat met andere paarden. Wanneer je paard veel op stal staat, is een dunnere deken aan te bevelen. Een deken van stevig polyester of nylon gaat vaak langer mee dan een vliegendeken van een ander materiaal. Vliegendekens van fijnmazige stof houden insecten beter tegen dan grofmazige dekens.

Een speciale eczeemdeken die je paard van top tot teen beschermt, is zeer geschikt voor een paard met zomereczeem. Eczeemdekens zijn namelijk gemaakt van een zeer fijnmazige stof, hier kunnen de mugjes (die een rol spelen bij zomereczeem) niet doorheen. Daarnaast zal je paard veel minder schuren met een eczeemdeken en krijgen de kapot geschuurde huid en manen de kans om te herstellen.

Zweetdeken

Deze deken, die doorgaans is gemaakt van wol of fleece, wordt voornamelijk gebruikt na het trainen. Een zweetdeken zorgt ervoor dat het paard niet te snel afkoelt na de training. Hij neemt het zweet op en houdt het paard warm. Zweetdekens zijn ook verkrijgbaar met een extra halsstuk.

Uitrijdeken

Een uitrijdeken is bedoeld om tijdens de training te gebruiken. Er zijn modellen in verschillende uitvoeringen voor paarden en pony’s die onder het zadel gereden worden en modellen voor menpaarden en -pony’s. De waterdichte uitrijdeken beschermt rug en nieren tegen wind en regen. In de praktijk wordt deze deken voornamelijk bij het in- en uitstappen van bijvoorbeeld geschoren paarden gebruikt.

Bron: De hoefslag