Even bellen met… Harold Zoet

0
1832
Pinewell Jeronimo
Pinewell Jeronimo

Dieke Slingerland probeert iedere week even te bellen met een Welshfokker, -gebruiker en/of -liefhebber voor de rubriek ‘Even bellen met …’ Met wie ze belt, hangt af van wat er op dat moment actueel is.

Nu het dekseizoen afgelopen is moesten we natuurlijk even bellen met een hengstenhouder, Harold Zoet is waarschijnlijk de bekendste binnen de A fokkerij.

Hoe succesvol was het dekseizoen bij jullie?

Wij hebben een heel goed dekseizoen gehad, met 10% meer dekkingen dan in 2018.

Welke hengst was de top dekker dit seizoen?

De kleur pony’s zijn vooral in trek. Vooral Pinewell Jeronimo en Ysselvliedts Hightech, dit zijn onze populairste hengsten.

Ysselvliedts Hightech
Ysselvliedts Hightech

Merk je nog wat van de resultaten van nakomelingen op de keuring?

Afgelopen jaar had Jeronimo 3 veulens op de keuring, deze waren alle 3 in Heteren dat was de laatste keuring. De resultaten waren dus ook pas het eind van het seizoen. Bij het komen bezichtigen worden de veulens ook bekeken.

Zijn er nog plannen om hengsten te verkopen of verhuren volgend jaar?

Meestal hebben wij hengsten maar max 2 seizoenen voor hoge uitzonderingen willen we dat 3 jaar doen. Er is veel vraag naar Jeronimo en Hightech maar deze blijven zoals het nu lijkt nog een jaartje. Ysselvliedts Nodawl is volgend jaar weg. Maar er komen er ook nog een aantal terug vanuit Engeland.

Merk je verschil tussen NWPCS stamboek hengsten en hengsten met enkel een licentie?

We merken dat de groep mensen die perse een stamboek hengst willen gebruiken wel kleiner wordt, maar die zijn er natuurlijk nog steeds. Als je een hengst met enkel een licentie hebt moet die wel wat extra’s hebben om op te vallen tussen de stamboek hengsten.

Vollenhofs galactic power
Vollenhofs Galactic Power

Heb je nog leuke hengsten klaar staan voor de hengstenkeuring?

We hebben een groep jonge hengsten staan maar hier heb ik nog geen selectie in gemaakt, we willen wel dat de hengsten echt wat extra’s hebben. Het is een flink kostenplaatje om een hengst klaar te maken en je stopt er veel tijd in. Vollenhofs Galactic Power en Ysselvliedts Hightech komen sowieso.

Foto’s : Will Smeets/ Vivian Hesen/ Theo ten brinke