WK-goud voor Rodinde Rutjens met Welsh-span

0
1788
Rodinde Rutjens werd tweede bij de tweespannen met de NWR-pony's Kuikhornster Milano en Majan S Swen, beide tienjarige ruinen van Heitrak's Marvin. Foto: Bianca Douwes
Rodinde Rutjens. Foto: Bianca Douwes (archief)

Rodinde Rutjens veroverde op het WK ponymennen in Kisbér-Ászár de gouden medaille bij de tweespannen met de NWR-pony’s Milano en Sven. Bovendien maakte ze deel uit van het Nederlands team dat zilver won. Individueel zilver was er voor Melanie van de Bunt (tweespannen) en Marijke Hammink (vierspannen), beide met Welsh A’s voor de wagen.

Melanie van de Bunt, Marijke Hammink
en Team NL winnen zilver

Zestien jaar nadat haar vader WK-goud won met zijn tweespan paarden, was het nu de beurt aan Rodinde Rutjens om die prestatie te evenaren met haar tweespan pony’s.

Rodinde legde al in de dressuur de basis voor haar overwinning door op dat onderdeel als derde te eindigen. Met haar vijfde plaats in de marathon en de vierde plek in de vaardigheid reed de pas 22-jarige menster een zeer constante wedstrijd en kon ze haar gouden plak in ontvangst nemen.

Het span van Rodinde Rutjens

 • Kuikhornster Milano (NWR)
  • Heitrak’s Marvin x Bokkesprong Czardas
  • 10-jarige bruine ruin
  • Fokker: R. Vaatstra, Noardburgum
 • Majan S Sven (NWR)
  • Stamboeknaam: Majan’s Swen
  • Heitrak’s Marvin x Bokkesprong Casjmier
  • 10-jarige bruine ruin
  • Fokker: J.G. Janssen, Ysselsteyn (LB)
 • Vasco (NRPS v. Viva la Bam)

Melanie van de Bunt

melanie vd Bunt
Melanie van de Bunt. Foto: Theo ten Brinke (archief)

Naast Rodinde mocht Melanie van de Bunt zich opstellen met haar tweespan Welsh sectie A-pony’s Sunstars Calvados (Oldenzijlster Action Man x Ozal; fokker: Fam. Pas, Rijssen), Rötgers Xander (Ceulan Simwnt x High Chaparral’s Timber; fokker: Gebr. Poortier, Ommen) en Tumtum (Wesla Trysor x Emilio van de Garderenshof; fokker: M.C.T. van Elzakker, Lepelstraat).

Melanie reed op drie onderdelen een sterke wedstrijd en het zilver was dan ook dik verdiend. De bondscoach is niet alleen blij met het optreden van deze twee dames. Ook in de vijfde plek van Cas Hendriks en de elfde plek van Nathalie van der Ende ziet hij toekomstmuziek: “Het is leuk dat de Nederlandse tweespannen pony’s weer op de kaart staan”, concludeert Aarts tevreden.

Marijke Hammink

De vierspanrijdsters Edith Chardon en Marijke Hammink, die beiden met Welsh A’s mennen, stonden voorafgaand aan de afsluitende vaardigheid op een zilveren en bronzen positie. De druk op de top drie van het tussenklassement bleek groot, omdat zij ook over de kleur van de teammedaille gingen beslissen.

Regerend Nederlands kampioene Marijke Hammink reed twee balletjes naar de grasmat. Edith Chardon mocht toen geen fout meer maken om Nederland aan goud te helpen, maar kwam met 17,86 strafpunten de baan uit en kelderde in het klassement.

Dat sommige rijders fouten maakten is volgens de bondscoach het begrijpelijke gevolg van de druk in combinatie met de relatieve (internationale) onervarenheid van sommige rijders. Ook Steffen Brauchle reed verre van foutloos, maar bleef Marijke Hammink nipt voor, zodat Hammink – die ook teamlid was – met twee zilveren medailles op zak naar huis terugkeert.

Marijke Hammink
Marijke Hammink. Foto: Theo ten Brinke (archief)

Het team pony’s waarmee Hammink de strijd aan ging bestaat uit:

Wohld Neal (Vierhoek’s Noach x Arvalon Pip; Fokker: Inga Bödecker, D), Ysselvliedts Curley Mate (De Weyerd’s Hello Showman x Vechtzicht’s Cymro Bach; fokker H.R. en Y.B. Zoet, Wezep), Beukenhof’s Wesley (Cui Pendragon x Springborne Claret; fokker: Fam. Wolters, Nieuw-Buinen), Breuker’s Bobby Brown (Powys Sprite x Abberthome’s Hello-Boy; fokker: K. Notteboom, B) en Pietje van de Knollentuin (onbekende afstamming).

Lees hier het KNHS-verslag van het WK Ponymennen 2019

Een uitgebreid (foto)verslag door Theo ten Brinke verschijnt in de komende editie van het Welsh Pony & Cob Magazine

Bron: NWPCS / KNHS