Even bellen met … Marjolein van den Bosch

0
1747
Cassanova du Bois
Cassanova du Bois van fokkers Familie van den Bosch, werd WPBR-kampioen op de CHK in 2016.

Dieke Slingerland probeert iedere week even te bellen met een Welshfokker, -gebruiker en/of -liefhebber voor de rubriek ‘Even bellen met …’ Met wie ze belt, hangt af van wat er op dat moment actueel is.

Voor velen komt de lastige periode er weer aan. Welke veulens houden we aan en welke veulens worden verkocht? Maar hoe doen ze dit nu bij bekende stallen? Voor even bellen met hebben wij gebeld met Marjolein van den Bosch van stoeterij du Bois om te vragen hoe hun dit doen.

Wanneer maken jullie de selectie van de veulens?

Zodra wij de combinaties maken met de hengsten ga je alvast hopen op een hengst of een merrie veulen. Zodra ze geboren worden gaan we kijken naar de kleur en de aftekeningen en als dan alles klopt dan houden we het veulen aan.
Uit sommige combinaties hoop je op een hengst om hopelijk op te fokken tot dekhengst en uit andere combinaties hoop je op een merrie veulen om aan te kunnen houden als opvolger voor de merrie.

Hoeveel houden jullie aan?

Wij fokken ieder jaar 8 veulens, daarvan willen we er maximaal 4 aan houden.

merries met veulen
Merries met veulen foto: Danielle Cariere

Selecteren jullie de pony’s ook als jaarling nogmaals?

Nee, als wij als veulen wat in de pony’s zagen dan blijven ze tot ze 3 jaar zijn. Maar soms worden wij gebeld voor jonge pony’s. En dan willen wij nog wel is een jonge pony verkopen.

Verkopen jullie via een veiling of adverteren jullie met de veulens?

Mensen komen vanzelf naar ons toe als ze een veulen zoeken. Op onze website plaatsen we de veulens en vaak worden we gebeld of ze te koop zijn. Dan willen wij eerst weten of de toekomstplannen ons ook aan staan en of er een goede match is voor wij tot verkoop overgaan.

Hoeveel pony’s blijven er uit eindelijk over van de veulens?

Ze moeten allemaal gezond blijven, en dan laten wij ze ook röntgenologisch keuren en als alles goed is gaan de hengsten voor de hengstenkeuring. Bij de merries kijken we hoe goed ze het onder het zadel doen, soms is het zonde om een merrie al in te zetten als fokmerrie terwijl ze het eerst nog heel goed kan doen in de sport.

Afgelopen jaar waren jullie jeugdkampioen in Kootwijk, gaan jullie nu meer showen met de jonge pony’s?

De laatste jaren zijn we wat meer gaan showen, ze leren hier veel van en het is goede reclame voor de hengsten als de nakomelingen goed geshowd worden.

Hoeveel pony’s hebben jullie in totaal?

Ongeveer 23 pony’s we selecteren streng dan worden het er ook niet meer.

Zie ook: https://nwpcs.nl/2019/03/31/werkgroep-nwr-wpbr-bezoekt-stoeterij-du-bois/

Bron: NWPCS

Foto: Archief beeld