Even bellen met … Jenny van de Wetering

0
2496
Gadlys Aristocrat
Gadlys Aristocrat

Dieke Slingerland probeert iedere week even te bellen met een Welshfokker, -gebruiker en/of -liefhebber voor de rubriek ‘Even bellen met …’ Met wie ze belt, hangt af van wat er op dat moment actueel is.

Vorig weekend was in Engeland de Fayre Oaks, heel veel Nederlandse fokkers en liefhebbers zijn daar te vinden. Maar wat is de Fayre Oaks nu? Wij hebben gebeld met Jenny van de Wetering nadat wij haar aankoop voorbij zagen komen.

Gaan jullie vaak naar de veilingen in Engeland?

In 1999 zijn wij voor de eerste keer naar de Fayre Oaks geweest. Hierna zijn we nog een paar keer bij de Fayre Oaks geweest maar daarna hebben wij de overstap gemaakt naar de Hay on Wye. Bij de Hay on Wye kwamen meer pony’s die binnen ons type vallen. De echte Hill pony’s.

De sfeer was ook altijd super gezellig bij de Hay on Wye. Mensen zaten op pakjes stro en het was gedeeltelijk binnen en buiten en veel bekende van ons kwamen hier ook. Alles is nu veranderd in verband met dieren welzijn en veiligheid. Het is verplaatst naar een nieuwe locatie en het is een stuk moderner geworden.

Hoe gaat het precies in zijn werk als je een pony wilt kopen?

Op voorhand ga je naar The office, daar krijg je een kopers nummer. Bij dit kopers nummer worden je gegevens geregistreerd en zo kan je meerdere pony’s kopen zonder dat iemand naar je toe hoeft te rennen om al je gegevens op te schrijven. Na afloop kan je al je aankopen betalen bij The office.

En dan heb je een pony gekocht hoe gaat het verder?

De pony moet dezelfde dag nog weg. Gelukkig staan er meerdere vervoersbedrijven klaar om je daar mee te helpen. Wij hebben de Nebo stud geregeld en hun zorgen ervoor dat alles verder geregeld wordt tot wij hem thuis hebben.

Wat is het leukste aan de veiling in Engeland?

Als je een pony voorbij ziet lopen moet je gelijk beslissen. Er gaat een soort adrenaline door je heen. Het is echt een split second om te bieden. En wij hebben tot op heden altijd goede aankopen gedaan op veilingen.

Bekijken jullie op voorhand de collectie online?

Normaal spitten wij de catalogus helemaal door en dan hebben wij al een selectie gemaakt met waar we naar willen kijken. Maar dit jaar besloten wij de dinsdag ervoor pas om te gaan. Het was dus behoorlijk kort dag en daarom hebben wij de collectie niet echt bekeken.

Jullie hebben een jonge hengst gekocht?

Ja het is een 2,5 jarige hengst wij waren aan het rond kijken voor een nieuwe hengst. Deze hengst is vrij van het bloed wat wij hebben bij onze merries, en hij paste gewoon bij onze fokkerij.

Wat zijn verder de plannen met jullie nieuwe aanwinst?

Hij komt als het goed is maandag, daarna gaan we hem thuis even bekijken. Er staan wat opties open maar misschien gaan we ook wel richting een hengstenkeuring denken.

Foto’s: Familie van de Wetering